Eurovision e un spectacol al muzicii, talentului și ciudățeniilor. An de an statele concurează pentru mult râvnitul trofeu. Prima ediție a Eurovision a avut loc în 1956, când au concurat 7 țări. În prezent, la concursul Eurovision participă peste 40 de țări. Iară câteva curiozități interesante despre Eurovision.

Primul câștigător

La prima ediție a Eurovision au concurat 7 țări, iar Elveția a câștigat premiul cel mare. Cântăreața Lys Assia a cântat melodia „Refrain”.

Cele mai multe victorii

Țara cu cele mai multe victorii din istoria Eurovision este Irlanda. Acesta a câștigat concursul de 7 ori, un record!

De asemenea, irlandezul Johnny Logan este singurul artist care a câștigat Eurovision de două ori, în 1980 și 1987. De asemenea, el a scris cântecul pentru Linda Martin atunci când aceasta a câștigat concursul pentru Irlanda în 1992.

Prima anulare din istorie

În cei 64 de ani care au precedat concursul, acesta nu fusese niciodată anulat. Cu toate acestea, din cauza incertitudinii, a fricii și a restricțiilor guvernamentale din jurul COVID-19 la începutul pandemiei, concursul a fost anulat pentru prima dată în istorie în 2020.

Țara care nu a ratat nicio ediție

Germania este singura țară care a participat la fiecare ediție a concursului Eurovision Song Contest. Cu toate acestea, Germania a câștigat concursul doar de 2 ori!

Acestea nu sunt deloc rezultate foarte bune. Pe de altă parte, Franța și Marea Britanie au participat la toate concursurile Eurovision, cu excepția unuia singur, și au câștigat fiecare de 5 ori.

Regulile Eurovision

Nu poți face orice pe scena Eurovision. Există reguli specifice pe care fiecare țară participantă trebuie să le respecte. Cântecele nu pot avea mai mult de 3 minute. Nu sunt permise cover-uri. Iar pe scenă nu trebuie să fie mai mulți de 6 artiști. Și fără animale pe scenă.

Faima de după Eurovision

De cele mai multe ori, o victorie la Eurovision va impulsiona cariera unui artist doar pentru câteva luni după spectacol, dar există și câteva excepții. Cea mai notabilă este ABBA.

Grupul pop suedez a câștigat concursul în 1974 cu piesa de succes Waterloo și a continuat să domine topurile din anii ’70, devenind una dintre cele mai mari trupe de succes din toate timpurile.

Printre concurenții care au avut cariere de succes se numără și Céline Dion, Cliff Richard, Julio Iglesias. Dion a câștigat pentru Elveția în 1988 cu piesa Ne partez pas sans moi.

Rockerii italieni

Una dintre cele mai de succes trupe care au participat la Eurovision în ultimii ani este formația italiană de glam-rock Måneskin. Câștigători ai Eurovisionului în 2021, Måneskin au ajuns să strângă peste 4 miliarde de stream-uri și să câștige premiul Favorite Rock Song la American Music Awards 2022.

Norvegienii pe ultimul loc

Norvegia a câștigat titlul de 3 ori, ceea ce este respectabil, dar a ocupat ultimul loc de un număr record de 10 ori (mult mai mult decât orice altă țară).

Și mai jenant, în 4 ocazii norvegienii nu au primit nici măcar un punct!

Totuși, piesaFairytale, interpretată de Alexander Rybak, care a câștigat concursul în 2009, este una dintre cele mai îndrăgite de către fani.

Lumini, multe lumini

Concursul Eurovision 2009 a fost un adevărat spectacol. Evenimentul desfășurat la Moscova, Rusia, a folosit peste 30% din oferta mondială de ecrane LED pentru a oferi o scenă uimitoare pentru spectacole.

O carieră în politică?

Ruslana, o cântăreață ucraineană care a câștigat Eurovision în 2004, a primit un loc în parlament pentru prestația sa.

Recrutarea talentelor

Luxemburgul poate fi cel mai bun la recrutarea de talente externe pentru a-și reprezenta mica lor țară. Au câștigat concursul de 5 ori, cu 4 cântăreți din Franța, iar al cincilea din Grecia.

Dă-ți jos pantofii și câștigă

Au existat 5 câștigători care au cântat desculți. Sandie Shaw (1967), Sertab Erener (2003), Dima Bilan (2008), Loreen (2012) și Emmelie De Forest (2013).

Polemica din România

Dacă mai există o regulă de reținut în legătură cu concursul Eurovision, aceasta este aceea de a nu supăra Uniunea Europeană de Radio și Televiziune.

În 2016, România a fost exclusă din competiția Eurovision din cauza unei datorii neplătite din 2007.

Norocul începătorului?

Serbia a participat pentru prima dată la Eurovision ca țară independentă în 2007 și au câștigat.

Cântecul câștigător a fost balada  Molitva, compusă de Marija Serifovic.

Cântecul care a acumulat cele mai multe puncte

Salvador Sobral a reprezentat Portugalia la concursul Eurovision de la Kiev din 2017 cu piesa Amar pelos dois. Piesa a acumulat un punctaj de 758 de puncte. În 2022, Kalush Orchestra a acumulat 631 de puncte.

Volare

Piesa Nel Blu Dipinto Di Blu de Domenico Mudugno din 1958, cunoscut și sub numele de Volare a devenit una dintre cele mai populare.  Cântecul a fost interpretat de vedete celebre precum Dean Martin, Cliff Richard, David Bowie și mulți alții.

Cel mai popular cântec

Potrivit datelor de pe Spotify,  Arcade, interpretată de Duncan Laurence, care a câștigat în 2019, având  a fost ascultată de 918,417,036 de ori. Pe al doilea loc e piesa Armeniei din anul 2022, Snap, fiind audiată de 569,280,943 de ori, iar pe al treilea loc se situează Zitti e Bouni (Maneskin) – 381,213,678 de audieri.

 

Distribuie articolul: