Te-ai întrebat vreodată de unde îți poți lua curajul? Care e izvorul acela nesecat de bărbăție și hotărâre care ar putea face viața noastră mai bună, mai împlinită, mai realizată? De ce în unele momente ai destul de multă putere și tărie de caracter să te opui lucrurilor rele, influențelor străine, iar uneori pur și simplu te părăsește curajul?

Așadar, de unde ne luăm curajul?

  • Cu siguranță din educația primită – ni s-a tot repetat în copilărie că noi le putem pe toate? Că suntem o valoare? Că putem alege o cale lină și faină în viață, ori dimpotrivă? Psihologia a demonstrat deja că afirmațiile pozitive, laudele din partea apropiaților și susținerea lor face mult mai bine decât critica, accentuarea trăsăturilor negative și pedepsele.
  • Din interior – cu cât ești mai odihnit/ă, împlinit/ă și satisfăcut/ă de viața ta de zi cu zi, cu atât mai mult curaj vei avea să faci tot ce-ți propui.
  • Din exercițiu – se zice că nu poți face transplant de personalitate… peste noapte. Că voința nu este suficientă ca să te schimbi, să fii mai curajos/oasă și să începi să trăiești exact așa cum îți convine. Cu toate acestea, practica permanentă, asumarea periodică a deciziilor deloc ușoare, credința totală în tine și cultivarea încrederii în sine – toate se vor materializa în tot mai mult curaj și asumare.
  • Din autocunoaștere profundă – cunoașterea însemnă putere și asta e valabil și atunci când vorbim de curaj, dacă vei ști care sunt calitățile tale excepționale, ce faci unic, bine și diferit în viața asta, vei avea mai multă dârzenie în a face alegeri bune pentru tine.
  • Din recunoașterea binelui – nu uita să-ți sărbătorești binele și curajul. Nu te mai uita la actele tale de curaj exact ca la o normalitate, ci dimpotrivă: fă caz din ce ai făcut bine, notează-ți în minte succesele și fii mândru/ă de ele. Recunoaște momentele în care ai acționat cu curaj, cu hotărâre și verticalitate, chiar dacă îți era frică sau incomod.

Distribuie articolul: