Se spune că un copil se crește cu ajutorul unui sat, o hiperbolă care reflectă mai bine decât orice eforturile imense pe care le implică educația unui micuț, din primele clipe ale vieții sale. Ajuns la prima sa independență, când părinții decid să îl dea la grădiniță, urmează o etapă vitală: crearea echipei părinte – educator. Care este menirea acestuia și de ce trebuie să ții cont, ne-au spus specialiștii Kiddo Club Moldova.

Un efort comun pentru binele copilului

Din ce în ce mai frecvent, se observă necesitatea de a crea o punte de legătură dintre educator și părinte, care formează o veritabilă echipă. Acest lucru se manifestă mai ales în faza de adaptare a unui copil la grădiniță. Specialiștii recomandă ca în momentul demarării acestui proces, educatorii și părinții să își delege responsabilitățile de comun acord. Părintele va lăsa copilul pentru perioada determinată și dozată,  va respecta intervalul fără să stea pe coridoarele instituției sau încercând să dea anumite indicații.

De ce este necesară această setare a raporturilor? Copilul are nevoie de independență pentru a se integra în colectiv, prin urmare, acesta trăiește exclusiv cu prezentul, ținând cont de profilul său neurologic (la copiii de până la 5 ani nu există percepția viitorului, deoarece creierul reptilian răspunde încă de mecanismele de percepție). La vederea unui părinte agitat, copilul va trece printr-un tantrum și va face niște asocieri negative cu mersul la grădiniță.

Este important ca părintele, cu inima împăcată, să lase copilul în grija educatorilor și să meargă la serviciu, la o plimbare sau, de ce nu, la o cafea. Cel mic se va concentra mult mai eficient și va înțelege că se află într-un mediu prietenos.

Disputele sau conflictele nu se discută în fața copilului

Este absolut firesc ca unii părinți să nu fie de acord cu metodele de lucru ale unui educator, dar despre conflictele apărute, care pot fi de altfel remediate ușor, copilul nu trebuie să fie informat. Nu uităm că educatorul devine un fel de părinte pentru cel mic, iar temerile transmise de adulți pot influența negativ procesul educațional. Un copil e ca un burete, deci s-ar putea ca acesta să transpună senzațiile pe care le au părinții despre educator în acțiunile și procesele zilnice, refuzând, de exemplu, să mănânce sau să doarmă.

Despre grădiniță și educator doar de bine în prezența copilașului

Principalul factor determinativ pentru un copil cu vârsta între 2 și 6 ani este asocierea, conexiunea cauză – efect pe care acesta o construiește cu ajutorul nostru, al adulților. Ce trebuie să le spuneți celor mici? Că grădinița este un loc bun, frumos, util, iar educatorul îi va fi mereu aproape, îi va răspunde la toate dilemele sau întrebările existente. Totodată, vorbiți-le copiilor despre avantajele grădiniței, despre plăcerea de a merge acolo. Nici într-un caz nu le spuneți despre experiențe traumatizante sau despre faptul că educatorul poate pedepsi / pune la respect, la kiddo Club așa ceva este total exclus. Accentul major în discuția cu și despre educație trebuie să fie despre plăcerea celui mic. Asta nu înseamnă că nu îl întrebăm în discuții și ce ar face dacă ii va fi dor de noi, de exemplu, sau va avea nevoie de o îmbrățișare. Este important să-i oferim soluții, copilașul să cunoască cui se poate adresa, în aceste cazuri educatorul o să-l ajute.

Pentru că viața nu e mereu roz, copiii trebuie pregătiți, dar câte puțin, în măsura în care aceștia sunt gata să înțeleagă.

Cum creăm un tandem armonios părinte – educator?

Cheia succesului este, bineînțeles, comunicarea. Părintele trebuie să informeze educatorul despre copil în cele mai mici detalii, de la problemele comportamentale la regimul de somn pe care acesta îl are sau preferințele alimentare existente, iar educatorul, la rândul său, trebuie să informeze părinții despre succesele celui mic. Un tandem armonios este bazat exclusiv pe respect, pe aprecierea eforturilor de pe ambele baricade.

Pornind de la aceste reguli de bază, educația copilului dumneavoastră va veni la pachet cu succese pe măsură. Grădinițele Kiddo Club Moldova se bazează în activitatea lor doar pe respect reciproc, pe calitatea procesului educațional și pe interesele fiecărui copil.

Kiddo Club – creștem copii puternici, zi de zi!

P