O petrecere organizată în satul Sofia, din raionul Drochia, s-a transformat într-un coșmar în doar câteva momente.

Unul dintre participanți a urcat în stare de ebrietate la volan și a intrat direct în mulțimea de oameni din jurul restaurantului. Accidentul a provocat zece victime, scrie știri.md.

Trei persoane au fost grav rănite și un bărbat în vârstă de 36 de ani a pierit. Acum, victimele sunt consternate de verdictul instanței, pe care-l consideră mult prea blând pentru șofer.

În cadrul emisiunii „Aici Moldova” de la One TV, supraviețuitorii au exprimat nemulțumirea că nu au primit încă compensații pentru daunele permanente suferite.

Tragedia a avut loc pe 4 august 2022, la o dublă cumetrie, unde s-au adunat peste 100 de persoane.

O tânără s-a simțit rău și a ieșit afară, iar câțiva oameni au mers să o ajute. În acel moment, o mașină care circula cu viteză excesivă a pierdut controlul și a lovit grupul de oameni, implicând și un alt autoturism care a acroșat două persoane, una dintre ele decedând pe loc.

Șoferul era extrem de beat, fiind și el invitat la aceeași cumetrie, dar plecase până în sat cu mașina. În drumul de întoarcere, a pierdut controlul volanului, provocând tragedia. Acesta nu era la prima sa abatere de acest gen, deoarece fusese amendat și sancționat de mai multe ori pentru conducerea sub influența alcoolului. Acum, bărbatul ispășește o pedeapsă de cinci ani de închisoare, considerată prea blândă de către supraviețuitorii tragediei.

Eram tare mulți și ne-am îngrămădit în jurul fetei, pe iarbă, între mașini. Timp de două minute s-a întâmplat totul, foarte repede, o șuierătură puternică de roți, nici nu poți spune că a frânat. A fost ca-n filmele strașnice: faruri sparte, sânge. Eu în timpul acesta am și uitat că eram cu soțul alături, am fugit în sală să strig să chemăm ambulanța. Nu vă pot reda ce am tras”, a povestit o martoră.

„M-am dus și eu să văd ce e acolo, dar soția mi-a zis să mă dau într-o parte. Fac un pas în urmă și m-a atins. Până aici țin minte, mai departe nimic. Când mi-am revenit era ziua, nu pricepeam unde-s, era feciorul și cuscrul alături. Când vezi mașina te mai ferești, dar aici un pas în urmă și gata. Am stat vreo două luni și jumătate la spital. Capul a fost lovit, nu am o bucată de ureche și cinci coaste am avut rupte. Mi-am revenit a doua zi după accident. Eu înainte vara lucram și făceam până la suta de mii, acum nici zece mii nu am. Eram constructor prin sat, dar acum sunt cazangerist la școală”, a spus o victimă a accidentului.

O altă persoană afectată, o tânără mamă în vârstă de doar 24 de ani, a suferit leziuni permanente. Ea trebuie să ia medicamente pe tot parcursul vieții și să urmeze numeroase proceduri de recuperare, însă în prezent nu își permite aceste tratamente din punct de vedere financiar.

„Organele interne – ficatul, stomacul și splina – mi-au fost crăpate. Bazinul a fost în fracturi și am avut cinci coaste rupte. Nu țin minte ce anume m-a lovit, nici măcar cum am stat la masă, cum am dansat – am avut comoție cerebrală. Această comoție mi-a tăiat din memorie. M-am trezit a treia sau a patra zi, în reanimare, țin minte doar că era totul alb, asistente medicale, mâinile mele în picurători, nu înțelegeam în care lume sunt. Unica mea întrebare era unde sunt copiii mei și unde este soțul meu. 

Par că arăt bine, însă doar eu știu cum calc și cum respir. Din cauza fracturilor la bazin am piciorul drept afectat, la un moment pot să cad și să nu îmi simt piciorul. Am nevoie de reabilitare și cheltuieli pe care nu mi le pot permite.

Am stat la pat patru luni de zile, nemișcată, nici măcar în fund nu puteam sta sau să ridic capul, soțul meu a avut grijă de mine în acest timp.”

Șoferul a fost pedepsit cu închisoare pe timp de cinci ani, anularea dreptului de conducere și încasarea sumei de 428.000 de lei drept prejudiciu moral și material. În cazul a trei victime, care au suferit traume grave, șoferul trebuie să achite câte 70.000 de lei, iar pentru alte trei victime care au vătămări corporale ușoare de la șofer s-au încasat sume de 12.000, 10.0000 și 7.000 de lei.

„La ai mei 24 de ani eu deja pe viață stau pe pastile de durere. Eu am doi copii mici care trebuie ajutați. Soția șoferului vinovat mi-a transmis o cutie de pamperși în care a pus și bonul cu cât a achitat. Nu am auzit nicio scuză”, susține o victimă.

Acum, familiile persoanelor rănite cer mărirea compensațiilor din partea șoferului vinovat.

 

 

 

 

 

 

Distribuie articolul: