Boala provocată de noul tip de coronavirus poate semăna cu gripa. Comparația a fost folosită de zeci de ori, chiar și de președintele Igor Dodon. COVID-19 și gripa au simptome similare – tuse, febră și complicații care pot duce la pneumonie și deces. Cele două boli chiar se transmit la fel. Deși comparația este de înțeles, ea nu mai trebuie făcută. Un video creat de Vox demonstrează de ce nu este oportun de comparat cele două boli.

De exemplu, rujeola e una dintre cele mai contagioase boli ale omenirii. O persoană poate infecta de la 12 la 18 alți oameni. Oamenii de știință numesc această cifră numărul de reproducere de bază, sau R0. Așadar, rujeola are un R0 de 12-18, virusul Zika are număr R0 de 3-6.6. Ebola – 1,5-2. Gripa – 1,3. COVID-19 – 2-2,5.

Diferența numerelor de reproducere de bază între gripă și coronavirus nu pare atât de mare, în special când le pui alături de rujeolă sau Zika. E de înțeles de ce oamenii ar putea compara cele două boli.

Totuși, momentul crucial nu e doar în R0, care face coronavirusul de două ori mai contagios decât gripa. Problema se ascunde și în perioada de incubare, când omul înțelege ce e contagios și bolnav.

Iată cum, cu ajutorul coeficientului R0, cei de la Vox au ilustrat cât de contagioase pot fi cele două boli:

De ce nu trebuie să comparăm COVID-19 cu gripa? Iată prin ce coronavirusul e mult mai periculos
De ce nu trebuie să comparăm COVID-19 cu gripa? Iată prin ce coronavirusul e mult mai periculos

Perioada de incubare a gripei este foarte scurtă – două zile. Adică de la ziua în care persoana se infectează și până la ziua în care îi apar primele simptome trece o perioadă extrem de scurtă, deci el se poate izola acasă mai repede.

Cu COVID-19, oamenii pot să nu știe că sunt bolnavi vreo cinci zile, sau chiar 14. Iată de ce, perioada de carantină este de două săptămâni. Respectiv, în cele cinci zile în care omul nu simte nimic, el poate infecta, fără să știe, foarte multă lume.

În plus, foarte puțină lume bolnavă de gripă ajunge să fie spitalizată- doar 2%. Însă cei cu COVID-19 sunt spitalizați la o rată mult mai înaltă – 20-30%.

O altă comparație dintre gripă și coronavirus, invocată de unele persoane, este rata de deces. Sursa citată scrie că anual, de gripă mor 60.000 de americani. Asta în condițiile în care rata de mortalitate a gripei e de 0.1%, iar cea de COVID-19 – estimată la 1-3%, în medie. Pentru persoanele în vârstă aceasta poate ajunge și sub 20%. La momentul scrierii acestei știri, COVID-19 a ucis peste 47.500 de oameni, totul în doar trei luni.

Pentru că deocamdată nu există un vaccin pentru COVID-19, unica apărare este cea socială. #Stațiacasă și priviți video de mai jos:

Sursa

Distribuie articolul: