Un studiu recent al cercetătorilor britanici a încercat să afle care ar fi suma de bani pe care oamenii o consideră suficientă pentru a duce o viață perfectă. Rezultatul a fost surprinzător de mic, scrie www.wall-street.ro.

Studiul publicat în revista ”nature sustainability” se bazează pe un chestionar aplicat în 33 de țări de pe tot globul. Practic, respondenții au fost puși să indice suma, între 10.000 de dolari și 100 de miliarde de dolari, pe care ar vrea să o câștige la loterie pentru a putea duce apoi ”o viață ideală”.

Surprinzător, majoritatea au ales valori între 1 și 10 milioane de dolari. Țările cu cele mai mari procente de persoane care au ales 100 de miliarde au fost Indonezia și Statele Unite; cei mai puțini ”lacomi” s-au înregistrat în China și Rusia. Dar, în 86% dintre țări, majoritatea au ales sume mergând până la 10 milioane de dolari.

Cercetătorii au fost surprinși de sumele mici alese de cei mai mulți participanți la studiu, în condițiile în care un milion de dolari este prețul unei locuințe modeste în centrul unei metropole occidentale. Ei spun că dorințele respondenților par a indica că, de fapt, cei mai mulți oameni vor să trăiască confortabil, dar nu extravagant.

”Rezultatele indică faptul că nu există o dorință universală de acumula la nesfârșit”, afirmă autorii studiului – altfel spus, că nu există nimic natural în consumerism, ci este doar o ideologie. ”Ideea că oamenii pot obține un mod de viață ideal cu resurse sustenabile pare mai realizabilă decât se credea”, conchid cercetătorii.

Sursa: wall-street.ro

Distribuie articolul: