În nordul Republicii Moldova, o tânără familie a ales să rămână în satul lor natal și să-și dezvolte o afacere la domiciliu. Când s-au căsătorit, cei doi soți au primit cadou la nuntă 10 oi, iar acum au crescut numărul lor la 400.

Cristina și Vitalie Bîrtea din satul Floriceni, raionul Soroca, nu se limitează doar la creșterea oilor; ei au extins gospodăria cu păsări, porci și nutrii. Vitalie Bîrtea împărtășește că iubește meseria de cioban, iar brânza produsă este vândută pentru a susține cheltuielile familiei, scrie moldova1.md.

Oieritul din tinerețe mi-o fost drag. Muncim împreună, brânza o vindem că cheltuielile sunt mari, sunt copii și banii pe care îi avem îi investim în familie care muncește și aici are”, pune Vitalie Bîrtea.

„În primii ani de căsătorie credeam ca vom părăsi și noi satul și vom pleca la oraș ca toți tinerii, dar chiar dacă este mic, îi frumos, oamenii uniți. Copiii de mici i-am deprins cu munca deoarece prin muncă omul se dezvoltă, prin muncă devine mai intelectual și știe nevoile”, spune Cristina Bîrtea.

Cristina Bîrtea spune că la începutul căsătoriei, au considerat să plece în oraș ca alți tineri, dar au rămas în satul lor mic și frumos. Ei cred în munca asiduă și implică copiii în activitățile gospodărești pentru a le dezvolta caracterul și cunoștințele.

Dintre cei șase copii, doi au plecat la studii la Chișinău, iar ceilalți se implică în treburile casnice și la stână, unde învață să mulgă oile.

Sunt responsabilă de bucătărie și aștept părinții cu bucate, ajut surorile mai mici, ajut părinții cu treburile pe afară, dăm mâncare la animale”.

„Avem un purcel pe care îl hrănim cu lapte, în fiecare zi mergem la stână și mulgem, ajutând părinții, astfel mai repede terminăm”.

Această familie din satul Floriceni din raionul Soroca, unde locuiesc doar 50 de oameni, demonstrează un spirit de muncă înrădăcinat în tradiție și un sentiment puternic de comunitate locală.

Întreaga lor istorie o puteți urmări Aici.

 

Distribuie articolul: