După o săptămână de muncă așteptăm de fiecare dată și cu mare nerăbdare weekendul, iar vinerea este o zi potrivită pentru a savura un gât de vin alături de cei dragi. Tu ce faci într-o seară de vineri? Uite că noi îți propunem să descoperi câteva curiozități despre vin, apoi vei decide dacă să deschizi o sticlă sau nu.

Vinul este o băutură alcoolică care se obține după fermentarea strugurilor, iar în lume, există peste 2000 de soiuri de struguri folosite pentru prepararea vinului. Această băutură poate fi clasificată în funcție de: tehnologia de preparare, culoare, tărie, cantitate de zahăr, tipul de materii prime, calitate și timp de îmbătrânire.

Mai jos vei găsi multe alte „ciudățenii”, pe care cu siguranță nu le știai despre licoarea lui Bahus.

1. În Grecia antică, vinul era considerat mai sănătos decât apa, iar efectul său antibacterian nu era pus la îndoială;

2. A câştigat popularitatea şi s-a răspândit datorită simplității de preparare;

3. Vinul poate îmbunătăţi viaţa sexuală;

4.  Cel mai mare consumator mondial de vin roşu este China, dar pe cap de locuitor întâietatea o deţine o ţară foarte mică, Vaticanul,cu 74 de litri pe cap de locuitor pe an;

5. Femeile se îmbată mai repede decât bărbaţii;

6. Mirosurile vinurilor tinere se numesc arome, iar ale celor mature care oferă un iz mai înțepător se numesc buchete;

7. Cea mai veche sticlă de vin din lume este într-un muzeu – datează din anul 325 și a fost găsită în Germania;

8. Există oameni cărora le este frică de vin. Această temere se numește oenofobie;

9. Femeilor din antichitate le era interzis să bea vin. Dacă erau prinse, soților le era permis să divorțeze sau să le pedepsească;

10. Cu cât este mai vechi, vinul alb se închide la culoare, iar vinul roșu capătă o culoare mai deschisă;

11. Cuvântul „vin” este menționat în biblie de 521 de ori;

12. „Viața” vinului începe în momentul în care a părăsit butoiul. Iată regulile de bază pentru depozitarea vinului: temperatura, umiditatea aerului, lumina și liniștea;

13. Vinul previne cariile dentare, prevenind bacteriile plăcii care duc la cariile dentare să se răspândească pe suprafața dinților și să întărească gingiile;

14. Vinul îmbunătățește memoria;

15. Vinul în cantități mari, dăunează ficatului;

16. Vinul roșu este adesea folosit în cosmetologie – ajută la scăderea imperfecțiunilor cosmetice, îmbunătățește tonusul pielii și, ca urmare, previne apariția ridurilor;

17. Vinul roșu reduce riscul de cancer mamar, în timp ce alte băuturi alcoolice cresc acest risc;

18. Există un mit conform căruia alcoolul crește temperatura corpului, dar, de fapt, atunci când bei băuturi alcoolice, temperatura corpului scade;

19. 0,5 litri de bere, un pahar de vin sau o lovitură de vodcă conțin aproximativ aceeași cantitate de alcool;

20. Vinul roşu se degradează atunci când este expus la lumină, aşa că este păstrat în sticle de culoare închisă.

Când și cum bem vin?

  • Prima și cea mai importantă regulă este să cunoști măsura! Aceasta face parte din cultura vinului
  • Bea vin când te simți bine. Dacă te simți rău, atât mental, cât și fizic, vinul nu va rezolva problema.
  • Trebuie să bei vin frumos! Invită prietenii și gătește o cină gustoasă.
  • Nu fuma (nici măcar narghilea). Este banal, nu vei putea simți aromele din pahar.
  • Calitatea, nu cantitatea. Este mai bine să bei vin mai rar, dar alege o calitate mai înaltă, decât mai des, dar mediocru. Cu cât vinul este mai scump, cu atât îl vei trata mai cu respect.
  • Învață lucruri noi. Studiază regiunea din care ai sticla pe masă, ce struguri sunt acolo.

Care dintre aceste curiozități ți-au părut mai interesante.

Distribuie articolul: