Încă de la începutul lunii decembrie, copiii încep să numere zilele până la Crăciun și Anul Nou. E perioada când ei încep să viseze, să privească desenele animate preferate și să-l aștepte pe Moș Crăciun. Dar mulți părinți se întreabă dacă procedează corect sau nu, povestind despre existența personajului principal al acestei sărbători. Sau totuși mai bine să nu spună nimic și să recunoască adevărul?

Povestea aduce speranță

Cel mai important ce poate oferi o poveste unui copil, este credința în magie. Povestea despre Moș Crăciun îl motivează pe copil să aștepte sărbătoarea, să trimită o scrisoare și să aștepte răspuns. Aceste emoții sunt foarte importante pentru copil, iar mult mai plăcut se simte și părintele. Când copilul va crește, aceasta va fi o resursă importantă pentru emoții pozitive și amintiri calde. În viață este foarte important să crezi că atunci când ceva nu merge cum trebuie, totul se va rezolva ca prin magie, de la sine. Această poveste ajută să credem în faptul că în viață nu poate fi totul controlat.

Povestea dezvoltă imaginația

Uneori, părinții refuză să dezvolte imaginația copiilor și se axează pe partea logică. Iar ca urmare, copiii nu au încredere în propriile sentimente și emoții. Povestea dezvoltă imaginația și fantezia, respectiv, dacă ne dorim ca micul visător să fie implicat mai mult în activități artistice, trebuie să avem grijă de dezvoltarea imaginației lui. Dacă îl ajutăm să le dezvolte conștient, atunci este probabilitatea că acestea să îl ajute în viața de adult.

Povestea ajută la rezolvarea problemelor

În psihologie este și un concept anume –  terapie prin povești. Aceasta presupune analiza textelor anumitor povești, dar și a textelor proprii. De obicei, o poveste este adresată copilului interior, al nostru, iar asta se echivalează cu adresarea către imaginație și intuiție. De asemenea, povestea este cea care ajută la procesul de educație a copiilor.

Cum funcționează terapia prin povești? Copilul poate avea unele situații neplăcute în viață, sau chiar probleme, dar deseori nici maturii, nici copiii nu se pot schimba. În acest caz, în ajutor vin poveștile, pentru că atunci când vorbim metaforic, prin comparații, copilul începe să gândească logic, să analizeze consecințele comportamentului său. Din alt punct de vedere, noi schimbăm accentul de pe copilul propriu, pe un personaj, care chiar dacă se aseamănă cu el, oricum este altcineva. Iar asta înseamnă că nu va apărea frica în discuția și analiza unor probleme.

Povestea unește familia

Povestea poate deveni o tradiție frumoasă în familie. Acum este tocmai momentul potrivit când se pot inventa diverse povești cu tematica sărbătorilor de iarnă. Doar că povestea nu este un singur și simplu text, pentru că tot ce se întâmplă în ajunul Anului Nou, este de fapt rezultatul imaginației părinților și dorința de a crea o adevărată aventură. Poate fi inventat un quest, să fie ascunse cadourile prin casă, să fie inventate unele indicii pentru a fi găsite mai ușor. Totul depinde dacă părinții își doresc cu adevărat să creeze o sărbătoare atmosferică.