Poetul şi eseistul român Eugen Cioclea (pe numele de botez Iurie; 4 august 1948, s. Druţa, Râşcani – 8 octombrie 2013, Chişinău) lansează o nouă apariție editorială la Chișinău. Poetul scrie încă din anii de studenție și muncă la fabrică, fără a putea publica, poemele sale circulând în samizdat. În ziua lansării, cartea sa va fi la preț promoțional. Iată unde o găsești.

Poetul Eugen Cioclea va fi evocat de: Vsevolod Ciornei, Lucia Ţurcanu, Mihai Fusu, Andrei Sochircă, Alexandru Pleşca, Laura Cioclea și moderatorul Em.Galaicu-Păun la Librăria din Centru pe 11 octombrie, ora 18:15.

„În sfârșit, lui Eugen Cioclea i se poate face, prin intermediul acestei apariții, dreptate și în România, unde a fost prea multă vreme ignorat. Antologia, apărută în condiții grafice excepționale, vine după filmul Violetei Gorgos, Eu geniu Cioclea, care a avut premiera în 2018 la Chișinău și ar putea însoți cu folos cartea pentru descoperirea unuia dintre cei mai puternici poeți care au scris în românește după 1980.” (Claudiu Komartin).

Amintim că poetul debutează în volum cu Numitorul comun (Editura Literatura artistică, 1988), cu o prezentare amplă de Eugen Lungu, ceea ce constituia atunci un adevărat triumf. Acesta s-a confirmat la scurt timp de cea de-a doua carte, Alte dimensiuni (Editura Hyperion, 1991; Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova).

Revenit la începutul anilor ’90 la Chişinău, este redactor-şef la „Tineretul Moldovei” (1992–1997). În 2000, beneficiază de o bursă de creaţie a Fundaţiei Soros – Moldova. Un ultim volum original apare la Editura Cartier, în 2001, cu titlul Daţi totul la o parte ca să văd, într-un tiraj de 333 de exemplare, costând 111 $ bucata – de departe cea mai scumpă carte de poezie scoasă vreodată în Republica Moldova. Se stinge, în condiţii neelucidate până la capăt, pe 8 octombrie 2013, şi e găsit mort în casă abia peste câteva zile. Este înmormântat alături de părinţii săi, în cimitirul din satul Terebna.

Dați totul la o parte ca să văd, de Eugen Cioclea. Preț:24 RON/109MDL. Proiect editorial cofinanțat de AFCN. Volum recomandat de Poesis International.

Distribuie articolul: