De la orașe medievale până la explorarea pădurilor antice și a lacurilor de smarald, aceasta este una dintre cele mai necunoscute țări din Balcani. Așa că, dacă îți faci planuri și nu știi în ce țară să mergi, azi, îți spunem informații utile despre Muntenegru. Așa că, dacă îți planifici o mini-vacanță curând, echipa de la National Geografic recomandă următoarele destinații turistice din Muntenegru.

De când Imperiul Roman a fost divizat în 395, această regiune a Balcanilor a devenit linia de despărțire între Est și Vest. De atunci, Muntenegru a fost o răscruce de popoare și culturi. Romani, bizantini, venețieni, sârbi și otomani s-au succedat pe aceste meleaguri, cu tot pozitivul și conflictul pe care acest lucru îl presupune.

PERLA ȚĂRII
Golful Kotor, cunoscut drept „cel mai sudic fiord al Europei”, este cea mai mare dintre atracțiile peisagistice din Muntenegru. Dar acest loc spectaculos nu este o veche vale glaciară, ci mai degrabă canionul scufundat al râului Bokelj, încadrat de accidentații Alpi Dinarici. Malurile sale sunt presărate cu sate medievale precum Herceg Novi, al cărui oraș vechi este unul dintre cele mai bine conservate și o mostră a ceea ce vom găsi mai târziu pe traseul nostru.

O BUCATĂ DE VENEȚIE
Urmând drumul îngust și șerpuit care mărginește Golful Kotor, ajungeți la Perast. Elegant și senin, orașul este populat cu palate antice care mărturisesc alianța sa seculară cu Veneția din trecut.

CELE DOUĂ INSULE PERAST
Două insulițe ies în fața promenadei sale: Gospa od Skrpjela (Maiasca Stâncilor) și Sveti Dorde (Sfântul Gheorghe). Originea primului este explicată de legenda a doi frați care au găsit o imagine a Fecioarei gravată pe o stâncă care ieșea din apă și au decis să ridice acolo o biserică; Pentru aceasta, a fost construită mai întâi o insuliță cu stânci și rămășițe de corăbii scufundate. Reconstruită după cutremurul din 1667 care a prăbușit originalul, mica biserică este în stil bizantin, cu o cupolă albastră care alcătuiește una dintre cele mai frumoase cărți poștale din zonă. Insula Sveti Dorde, aceasta naturală, găzduiește o mănăstire benedictină din secolul al XII-lea. Profilul său înconjurat de chiparoși contrastează cu apele albastre.

SATUL CARE DĂ NUMELE Golfului
Kotor este un sit al Patrimoniului Mondial din 1979. Aerul său venețian este o moștenire a celor 400 de ani în care Republica cea mai senină a dominat aceste meleaguri. Merită să te pierzi pe aleile și piețele care îi protejează zidurile, să vizitezi Catedrala San Trifón și apoi să urcăm pe cele 1.355 de trepte săpate în munte care duc la castelul San Juan. Rămășițele cetății nu sunt de mare interes, dar priveliștile golfului de pe acest vârf merită orice efort și va fi una dintre imaginile de neuitat ale călătoriei.

ULTIMA RESEDINȚĂ A EROULUI NAȚIONAL
Panorame din ce în ce mai amețitoare se obțin urmând poteca care urcă spre cel mai înalt vârf al Parcului Natural Lovcen, unde se află mausoleul lui Petar II Petrovi-Njegoš. Considerat unul dintre părinții patriei muntenegrene, acest vládika (prinț-episcop) a condus Muntenegru între 1830 și 1851 și este, de asemenea, autorul unei epopee intitulată Ghirlanda muntelui, emblemă a identității naționale.

VECHIUL ORAȘ REGAL
Nu departe de Parcul Natural Lovcen se află Cetinje, capitala Muntenegrului până în 1918. Acest oraș mic și liniștit este acum un simbol al istoriei și culturii țării. Străzile sale sunt încă pline de ambasade din secolul al XVIII-lea, muzee și palate ale vechii curți care constituie un plan urbanistic.

O GALAXIE ÎNTRE MARE ȘI PĂMÂNT
Îndreptându-se spre sud, coasta Adriaticii continuă să ofere un peisaj muntos frumos, cu plaje de un albastru turcoaz și sate medievale de o frumusețe calmă și lumină mediteraneană. Un exemplu în acest sens este Budva și insula sa din apropiere, Sveti Stefan. Atașat de continent, acesta găzduia odinioară un mic sat de pescari care astăzi a trecut în mâini private pentru a deveni un hotel exclusivist. Pentru ceva, poetul englez Lord Byron considera coasta Muntenegrului drept „cea mai frumoasă fuziune între mare și pământ”.

UN PARADIS ACVATIC
Interiorul țării deține alte pietre prețioase naturale, cum ar fi Lacul Skadar, care își împarte suprafața cu Albania. Este cea mai mare rezervație de apă dulce din Balcani și un paradis pentru ornitologi, deoarece este locuită permanent de aproximativ 270 de specii de păsări. În plus, în apele sale întunecate pline de nuferi se mai găsesc insulițe pe care încă se mai văd resturi de fortificații și mănăstiri medievale.
Interiorul țării deține alte pietre prețioase naturale, cum ar fi Lacul Skadar, care își împarte suprafața cu Albania. Este cea mai mare rezervație de apă dulce din Balcani și un paradis pentru ornitologi, deoarece este locuită permanent de aproximativ 270 de specii de păsări. În plus, în apele sale întunecate pline de nuferi se mai găsesc insulițe pe care încă se mai văd resturi de fortificații și mănăstiri medievale.

O RIOJA MICĂ
În această zonă se extinde regiunea viticolă Crmnica, plină de crame de familie care produc vranac, vinul autohton și o parte fundamentală a vieții muntenegrene. Poate una dintre cele mai curioase este crama Sipcanik, deoarece ocupă un tunel lung de 356 m care adăpostește un hangar subteran și secret din Iugoslavia lui Tito (a doua jumătate a secolului XX).

 

COMUNISM VS ANTICHITATE
Trecutul comunist al țării rămâne latent în blocurile de locuințe ale capitalei sale, Podgorica. Punctul culminant al orașului poate fi vizita in cartierul Stara Varos, vechiul oraș otoman, grupat in jurul Turnului cu Ceas. În 2014 a fost sfințită noua catedrală ortodoxă, dedicată Învierii lui Hristos. Interiorul său impresionează prin candelabrele enorme și prin succesiunea copleșitoare de fresce aurii care îi acoperă pereții.

OCHII MUNȚILOR
Parcul National Durmitor este una dintre cele mai spectaculoase surprize ale calatoriei. Această rezervație a fost declarată Patrimoniu Mondial atât pentru adăpostirea impresionantului canion al râului Tara, care atinge adâncimea de 1.300 m, cât și pentru cele 18 lacuri ale sale de origine glaciară, care aici sunt numite gorske oci, „ochii muntelui”. . Cel mai mare, Lago Negro, la o altitudine de 1.416 m, este cu siguranță și cel mai frumos. Cu ape albastre adânci, reflectă pădurile de pin negru din jurul său și este o încântare pentru drumeți. Masele dense de molid și pin negru care acoperă aceste vârfuri înalte explică de ce venețienii au numit acest loc „dealul negru”.

 

Distribuie articolul: