Ne-am obișnuit cu trendurile mondiale și am devenit o generație de consumerism și hype. Adevărul din spatele acestei fraze se ascunde în adâncurile subconștientului nostru, acolo unde acumulăm, de-a lungul timpului, atât emoții pozitive, cât și frustrări personale. Cert este că, în ultima perioadă de timp, se proliferează un curent nou, foarte agresiv și toxic, care ajunge să ne distragă atenția de pe marginea unor subiecte vitale. Ne referim aici la feminismul toxic.

Dincolo de falia enormă pe care o produce între conservatori și inovatori, acest fenomen are câteva repercusiuni pe termen lung și pentru că ne pasă de bunăstarea și echilibrul cititoarelor noastre, am decis să le elucidăm.

1. Feminismul toxic erodează valoarea culturii naționale și internaționale – da, oricât de banal nu ar suna, în ultimul timp se observă furia cu care feministele sar la gâtul unor scriitori sau scriitoare, fără a face distincția dintre ficțiune și non-ficțiune. Sub acest aspect, se pierde viziunea de ansamblu și se ajunge la o idealizare excesivă a valorilor promovate de autorii literare. O mică remarcă în acest sens ține de faptul că literatura și arta per se nu este doar o mașinărie de creat valori, ci și un domeniu care oferă contraste, regândește șabloanele și arată un exemplu de „așa nu”.

2. Feminismul toxic distruge raporturile interumane – haideți să ne înțelegem de la bun început. Drepturile și libertățile noastre se termină acolo unde încep cele ale colegului, vecinului sau soțului. Este regretabilă maniera cu care femeile sar uneori la jugulara bărbaților fără a încerca să înțeleagă bidimensionalitatea problemei.

3. Feminismul toxic provoacă tensiuni de ordin social – dacă ne dorim o societate prosperă și o mentalitate corectă, trebuie să renunțăm în mod clar la extremisme și să începem regândirea problemelor existente. Este momentul propice să acceptăm că femeile pot fi mame, pot fi emancipate, pot fi child-free sau pot să promoveze nașterea naturală, acasă. Toate aceste luări de poziție trebuie să fie asumate în mod elocvent și responsabil, fără a uita de puterea imbatabilă a exemplului.

Pentru o bună înțelegere a fenomenului feminismului îți recomandăm două cărți de excepție, în care vei putea găsi răspunsuri la întrebări care te frământă. Prima este volumul „Feminist(ă), feminiști” de Chimamanda Ngozi Adichie, tradus la editura Black Button Books. Este un eseu relevant asupra fenomenului feminismului prin prisma realităților prezentului. Abordează teme precum incluziunea și regăsirea sinelui, nevoia de afirmare și cea de stimă a sinelui.

O a doua carte de neratat este „De ce nu sunt o feministă” de Jessa Crispin, volum în care autoarea explorează felul în care feminismul extremist ne poate îndepărta constant de miza libertății și a emancipării.


Ce este pentru tine feminismul și, mai ales, care sunt părțile sale bune? Așteptăm comentariile tale!

Distribuie articolul: