Lumea viselor se numără printre cele mai misterioase experiențe ale unui om, astfel că nu este de mirare că mulți cercetători au descoperit multe fapte intrigante și au încercat să scoată la iveală ce se ascunde în spatele acestor trăiri misterioase.

Iată 11 lucruri pe care ar trebui să le știi despre vise.

1. Toată lumea visează
Creierul este activ toată noaptea, cu activitate cerebrală deosebit de intensă la nivelul creierului anterior și al creierului mediu în timpul somnului cu mișcarea rapidă a ochilor (eng.rapid eye movement =REM), care este momentul în care visăm.

Adulții și bebelușii deopotrivă visează aproximativ două ore pe noapte, chiar dacă nu își amintesc asta când se trezesc. De fapt, cercetătorii au descoperit că oamenii au, de obicei, mai multe vise în fiecare noapte, fiecare durând, de regulă, între 5 și 20 de minute.

Pe parcursul unei vieți obișnuite, oamenii petrec în medie șase ani visând.

2. Poți uita majoritatea viselor
Aproximativ 95% din toate visele sunt uitate rapid la scurt timp după ce te trezești. Conform unei teorii despre motivul pentru care visele sunt atât de greu de reținut, schimbările din creier care apar în timpul somnului nu sprijină procesarea și stocarea informațiilor necesare pentru ca formarea memoriei să aibă loc.

Oamenii de știință au scanat creierului persoanelor adormite și au arătat că lobii frontali, adică zona care joacă un rol cheie în formarea memoriei, sunt inactivi în timpul somnului REM, stadiul în care apare visul.

Un studiu1 din 2016 a constatat că uitarea viselor poate fi cauzată și modificărilor nivelurilor anumitor neurotransmițători, în special acetilcolină și norepinefrină, în timpul somnului REM.

Un alt studiu2 a găsit o legătură între amintirea viselor și densitatea materiei cerebrale a cortexului prefrontal medial (MPFC). Participanții cu densitate mai mare a materiei albe și-au reamintit mai mult visele.

3. Poți visa alb-negru
În timp ce majoritatea oamenilor raportează că visează în culori, aproximativ 12% dintre oameni susțin că visează doar în alb și negru.

În studiile în care visătorii au fost treziți și li s-a cerut să aleagă culori dintr-o diagramă care se potrivesc cu cele din visele lor, culorile pastelate sunt cele mai frecvent alese.

Persoanele care au sub 25 de ani raportează rareori că visează în alb și negru. Oamenii de peste 55 de ani, totuși, raportează vise alb-negru în aproximativ 25% din timp. Cercetătorii cred că această diferență este rezultatul expunerii din copilărie la televiziunea alb-negru. Această idee este susținută de un studiu3 mai vechi, care a constatat că oamenii din anii 1940 au raportat rareori că visează în culori.

4. Bărbații și femeile visează diferit
Cercetătorii au descoperit unele diferențe între bărbați și femei când vine vorba de conținutul viselor lor. În mai multe studii bărbații au raportat că visează arme mult mai des decât femeile, în timp ce femeile visau îmbrăcăminte mai des decât bărbații.

Un alt studiu5 a arătat că visele bărbaților tind să aibă conținut mai agresiv și activitate fizică, în timp ce visele femeilor conțin mai multă respingere și excludere, precum și mai multe conversații decât activitatea fizică.

Femeile tind să aibă vise puțin mai lungi, care prezintă mai multe personaje. Când vine vorba de personajele care apar de obicei în vise, bărbații visează alți bărbați de două ori mai des decât femei, în timp ce femeile tind să viseze atât femei, cât și bărbați în mod egal.

5. Animalele probabil că visează
Mulți cred că atunci când un câine care dă din coadă în timp ce doarme, visează. Cercetătorii cred că este probabil ca majoritatea animalelor, inclusiv mamiferele, păsările, reptilele și peștii, să treacă prin stadiile de somn, inclusiv REM și non-REM, ceea ce înseamnă că într-adevăr visează.

Totuși, animalele ar putea să nu experimenteze visele în același mod ca oamenii. Animalele s-ar putea să nu se trezească, să nu-și amintească imagini și să le atribuie o poveste.

6. Îți poți controla visele
Un vis lucid este unul în care ești conștient că visezi chiar dacă încă adormi. Se crede că visul lucid este o stare combinată atât a conștiinței, cât și a somnului REM, în timpul căreia deseori poți controla conținutul visului.

Cercetătorii spun că oamenii pot folosi diverse tehnici pentru a învăța cum să viseze lucid, inclusiv „inducerea mnemonică a viselor lucide” (MILD) care implică trezirea după cinci ore și repetarea unei fraze precum „ Îmi voi aminti visul meu” și „visele lucide inițiate prin simțuri” (SSILD), adică concentrarea asupra stimulilor (imagini, sunete, senzații) din mediul tău de somn, respectiv.

Aproximativ jumătate din oameni își amintesc că au avut cel puțin un vis lucid, iar unele persoane pot să aibă vise lucide destul de des.

7. Visele negative sunt mai frecvente
Pe o perioadă de peste 40 de ani, cercetătorul dr. Calvin S. Hall a strâns peste 50.000 de relatări de vis de la studenți. Aceste rapoarte6, puse la dispoziția publicului în anii 1990, au arătat că mai multe emoții sunt trăite în timpul viselor.

Există mai mulți factori care pot influența conținutul emoțional al viselor, inclusiv anxietatea, stresul și anumite medicamente. Un studiu7 a constatat că stimulii externi, inclusiv mirosurile, pot juca un rol în visele pozitive și negative.

Cea mai frecventă emoție trăită în vise este anxietatea, iar emoțiile negative, în general, sunt mult mai frecvente decât cele pozitive.

8. Oamenii orbi pot visa în imagini
Într-un studiu8 asupra oamenilor care au fost orbi de la naștere, cercetătorii au descoperit că încă par să experimenteze imagini în visele lor și că au avut, de asemenea, mișcări ale ochilor corelate cu reamintirea vizuală a viselor.

Deși mișcările lor oculare au fost mai puține în timpul REM decât participanții văzători la studiu, participanții nevăzători au raportat aceleași senzații de vis, inclusiv conținut vizual.

9. Ești paralizat în timp ce visezi
Somnul REM se caracterizează prin paralizia mușchilor voluntari. Fenomenul este cunoscut sub numele de REM atonia. Practic, pentru că neuronii motori nu sunt stimulați, corpul tău nu se mișcă.

În unele cazuri, această paralizie se poate transmite chiar și în starea de veghe timp de până la 10 minute, o afecțiune cunoscută sub numele de paralizie în somn.

Deși experiența poate fi înspăimântătoare, experții susțin că este normală și ar trebui să dureze doar câteva minute până când revine controlul muscular normal.

10. Unele vise sunt universale
În timp ce visele sunt adesea puternic influențate de experiențele noastre personale, cercetătorii au descoperit că anumite teme legate de vis sunt foarte comune în diferite culturi.

De exemplu, oameni din întreaga lume visează frecvent să fie urmăriți, atacați sau în cădere. Alte experiențe comune legate de vis includ senzația de înghețare și incapacitatea de a se mișca, întârzierea, zburatul și a fi gol în public.

11. Cu cât ești mai stresat, cu atât visele tale pot fi mai neplăcute
Un vis poate fi influențat de ceea ce ne gândim înainte de a merge la culcare sau de anumite experiențe din ziua respectivă. Visele pot scoate, de asemenea, la lumină ceea ce eviți să gândești sau ce anxietăți ai.

Potrivit cercetărilor, 65% din elementele din vise sunt asociate cu experiențele tale în timp ce ești treaz.

Dacă ești stresat din cauza locului de muncă, visele tale s-ar putea să aibă loc la serviciu sau să-ți implice colegii de muncă. Dacă tocmai ai ieșit la o întâlnire, visul tău ar putea fi plin de romantism sau, pe de altă parte, de suferință, dacă ești neliniștit să te întâlnești cu cineva nou.

Sursa: doc.ro

 

Distribuie articolul: