Capacitatea de a visa rămâne un mister pentru oamenii de știință. Însă visele ne pot dezvălui multe despre cine suntem, anxietățile, temerile, dorințele pe care le avem. Unele teorii sugerează că visele sunt o reflectare a  dorințelor noastre inconștiente sau că visele procesează experiențele noastre zilnice. Iată câteva curiozități interesante despre vise.

Vis alb-negru

Unii visează în culori, în timp ce alții visează doar în alb și negru. Excepție fac persoanele care visează mai ales în culori, dar care, din când în când, visează în alb și negru. Visul în alb și negru înseamnă, în general, că visezi din punctul de vedere al unui observator, cu o lipsă de participare emoțională. 12 %  din oameni visează alb-negru.

Bărbații au vise diferite decât cele ale femeilor

Există unele diferențe în modul în care visează bărbații și femeile. În general, femeile au vise mai lungi decât bărbații. De asemenea, ele visează în egală măsură bărbați și femei. Bărbații însă tind să viseze mai mult despre alți bărbați, sex și agresiune fizică.

Oamenii care au orbit pot visa

Persoanele care devin oarbe pe parcursul vieții pot avea vise vizuale. De asemenea, persoanele nevăzătoare tind să aibă mai multe coșmaruri decât persoanele văzătoare.

Uităm ce visăm

Când ne trezim, în câteva minute, uităm până la 90% din visele pe care le-am avut în acea noapte.

Visele erotice

Visele erotice sunt un fenomen comun care apare nu doar în adolescență, ci pe tot parcursul vieții. Ambele sexe  pot avea orgasme în somn. Se crede că visele erotice dezvăluie cele mai profunde dorințe sexuale. Ai mai multe șanse să ai un vis erotic dacă dormi pe burtă.

Animalele pot visa

Animalele de companie visează despre experiențele lor zilnice. Câinii pot visa despre anxietățile și temerile lor și despre lucrurile care îi fac fericiți, cum ar fi mâncarea sau jucăria lor preferată. Cel mai probabil, pisicile vor visa despre  stăpânii lor, mâncare și jucării.

Vise multiple

Oamenii visează de patru până la șase ori pe noapte.

Visezi doar fețele cunoscute

Creierul nu poate crea chipuri noi, așa că toate personajele din visele noastre sunt doar fețe pe care le-am văzut.

Ați văzut vreodată o carte sau un ceas în vis?

Este imposibil să citești cărți și să spui cât e ora în somn din cauza faptului că anumite părți ale creierului  sunt inactive.

Creativitatea și visele

Visul ne poate spori creativitatea, deoarece multe conexiuni din trecut și prezent se stabilesc în subconștientul nostru în timpul somnului. Aceste conexiuni stau la baza creativității umane.

Visele despre zbor

Dacă visăm că zburăm, atunci ne dorim să fim creativi sau să ne eliberăm de rutina zilnică. Dacă  visăm mod constant că zburăm,  însemna că ne dorim să scăpăm de presiunile pe care le simțim din partea altor persoane sau circumstanțe.

Uităm ce se întâmplă la începutul visului

Din păcate, nu ne putem aminti  începutul visului. Creierul nostru este programat să elibereze anumiți hormoni atunci când ne trezim și, prin urmare, nu mai putem accesa aceste părți ale amintirilor noastre.

Petrecem 6 ani din viața noastră visând.

Istoria omenirii s-a schimbat datorită viselor

Visele au inspirat multe descoperiri științifice și realizări artistice, muzicale și lingvistice de-a lungul istoriei. Iată câteva exemple de vise care au avut un impact imens asupra istoriei omenirii:

Visul lui Niels Bohr l-a determinat pe acesta să descopere structura atomică.
Mary Shelly a scris romanul Frankenstein  în urma unui coșmar. În prezent, este considerat primul roman științifico-fantastic din lume.
Albert Einstein și-a descoperit principiul relativității într-un vis.

Copiii au mai multe coșmaruri

Între 3 și 6 ani, copiii au coșmaruri într-un număr mai mare, însă numărul acestora scade după vârsta de 10 ani.

Distribuie articolul: