Ce este zincul? Este un mineral de care celulele tale au nevoie pentru a lupta împotriva bacteriilor și virușilor, dar și pentru a face materialul genetic, numit ADN, care spune corpului tău cum să funcționeze așa cum ar trebui. Te ajută să-ți vindeci rănile, îți potențează simțurile mirosului și gustului și este important pentru sugari și copii pe măsură ce cresc.

Un bărbat adult are nevoie de 11 miligrame de zinc pe zi, iar o femeie adultă, de 8 miligrame. Dacă ești însărcinată sau alăptezi, veți avea nevoie de mai mult – în jur de 12 miligrame. Copiii au nevoie de 2 până la 11 miligrame, în funcție de vârstă și sex. Discută cu medicul pediatru despre cât de mult zinc este potrivit pentru copilul tău.

Te întrebi dacă-ți ajunge zincul din alimentație? Probabil, da. Dar unele lucruri pot îngreuna absorbția acestuia de către organism, inclusiv intervenția chirurgicală pe stomac sau intestine, abuzul de alcool și unele boli digestive precum colita ulceroasă sau boala Crohn. Iar persoanele care nu mănâncă carne sau produse de origine animală pot avea dificultăți să obțină suficient zinc din alimente.

Ce presupune insuficiența de zinc? Poate face copiii să crească mai încet și poate întârzia pubertatea la adolescenți. Adulții care au un aport scăzut de zinc pot suferi de căderea părului, diaree, răni la ochi și piele și pierderea poftei de mâncare. De asemenea, poate afecta libidoul. Discută cu medicul înainte de a lua un supliment, totuși. Aceste probleme pot fi cauzate de altceva decât de lipsa de zinc.

Zincul este vital pentru mai multe funcții ale organismului. Printre beneficiile zincului se numără:

Prevenirea afecțiunilor cronice

Datorită proprietăților sale antioxidante, zincul poate ajută la reducerea stresului oxidativ. Potrivit oamenilor de știință, există o legătură clară între stresul oxidativ și apariția bolilor cronice, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială și alte aspecte ale sindromului metabolic. Conform unor cercetări realizate în 2018, acest mineral important poate susține mecanismul de prevenire a sindromului metabolic.

Beneficiile zincului asupra sănătății sexuale

Bărbații care au un nivel scăzut de zinc în organism se pot confruntă cu dezvoltare sexuală întârziată, probleme de fertilitate și alte preocupări de natură sexuală.

În urmă unor cercetări efectuate în 2018, s-a dovedit că printre beneficiile zincului se numără și echilibrarea sănătății sexuale a bărbaților, datorită rolurilor sale de antioxidant și echilibrant hormonal. Cu toate acestea, nivelul trebuie să fie optim, deoarece deficitul de zinc poate avea un impact negativ, iar excesul poate duce la toxicitate, lucru care ar putea afecta calitatea spermei.

De asemenea, unul dintre beneficiile zincului este capacitatea de tratare a unor boli de piele, deoarece poate contribui la vindecarea rănilor. Potrivit cercetărilor, acest mineral poate ajută la combaterea:

  • dermatitei atopice
  • acneei vulgare
  • dermatitei de scutec
  • hidradenitei supurative (cunoscută și sub denumirea de acnee inversă).

Beneficiile zincului în prevenirea osteoporozei

Osteoporoza este o afecțiune caracterizată de slăbirea oaselor. Există dovezi conform cărora zincul joacă un rol esențial în formarea și menținerea unor oase puternice și, automat, în prevenirea osteoporozei.

Evitarea problemelor neurologice

În urmă unui mic studiu realizat în 2020, specialiștii au descoperit că persoanele care au niveluri scăzute de zinc pot dezvoltă anumite simptome neurologice. Cercetătorii au analizat 63 de persoane care sufereau de dureri de cap, furnicături și neuropatie periferică și care aveau deficit de zinc și de alți micronutrienti.

După tratarea acestor carențe, participanții și-au îmbunătățit simptomele neurologice. Cu toate acestea, specialiștii susțin că trebuie făcute mai multe cercetări în această privință.

Beneficiile zincului asupra degenerescenței maculare legate de vârstă

Degenerescența maculară legată de vârstă reprezintă principala cauza de reducere a vederii la persoanele de peste 55 ani. Specialiștii susțin că zincul previne deteriorarea celulelor din retină, lucru care întârzie avansarea bolii și a pierderii vederii. Cu toate acestea, șansele să prevină afecțiunea în sine sunt foarte mici.

Autorii unor studii efectuate în 2020 au descoperit că una dintre cauzele degenerescenței maculare legate de vârstă poate fi și deficitul de zinc. Cu toate acestea, este nevoie de studii suplimentare în acest sens. Specialiștii sugerează că zincul ar putea contribui la stabilirea unor noi tipuri de tratament pentru această afecțiune oculară.

Din ce alimente poți obține zincul necesar?

Multe alimente de origine animală și vegetală conțin zinc în mod natural, fapt care ușurează aportul de zinc in organism. Alimentele cu conținut ridicat de zinc sunt:

  • crustaceele: stridii, crabi, midii, homar și scoici
  • ouăle
  • carnea roșie: carne de porc, vită, miel
  • carnea de pasăre: curcan și pui
  • carnea de pește: sardine, plătică și somon
  • cereale integrale: quinoa, ovăz, orez brun etc.
  • anumite legume: ciuperci, sparanghel, varză, mazăre și sfeclă verde
  • leguminoase: fasole neagră, năut, linte, fasole etc.
  • nucile și semințele: semințe de dovleac, de cânepă, caju etc.
  • produsele lactate: iaurt, lapte și brânză.

Crezi că ai nevoie de suplimente cu zinc? Discută numaidecât cu medicul, pentru că supradozajul tot este periculos, iar absorbția unor medicamente poate fi influențată!

Distribuie articolul: