Trăim într-o lume în care gadgeturile au devenit un lucru esențial, ba chiar indispensabil în viața noastră dar și a unor copii, cărora părinții fără nici o remușcare le permit să folosească telefonul ori de câte ori doresc-în casă, atunci când mănâncă, se joacă sau înainte de culcare. 

Astăzi am încercat să abordăm un subiect mai delicat și anume – motive pentru care obiceiul de a mânca în fața ecranului e greșit, de ce ar trebui părinții să renunțe la acest lucru și cum să le explice copiiilor despre efectele negative. Probabil, unii dintre voi o să spuneți că nu e atât de gravă situația, că și nouă fiind mici ni s-a permis și e totul în regulă, că de altfel cel mic refuză să mănânce și doar nu îl vei lăsa flămând?!

Află că copilul este atent la ce se întâmplă pe ecran și nu la mâncare. Astfel, poate mânca prea mult, mai mult decât îi trebuie sau alimente care îi plac. Am discutat cu medicul pediatru, Irina Secu vine cu câteva recomandări și explicații pentru părinți.

„Mâncatul în fața telefonului sau a televizorului are efecte negative multiple: Nu există contactul vizual și emoțional atât cu farfuria, mâncarea cât și cu alți membri a familiei. Lipsa contactului vizual cu mâncarea nu produce enzime suficiente, atât în cavitatea bucala cât și în stomac, suficiente pentru a asigura o digestie bună, nu se remegă destul produsele. Ca rezulatat pot apărea diferite probleme digestive.

Putem menționa și faptul că copilul nu-și dezvoltă instictul, senzația de foame și satietate. Ca rezulatat atunci când părinții vor fi cu copilul într-un alt loc străin precum restaurant sau parc  spre exemplu, acesta va refuza mâncarea din lipsa gadjeturilor”, a spus medicul pediatru.

Privitul la ecrane de la o vârstă atât de mică afectează nu doar capacitatea de atenţie şi concentrare a copiilor, ci tot organismul, susține medicul pediatru.

„Totodată, o altă problemă destul de gravă la moment o reprezintă obezitatea, deoarece copilul își face o obișnuință proastă de a mânca la TV de mic și se va păstra până la maturitate dacă nu se iau măsuri. Copilul fiind fixat cu ochii la tv nu înțelege când a survenit sațietatea și va mânca o cantitate dublă de mâncare.

Atunci când micuțul mănâncă la masă împreună cu familia se stabilesc acele relații sănătoase familiale, emoționale, se discută, se interacționează, se dezvoltă atenția și comunicarea. Ca medici nu încurajăm înlocuirea gadjeturilor la masă cu nici o altă activitate de sustragere cum ar fi-jucării, dansuri, cărți. Nemaivorbind de faptul că unui copil până la vârsta de 2 ani îi este strict interzis să stea în fața ecranelor și anume din motivul că nu-și dezvolta vorbirea, comunicarea, înțelegerea și atenția”, adaugă Irina Secu.

„Majoritatea au tulburări de comportament, hiperactivitate. Părinții trebuie să înțeleagă că au greșit mergând pe această soluție mai ușoară. Să-și pună scopul că de azi vor schimba metoda de hrană a copilului. La început va fi greu dar cu răbdare, voință, în câteva zile copilul va uita și va înțelege că așa e corect să se alimenteze. Mâncarea trebuie să aducă emoții de bucurie, plăcere și satisfacție întregii familiei, iar deprinderile alimentare să nu uităm că se formează de la primele lingurițe de mâncare, atunci când începem diversificarea”, a mai spus medicul pediatru.

Psihologul Margareta Rusu menționează că atunci când mănâncă cu ochii la ecran, copilul pierde ocazia de a se bucura de mâncare și de a învăța despre alimente, gusturi și combinații sănătoase. Dar ce facem dacă am început deja să-l punem la TV sau să îi oferim telefonul atunci când mănâncă? Cum renunțăm la acest obicei?

„Personal am asistat la o situație, când copilul era obișnuit să mănânce în fața unui gadget cu condiția să manânce tot. Fiind interesat de ceea ce privea, micuțul a mai cerut adăugător să mănânce doar ca să continue să privească. Deci o mare problemă este considerată dezvoltarea obezității la copii dar și o relatie nesănătoasă cu mâncarea prin acestă metodă.  Mâncarea intră în tubul lor digestiv ca nucile într-un sac: fără discernământ, fără bucuria de mânca, fără posibilitatea de a alege. Ceea ce, desigur, pentru părinte e grozav, dar nu și pentru sănătatea micuțului”, susține psihologul.

Un alt efect nociv este faptul că distrugem mecanismul de foame – sațietate care se dezvoltă pe măsură ce copilul învață să mestece.

„Distrugem legătură cu sistemul cerebral și la sistemul gastric care răspunde de cantitate și calitatea mâncatului. Nu este vorba de  interzis ecranele dar de educat în așa mod ca copiii să își dorească să renunțe la ele ca să iasă în curte sau afară. Timpul petrecut în fața lor are la bază lipsa celorlalte alternative. La fel și cu luarea mesei, dacă noi vorbim, povestim cum se pregătește mâncarea, cum se obțin fructele legumele și alimenele pe care le-am obținut copiii vor deveni curioși și atenți la ceea ce mănâncă. Fără alternative, jocuri, propuneri, ieșit afară, făcut efectiv ceva cu ei, ecranele sunt chiar acolo gata oricând să le capteze atenția”, a mai spus Margareta Rusu.

 

Distribuie articolul: