Cel puțin o treime dintre oamenii pe care îi cunoaștem sunt introvertiți. Ei sunt cei care preferă să asculte, mai degrabă decât să vorbească; care inovează și creează, dar nu apreciază autopromovarea; care preferă munca pe cont propriu, mai degrabă decât lucrul în echipă. Dacă nu te consideri introvertit, atunci cu siguranță ai unul în familie sau printre colegii de muncă. Introvertiților – Isaac Newton, Albert Einstein, Chopin, Dr. Seuss, Steve Wozniak, George Orwell – le datorăm multe dintre marile contribuții aduse societății, culturii și științei.

În cartea Quiet, Susan Cain susține că subevaluăm în mod dramatic introvertiții, totodată demonstrând cât de mult pierdem făcând acest lucru. După cum menționează autoarea, ea însăși parte din tagma introvertiților:

„Viețile noastre sunt profund modelate de personalitate, dar și de genul sau rasa căreia îi aparținem. Și cel mai important aspect al personalității – „nordul și sudul temperamentului”, cum îi spun oamenii de știință, se referă la existența diadei introvertit-extravertit. Locul nostru în acest continuum ne influențează alegerea prietenilor și partenerilor, modul în care conversăm, ne rezolvăm cobflictele și ne manifestăm iubirea. Influențează cariera pe care o alegem și dacă avem sau nu succes. Determină cât de înclinați suntem să face, exerciții fizice, să comitem adulter, să funcționăm bine fără somn, să învățăm din greșeli, să riscăm la buesă, să amânăm gratificațiile, să fim lideri buni și să ne întrebăm „Ce-ar fi fost dacă?”. Se reflectă în canalele neurale din creierul nostru, în mediatorii chimici și în locurile izolate din sistemul nostru nervos.”

Autoarea descrie ascensiunea idealului extravertit de-a lungul secolului al XX-lea și explorează cât de adânc a pătruns în cultura noastră. De asemenea, ne face cunoștință cu introvertiții de succes – de la un avocat talentat, care înțelege că nu e obligatoriu să fii emotiv și exuberant pentru a-ți impune punctul de vedere, până la un vânzător talentat care profită în liniște de puterea întrebărilor. Se dezbat atât aspecte sociale ale întrebării, cât și substratul biologic (este oare temperamentul destin? cum se împacă într-o persoană pornirile introvertite cu cele extravertite? poate modul în care lucrează creierul să influențeze temperamentul? etc).

Ideile prezentate în carte, argumentate cu pasiune, cu o solidă bază teoretică de cercetare și pline de povești greu de ignorat despre oameni reali acaparează cititorul din primele pagini și până la ultimul capitol. Quiet are puterea de a modifica rapid și permanent modul în care îi vedem pe introvertiți, iar pentru cei care se regăsesc pe această parte a spectrului – oferă speranța că această lume nu este complet acaparată de extravertiți și idealul de a comunica activ, exuberant și exagerat de deschis.

Efectiv, cartea reprezintă și o sursă de inspirație pentru introvertiți. Abordează cele mai mari frici, cele mai frecvente întrebări și cele mai dubioase neclarități, oferind răspunsuri și o altă viziune asupra acestui mod de a fi. Totodată, ea oferă și soluții pentru adaptare la această lume care pare a fi ostilă, la provocările de zi cu zi. Partea frumoasă este că abordarea nu e bazată pe emoții negative față de oamenii din cealaltă parte a spectrului – extravertiții. Din contra, pentru aceștia volumul ar putea fi, la propriu, un ghid explicativ de înțelegere și interacțiune cu introvertiții preferați. Până la urmă, suntem nevoiți să conviețuim și putem face experiența mult mai ușoară și mai plăcută, înțelegând ambele părți ale monedei.

„Fie că sunteți introvertiți sau extravertiți care iubesc unul sau lucrează cu unul, sper să beneficiați personal de perspectivele din această carte. Iată o schiță pe care să o țineți minte:

Iubirea e esențială; sociabilitatea este opțională. Iubiți și prețuiți pe cine vă e cel mai aproape și cel mai drag. Lucrați cu colegi pe care îi plăceți și pe care îi respectați. Aveți în vedere noi cunoștințe pentru a le încadra în prima categorie sau de a căror companie vă bucurați pur și simplu. Și nu vă bateți capul să socializați cu toată lumea. Relațiile ne fac pe toți mai fericiți, inclusiv pe introvertiți, dar gândiți-vă la calitate, nu la cantitate.”

Apropo, cartea o poți procura și online, pe Elefant!

Distribuie articolul: