Celebrul Psihosociolog francez Jacques Salomé vine în Republica Moldova pentru a lansa aici volumul „Un strop de eternitate”. Înainte de marea întâlnire prilejuită de lansarea cărții, psihologul și psihoterapeutul, creatorul metodei ESPERE®, o adevărată pedagogie a comunicării ce oferă tehnici, unelte şi instrumente clare de relaţionare, va participa și la o discuție cu studenții. Într-un interviu acordat recent în presa românească, acesta a vorbit despre relațiile viitorului și cum sunt acestea văzute acum.

„Uităm că ceea ce ţine doi oameni împreună nu este sentimentul de iubire, ci calitatea relaţiei pe care şi-o propun unul altuia. Indiferent de forma de trai în comun (căsătorie sau altă formă de coabitare), trecerea de la relaţie la întâlnire amoroasă, de la relaţie la cuplu este o provocare dificilă, adesea riscantă. Este nevoie nu numai de o îmblânzire a corpurilor, dar şi de o punere în comun a celor două diferenţe prin ajustarea credinţelor, valorilor şi a sistemelor relaţionale existente în familia de origine şi în experienţele de viaţă ale fiecărui parterner.

SONY DSC

Calitatea acestei relaţii rezultă din comportamentul celor doi şi din maniera lor comportamentală. E important să ştii:

  • Să înveţi să ceri (cereri deschise, care lasă celuilalt libertatea de a spune Da sau Nu)
  • Să înveţi să primeşti (fără să descalifici, ci să amplifici ce vine de la celălalt atunci când e bun pentru tine)
  • Să înveţi să oferi (fără să dai ceva la schimb, fără troc relaţional)
  • Să înveţi să refuzi (asumându-ţi riscul de a produce suferinţă, de a frustra sau de a dezamăgi spunând Nu, atunci când cererea sau aşteptarea celuilalt nu corespunde poziţiei noastre, nu ne permite să ne respectăm sau să ne rămânem fideli nouă înşine)

A trăi în cuplu astăzi înseamnă a trăi în această îmbrăţişare a celor două diferenţe care-şi doresc să supravieţuiască orbirii întâlnirii, să rămână distincte şi să se hrănească reciproc în cursul unei vieţi pe termen lung. Este responsabilitatea fiecăruia felul în care va lucra asupra sa, modul în care va gestiona distanţa incredibilă sau decalajul dintre aşteptările unuia şi răspunsurile celuilalt”, a spus Jacques Salomé în cadrul unui interviu pentru Revista Tango.