De la formule chimice, la ochiuri de lanț. Profesoară de chimie, mămică în concediul de îngrijire a copilului, Grati Dina și-a redescoperit acum doi ani pasiunea moștenită de la bunici – lucrul handmade și, în special, creațiile realizate cu croșeta. Eroina de astăzi creează obiecte utile, colorate și deosebit de frumoase care ne amintesc de casă, de copilărie, de tradiție. 

Împreună cu sora sa Olga, Dina Grati reușește, prin lucrările sale, să readucă culorile și emoțiile de altă dată, în casele oamenilor.

„Cred că dragostea pentru lucrul manual vine încă de când eram mică, de la bunici. Îmi amintesc și acum cum torceau lâna, o vopseau și țeseau covoare, țoluri, ne făceau nouă ciorapi, mănuși etc. De fapt, bunica, a și fost prima persoană care mi-a arătat cum se ține croșeta și andrelele.

Am început să croșetez de vreo 2 ani cred. La momentul respectiv era necesar să decorăm camera fetițelor noastre și tot vedeam imagini cu covorașe croșetate, asta m-a făcut să îmi amintesc ce m-a învățat bunica și să încerc să fac un covor. Mi-a reușit și asta mi-a dat curaj să încerc și alte lucrări”, ne dezvăluie Dina.

Păstrarea tradițiilor contribuie la identitatea noastră ca națiune, fiind tezaurul nostru cel mai de preț și trebuie să facem tot ce se poate ca ele să se păstreze în mintea oamenilor.

„Nu am anumite preferințe, îmi place să experimentez. Până acum am realizat: covorașe, pernuțe decorative, coșulețe, căciulițe, fulare și mănuși pentru copii, genți, plase pentru cumparături, papuci de cameră, șaluri…

Totuși făceam lucruri mai mult pentru mine și familie, prieteni. Dar, de acum câteva luni am hotărât împreună cu sora mea să creăm câte o pagină pe rețelele sociale Facebook și Instagram, unde să ne expunem lucrările amândurora.

Dacă e vorba de papuci de cameră, față de masă, le realizează Olga, dacă genți, plase, covorașe, coșulețe etc. atunci comanda o realizez eu”, mai explică EA.

Croșetatul pentru mine este un refugiu într-o lume a frumosului, o ocupație care îmi oferă liniște și concentrare.  Mă inspir din diferite tutoriale, imagini, văd și încerc ce îmi place sau după dorința clienților, dar pot spune că toate le fac cu drag și cu multă luare aminte la detalii. Iar cea mai mare satisfacție când lucrezi HandMade vine de la oamenii mulțumiți când primesc lucrul făcut de tine.

„Realizarea unei lucrări durează de la 3-7 zile, dar acest termen se poate extinde și până la câteva săptămâni de ex. șalurile, fețele de masă; totul depinde de tipul firului și de complexitatea modelului. Îmi place să încerc diferite fire, astfel îmi lărgesc cunoștințele în acest domeniu, acumulez experiență. Un alt hobby al meu este să fac torturi pentru familia mea, deși ar părea că sunt 2 ocupații diferite (opuse poate chiar), dar le fac pe ambele cu o deosebită plăcere…”, povestește meșterița.

Lucrul manual, din păcate, nu este apreciat la adevărata valoare și asta oarecum e trist, deoarece pe lângă multă-multă muncă, meșterii pun suflet și emoții în fiecare lucrare, iar numeroasele activități de lucru manual au o legătură profundă cu cultura și tradițiile.

Sursa foto: Arhiva personală