Daniela Ușurelu este originară din comuna Balatina, raionul Glodeni. A lucrat ca profesoară Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din orașul Bălți, în calitate de profesoară de limbă engleză în clasele primare. A lucrat în Liceul Balatina din satul natal. Stabilindu-se cu traiul în familia în satul Dușmani, raionul Glodeni, și-a continuat activitatea în IP Gimnaziul Dușmani până la plecarea din țară. A emigrat în SUA. 

Daniela Gorincioi: Sunteți reprezentantă a diasporei Republicii Moldova în SUA. Ce v-a determinat să plecați din țară?

Daniela Ușurelu: Vă mulțumesc mult pentru invitație la interviu. Experiența mea în străinătate nu este atât de mare, asemeni multor concetățeni de ai noștri. Am plecat din Republica Moldova în SUA în martie, 2021, dar după 25 de ani de activitate didactică în câteva instituții de învățământ din țară. Motive de a pleca erau mai multe, dar, ca părinți, ne frământa mai acut un gând, viitorul neclar, sumbru și fără perspective ale copiilor noștri, cum ar fi asigurarea unor studii de calitate pentru copii și asigurarea oportunităților de muncă conform studiile, remunerarea pe potrivă.

Problema economică, desigur că, nu poate fi lăsată în umbră. Salariile a doi bugetari (eu și soțul) abia de ne permitea să ne întreținem familia cu asigurarea strictului necesar, nimic mai mult. Am avut marele noroc să câștigăm Green Card-ul pentru SUA, și atunci am avut undă verde pentru plecare.

DG: Ați studiat la Universitatea Alecu Russo din Bălți. Povestiți-ne un pic despre activitatea dvs din Moldova, până a pleca din țară.

DU: Sunt originară din comuna Balatina, raionul Glodeni. Părinții mei, fiind și ei pedagogi, care au activat împreună toată viața în școală, au fost  pentru mine modelul de părinți ideali și de profesori desăvârșiți. De aceea, am știut din start ce profesie trebuie să-mi aleg în viitor. Mai întâi, absolvit Colegiul Pedagogic „V. Lupu” din Orhei, unde am avut parte de cadre didactice de valoare în pregătirea mea profesională ca învățător în clasele primare.

Am urmat apoi Facultatea de Pedagogie și Psihologie a Universității Alecu Russo din Bălți, la specialitățile învățător în clasele primare și profesor de limbă engleză în treapta primară.

După absolvire, am început activitatea de pedagog la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din orașul Bălți, în calitate de profesoară de limbă engleză în clasele primare. Am continuat apoi să lucrez în Liceul Balatina din satul natal. Stabilindu-mă cu traiul în familia în satul Dușmani, raionul Glodeni, mi-am continuat activitatea în IP Gimnaziul Dușmani până la plecarea din țară.

DG: Ați ales să emigrați în SUA. În ce oraș v-ați stabilit cu traiul?

DU: Ajungând pe tărâmurile SUA, am avut mare noroc să fim susținuți în toate de o familie deosebită, în care omenia, bunul simț și grija sunt puse în capul mesei. Suntem nespus de  recunoscători pentru aceasta și de aceea suntem în apropriere de ei, într-un orășel din suburbia Chicago, statul Illinois.

DG: Cum este SUA? Descrieți-ne, un pic, această țară, din experiența dvs. pe care a aveți deja în SUA?

DU: SUA este o țară diversă, o țară mare, în care fiecare stat este mult diferit de celălalt. Orice om care vine aici vede lucrurile total diferit, în funcție de experiența de viață avută anterior.

Noi, fiind abia la început de integrare sau poate abia la început de integrare, încercăm să trecem ușor peste mai multe bariere, cum ar fi limba, cultura, situația financiară, economică, modul de alimentație… Mai întâi de toate înțelegem că SUA este o țară dezvoltată industrial la nivel înalt. Ne-a marcat mult observând o infrastructură bine dezvoltată, ceea ce consider că este extrem de important. Suntem încântați de menținerea ordinii în jur, curățenia permanentă, amenajarea  parcurilor, locurilor publice de odihnă, a spațiilor verzi. Este o frumusețe rară. Aceasta demonstrează vădit cât de bine este pus la punct și funcționează acest sistem. Apreciem amabilitatea, toleranța oamenilor în comunicare, în atitudine unul față de celălalt, doar SUA este țara oamenilor veniți din toate colțurile lumii, fiecare aducând cu sine o limbă, tradiții, obiceiuri, religie și fiecare dorește respect.

DG: Cât de unită este diaspora Rep. Moldova în SUA?

DU: Chicago este cel mai mare oraș din statul Illinois și al treilea oraș ca mărime din SUA, după New York ș Los Angeles. Aici este concentrată și o puternică comunitate a vorbitorilor de limbă română. Consider că este destul de unită diaspora Rep. Moldova. Ca dovadă, probabil servesc probabil întâlnirile moldovenilor și a românilor la concertele, festivalurile și alte activități organizate tot de reprezentanți ai diasporei, cu participarea multor interpreți născuți în Moldova or România. Ultimele activități au fost „Bal mascat”, „Inima mea e Moldova” etc. Au avut răsunet larg, au adunat lume bună din toată țara.
Biserica este alt loc unde am văzut foarte multă lume adunată.

DG: Ce exemple ar trebui să ia Republica Moldova de la SUA?

DU: Investiții serioase în infrastructură: asigurarea drumurilor de calitate, ceea ce oferă posibilitatea să fie o legătură normală între orașe și celelalte localități.

DG: Aș vrea să relatați un pic despre cum administrează SUA domeniul sănătății, învățământului și mediului. Să începem cu sistemul de sănătate din SUA. Cum are grijă SUA de sănătatea locuitorilor săi?

DU: Părerea mea e că nu risc să vorbesc despre sistemul de sănătate american. Dacă aș vorbi ceva, mi-aș asuma o mare responsabilitate, nefiind specialist și neavând tangențe cu acest domeniu, dar și foarte puțin timp trăit în SUA.
Dar din ce am observat următoarele: este, probabil, cel mai complex sistem medical din lume și cel mai costisitor. Medicina este extrem de fragmentat, în sensul că are multe componente, unele publice (mai puține), altele private (majoritatea).
Aici lucrează multe companii de asigurări, care reprezintă puntea intermediară între spitale și pacienți. Dacă ai asigurare medicală, poți beneficia de servicii mai ieftine, dar dacă mergi la spital fără asigurare, plătești prețul oficial, în mod integral.
Instituțiile medicale sunt dotate, reparate, moderne, la cel mai înalt nivel. Nu există atitudine diferită față de pacienți, este respectat de tot personalul medical, fiecare pacient este coordonat, ghidat sau sunat personal pentru orice informație. Ca orice sistem, este criticat pe alocuri. Chiar dacă are părțile lui bune.

DG: Dar cum este sistemul de învățământ din SUA?

DU: Încerc să înțeleg cum funcționează și acest sistem, mai mult fiind în rolul de părinte și din cele povestite de fiul nostru. El este elev în clasa a opta. Frecventează o școală publică foarte bună, cu ratingul de 10/10. Are rezultate foarte bune la învățătură, se descurcă bine în toate materiile de studii și noi ne bucurăm de succesele lui. Iată câteva concluzii din ce am observat eu. Școlile sunt mari, spațioase, luminoase, moderne, asigurate, dotate cu tot ce ar fi posibil necesar pentru elevi. E ceva absolut extraordinar ce cabinete am văzut, săli de sport cu inventar de tot felul, săli de muzică cu tot felul de instrumente muzicale, nemaivorbind de laboratoare variate, unde elevii experimentează, cercetează. Fiecare elev primește gratis un laptop, pe care îl folosește acasă și la școală, în care este toată informația la toate disciplinele și tot ce ține de viața lui școlară. Elevii folosesc puține manuale școlare. Lecțiile sunt interesante, captivante. Temele pentru acasă se însușesc ușor, prin jocuri foarte interesante. Acasă, elevii au posibilitatea prin anumite programe din computer să privească temele predate în clasă de profesor, să-și amintească tema studiată în clasă. Părinții au posibilitatea să urmărească absolut toate rezultatele elevului de la școală, toate probele susținute la discipline, punctajul acumulat. Prin anumite programe le avem instalate în calculator sau telefon.

DG: Cum protejează mediul autoritățile din SUA?

DU: În SUA se colectează și se selectează gunoiul. Foarte bine funcționează acest sistem, asigură ordinea și curățenia sută la sută. Pădurile nu sunt defrișate ca în Rep. Moldova, dar sunt lăsate să regenereze singure, în mod natural. În scopul menținerii aerului curat, nepoluat, mașinile Diesel sunt alimentate cu DEF, o soluție specială de curățare a gazelor eliminate. De asemenea, este tendința de a dezvolta producerea mașinilor cu electricitate sau hibrid.

DG: Partidul de la guvernare a promis vremuri bune și că vor motiva diaspora Rep. Moldova să revină în țară. V-ați întoarce?

DU: Cunosc foarte puțini moldoveni care s-au întors în Rep. Moldova. după 15-20 de ani. Aceștia, de obicei, au deschis o afacere, care merge sau, mai des… nu prea merge. Oamenii se confruntă cu o mulțime de probleme, birocrație și alte lucruri cunoscute deja, așa încât le trece dorința de a mai face ceva în Moldova.
Dar familiile în care s-au născut copiii în străinătate, merg la școli, s-au stabilit cu traiul, cred că nu mai doresc să se întoarcă în patrie. Eu și soțul, când am pornit spre America, am zis că plecăm să încercăm, să facem tot ce putem frumos și bine pentru familia noastră, dar nu excludem faptul de a ne întoarce cândva în Moldova. De fapt, noi suntem cu o jumătate de inimă rămasă acasă, căci fiica noastră cu familia ei a rămas în Moldova. Mereu le ducem dorul… Așa că, ar putea fi o revenire. Doar că realitatea ne arată că trebuie să treacă încă foarte mult timp până în Moldova când vor veni vremurile bune.
Nu îmi imaginez ce perspective motivante ar trebui să fie în țărișoara noastră ca diaspora să revină acasă… Și, totuși, suntem cu speranța că totul va fi bine în curând.

DG: Pe final, ce știu americanii despre noi? Ce le spuneți?

DU: Bănuiesc că până nu demult, americanii nu prea știau multe despre Rep. Moldova. Unii nici nu aveau idee de existența acestei țări. Cred că, în legătură cu ultimele evenimente din Ucraina, mulți americani și-au dat seama cel puțin măcar unde se află, își formează o părere despre poporul nostru. Eu le spun: mi-e dragă Moldova așa cum este ea.