Dacă încă nu ai planuri pentru vacanța de toamnă, poate ar trebui să alegi ca destinație turistică orașul Istanbul. Vechiul Constantinopol ascunde pe străzile sale monumente de arhitectură și complexe întregi arhitecturale cu valoare istorică imensă. Iar cel mai vizitat și atrăgător loc din Istanbul rămâne a fi Palatul Topkapi. Și pe bună dreptate, căci ai ce vedea acolo!

Construit în 1459 de însuși cuceritorul Constantinopolului, Sultanul Mehmet al II-lea Fatih, Topkapi devine reședința principală a sultanilor Poartei Otomane, pentru 400 de ani. Cu toate că a trecut prin cutremure și incendii, iar ulterior a fost parțial restaurat, palatul încă mai adăposteșe alura vremurilor vechi, în care prin porțile masive treceau demnitarii de stat și însuși Sultanul, iar în harem se auzeau șoaptele cadânelor.

Primul motiv pentru a vizita acest complex istoric este priveliștea absolut magnifică ce se deschide înaintea ochilor. Situat pe malul Bosforului, palatul are multe terase și pavilioane de unde se deschid niște view-uri absolut superbe, care îți taie respirația. Să ai bateria telefonului plină și memoria curățată, garantăm că vei face sute de poze!

Trezorăria muzeului. Aici poți vedea coroane de regi și regine, bjuterii, pietre prețioase, printre care și faimosul diamant al lingurarului, considerat cel mai mare diamant din lume. Tot aici poți admira bijuterii purtate de sultanii dinastiei Osmanilor și de celebrele figuri feminine ale sultanatului, cum ar fi Hurrem Sultan, Turhan Sultan, sau Kosem Sultan.

Sala cu arme. Aici te așteaptă, poate, cel mai important artefact – sabia domnitorului nostru Ștefan cel Mare. Legenda spune că, în încercarea de a restabili relațiile cu Marea Poartă, acest scump artefact românesc ar fi fost făcut cadou unuia din fiii sultanului. Alții spun că sabia ar fi fost o captură de război. Adevăratul motiv nu se cunoaște, cert este faptul că acest exponat odihnește în condiții excelente pe malul Bosforului și trebuie să-l vezi.

Sala Coranului. Aici vei găsi adevărate comori legate de religia musulmană, Corane vechi încrustate cu aur și pietre scumpe, dar și obiecte care ar fi fost cândva ale Prorocului Mahomed – rămășițe din haina acestuia, și chiar fire de păr, și amprenta piciorului marelui proroc al musulmanilor.

Haremul. Anume pentru a vizita haremul se întreprind marea majoritate a excursiilor în palatul Topkapi. Săli fascinante, iatacuri în care cândva au trăit membrii familiilor sultanilor, băi cu aburi (hamam) poleite cu aur, dormitoare luxos aranjate – toate acestea te teleportează cu sute de ani în urmă, astfel încât ai impresia că o să apară de undeva o slujitoare, sau un eunuc. Atenție însă, pentru a vizita haremul, vei plăti o taxă suplimentară.

Sala tronurilor. Ești curios/oasă să vezi cum arătau tronurile sultanilor? Poleite cu aur, sculptate în fildeș și bogat ornamentate cu pietre prețioase – unele dintre ele sunt expuse pentru vizitatori. Dar să ții cont de faptul că este interzisă fotografia și filmatul în unele încăperi ale muzeului.

Bucătăriile. Oare cum arată ceaunele în care se pregătea mâncarea pentru mai mult de 1000 oameni zilnic? Din ce veselă mâncau și beau sultanii, și familiile acestora? Cum se transporta mâncarea la mese? Astea și multe alte detalii o să le înțelegi în sălile de bucătărie.

Biserica Sfintei Irina. Această veche biserică datează din epoca bizantină și a fost lăsată neatinsă, odată cu căderea Constantinopolului și construcția palatului Topkapi. Alături de biserica Sfintei Irina se află locul cel mai înfricoșător al palatului – izvorul lângă care erau decapitați, prin voința sultanului, cei care încălcau legile sau autoritatea sultanatului. Tot aici, la acest izvor, se adăpau caii. Culmea este că, de cele mai multe ori, grădinarul îndeplinea și funcția de călău.

Biblioteca. Evident, o mare parte din manuscrise au fost distruse de incendii, sau au fost pierdute în timp. Dar, totuși, dacă vei vizita biblioteca palatului, vei putea vedea cu ochii proprii colecția impresionantă de cărți vechi în diferite limbi, manuscrise legislative sau religioase și hărți vechi ale lumii.

Sperăm că te-am intrigat și că vei lua decizia să vizitezi unul din cele mai vechi și desăvârșite, prin frumusețea sa, muzee ale lumii.

Autoare: Ana Chiriac

Distribuie articolul: