O digestie puternică preia tot ce intră în sistem, păstrează elementele nutritive de care are nevoie și elimina restul. O digestie slabă, în schimb, nu va putea să îndeplinească acest proces și să împiedice toxinele să copleșească sistemul, ceea ce poate duce la dezechilibru și, în ultimă instanță, la boală.

Scopul digestiei este să ai energie de viață, însă aceasta se întâmplă abia când nutrienţii au ajuns la celule, după ce alimentele au trecut de stomac. Iar dacă simţi că ai burta inflamată des, un nivel slab de energie, balonări și inflamații în lanț, înseamnă că ai o digestie lentă. O digestie proastă înseamnă lentoare, surplus de kilograme și lipsa poftei de viață, chiar.

De unde apare digestia lentă?

  • De la o alimentație nesănătoasă, bogată în mult prea mult produse animale, dulciuri şi făinoase rafinate, prăjeli.
  • De la dezvoltarea paraziților intestinali.
  • De la o floră intestinală precară, care nu funcționează în parametri optimi.
  • De la consumul constant de făinuri, ce duce la scăderea capacităţii corpului de a absorbi eficient nutrienţii din mâncare.

Cum să-ți îmbunătățești sănătatea intestinelor

Dacă vrei să-ți întăreșți sănătatea, trebuie ai grijă de digestie. Ayurveda recomandă trei cai prin care îți poți îmbunătăți microbiomul:

1. Curăță-ți pielea

Pielea este cel mai mare organ al corpului, iar celulele moarte sunt un deșeu al acestuia. Înlăturarea lor cu o perie uscată înainte de a face baie poate ajută corpul să scape mai ușor de aceste reziduuri. Acest ritual stimulează și sistemul limfatic, aflat chiar sub piele, ajutând drenajul limfatic. Bonus: vei estompa aspectul celulitei și vei preveni vergeturile.

2. Bea ceai

În Ayurveda, ceaiurile sunt considerate un mijloc de vindecare, întrucât sunt preparate din plante, fructe și semințe. Un ceai cald făcut din părți egale de chimen, coriandru și fenicul sprijină metabolismul și stimulează tranzitul intestinal. Bea o ceașcă de astfel de ceai în fiecare dimineață și continuă să-l sorbi și în timpul zilei – vei vedea rezultatele!

3. Da-i o pauză digestiei timp de 12 ore

Dacă sistemul tău digestiv lucrează constant, nu va avea timp suficient pentru a elimina reziduurile. O pauză de 12 ore de-a lungul serii, nopții și a primelor ore ale dimineții ii oferă intervalul necesar pentru a lucra eficient.

Ideal ar fi să iei o masă ușoară, devreme, până la ora 19:00, apoi să nu mănânci nimic până la 7:00 dimineață, dar poți urmă orice „schemă” de 12 ore care ți se potrivește.

În concluzie, o digestie sănătoasă creează un microbiom mai echilibrat, ajutând creierul și intestinele să comunice eficient. Când capeți perspectiva ayurvedica, anume că nu este vorba numai despre ceea ce mănânci, ci și despre cum digeri, înțelegi că sănătatea nu se reduce doar la dietă.

Distribuie articolul: