În fiecare an, în Republica Moldova, se nasc în jur de 35 mii de copii, dintre care 10 la sută sunt bebeluși prematuri. Pe lângă stresul prin care trec părinții și micuțul la naștere, mai apare și problema ...hăinuțelor. Până acum un an, pe piața din Moldova nu puteai găsi hăinuțe corecte, pe potriva unui boboc de om care depășește cu greu 2 kilograme. Tatiana Marandiuc, mămică a doi copii, știe nu din auzite despre această problemă. Al doilea ei copil s-a născut înainte de termen, iar momentul în care medicii i-au îmbrăcat nou-născutul a marcat începutul unei idei de afaceri. A trebuit însă să treacă ceva timp pentru ca, astăzi, să ne ofere hăinuțe corecte pentru copiii prematuri sau nou-născuții care cântăresc puțin.

 

A pornit afacerea împreună cu prietena sa, Ecaterina Papanaga. Nici Ecaterina nu a avut o experiență ușoară cu unul din copiii ei, care avea alergie la stofele sintetice, la imprimeuri, ba chiar și la scutece. Ecaterina avea câteva pelinci la care ținea ca la ochii din cap, la care pielea sensibilă a micuțului nu reacționa negativ. Experiențele celor două mămici le-au ajutat să pună pe roate o afacere utilă pentru toate mamele de la noi din țară.

„Am născut, medicii mi-au îmbrăcat fetița în hăinuțele pe care le aveam în bagajul pentru maternitate, dar îi erau mult prea largi. Micuța avea puțin peste 2 kg, deci era foarte mică. Căciulița îi cădea mult prea tare peste ochi, așa că am renunțat la ideea de a o mai păstra. Pantalonașii pur și simplu îi alunecau de pe picioare, la fel și mănușile. Mânecile i-au fost răsuflecate de câteva ori. L-am rugat pe soț să găsească ceva mai mic decât ceea ce e prevăzut pentru copiii cu vârstele de la o la 3 luni. A găsit la piață ceva, dar era plin de imprimeuri. Știind povestea prietenei mele Ecaterina, care a trebuit să lupte cu alergia și iritațiile bebelușului din cauza acestor imprimeuri care nu au nimic în comun cu ceea ce este natural, am renunțat și la acest set. Să știți că, și astăzi, mulți bebeluși prematuri au pe ei doar scutece mult prea mari. Efectiv sunt goi, nu sunt îmbrăcați deloc pentru că mai nimic nu le vine bine din ceea ce se găsește pe piață”, explică Tatiana.

Ea și partenera sa de afaceri, Ecaterina, au purtat nenumărate discuții cu moașele, neonatologii, ginecologii obstetricieni și pediatrii, au muncit 9 luni de zile ca să elaboreze un set de hăinuțe corecte pentru primele zile de viață ale copiilor care se nasc prematur sau cântăresc foarte puțin. Acest set e un adevărat kit de ajutor pentru orice mămică și orice copil. Iată de ce este nevoie când mergeți la maternitate:

În primul rând, aveți nevoie de stofe naturale. Uitați de imprimeuri! Ceea ce propunem noi este cusut din tricot, atenție, nu din bumbac. Aflați că bumbacul este mult prea aspru pentru pielea extrem de fină a unui nou-născut și atunci hăinuțele sau pelincile din bumbac se cer a fi spălate de câteva ori înainte de a fi folosite, totul ca să se înmoaie bine țesătura.

În al doilea rând, cusăturile trebuie să se afle în afara hainei. Nicidecum nu trebuie să aibă contact cu pielea firavă a nou-născutului, pentru a evita disconfortul și iritațiile.

În al treilea rând, hăinuțele trebuie să fie comode și pentru părinții care au de schimbat scutecele, dar și pentru medicii care trebuie să verifice starea de sănătate a copilului. Imaginați-vă cât de incomod este un body fără nasturi sau cu nasturi doar la gât. Copilul trebuie dezbrăcat în întregime ca să fie consultat medical. De aici și capsele, pe care noi le-am dispus de-a lungul hăinuței.

În al patrulea rând, mănușile clasice cad foarte ușor, dar sunt necesare, căci protejează copilul de zgârieturi. Noi am prevăzut hăinuțele cu niște buzunărașe la capătul mânecilor care servesc drept mănuși de protecție. Acestea nu au cum să alunece.

În al cincilea rând, hăinuțele noastre au prevăzut un guleraș, care îmbibă perfect transpirația, dar și laptele care se prelinge pe obraz, apoi bărbie, ajungând în final tot la gât. Fără acest guleraș, tot ce se acumulează la gât deranjează copilul și irită pielea.

În al șaselea rând, pantalonașii cu elastic nu sunt comozi. Pantalonașii cu brâu le asigură bebelușilor confortul necesar, căci poate fi răsuflecat în întregime sau în jumătate. Se știe, atunci când mănâncă, burtica celor mici se mărește. Brâul este flexibil și se extinde după necesitate. Să nu uităm nici de cleștișorul cu cordonul ombilical. Odată ce intră în contact cu elasticul de la pantaloni, în condițiile în care bebelușul dă mult din mâini și picioare, îi creează disconfort sau răni celui mic. De aceea, noi am prevăzut un brâu lat, care poate fi ajustat după necesități.”

Până a ajunge la hăinuțe, orice bebeluș are nevoie de o cămașă. Este acea primă hăinuță în care este îmbrăcat chiar în sala de nașteri. Este recomandarea moașelor, căci imediat după naștere, copilul nu este spălat. Se șterge tot ce este în plus, după care se pune pe pieptul mamei pentru alăptare.

„Mulți cred că micuțul poate fi considerat ca fiind spălat,  chiar la naștere, căci a petrecut un timp îndelungat în apele din burtica mamei. Așa se face că, uneori, aceste ape sunt infectate, iar bebelușul poate înhăța o răceală sau anumite bacterii. Această primă cămașă purtată de copil îmbibă tot ce i-ar putea face rău”, explică Tatiana.

Tot Tatiana și Ecaterina au elaborat un plic special pentru bebelușii cu vârsta de la zero la trei luni. 

„Se cunoaște că micuții se sperie și se stresează din cauza noului mediu în care se pomenesc. În burtica mamei se aflau într-un spațiu restrâns și sigur. Odată veniți pe lume, au enorm de mult spațiu în jurul lor. Mâinile și picioarele se pot mișca liber, ceea ce le creează un disconfort. Nu sunt obișnuiți cu un asemenea mediu, și atunci se sperie. Acest plic le oferă senzația din burtica mamei.”

Cele două partenere de afaceri, în același timp prietene, își doresc mult ca seturile cu hăinuțele corecte să ajungă în fiecare maternitate din toată țara. Deocamdată acestea pot fi găsite doar în spitalele private. Recomandările formulate mai sus vizează toate mămicile, respectiv toți bebelușii, indiferent de termenul de sarcină la care apar pe lume. Ca să rezumăm, uităm de fibre sintetice, cusături în contact cu pielea și imprimeuri. Hăinuțele nu trebuie să fie viu colorate, cu eticheta unui brand cu renume. Ele trebuie să fie în primul rând COMODE.