Natalia Botnari este o moldoveancă stabilită în Portugalia, care pe lângă cea mai responsabilă activitate din viața unei femei – cea de a fi mamă, mai este activ implicată civic. Tot ea este organizatoarea proiectului fotografic care a suprins mămicile alăptându-și copii a cărui rezultat este plin de dragoste necondiționată dintre mamă și prunc. Aflați mai multe despre Natalia, experiența ei #cumamalăptat cât și proiectele pe care le desfășoară în Portugalia în articolul ce urmează.

Natalia povestește că era activ implicată social încă de pe vremea când locuia în Republica Moldova, iar odată ce s-a stabilit în Portugalia această deprindere nu a dispărut ci a fost un motoraș spre crearea altor evenimente frumoase.

„Eu sunt administratorul Grupului de pe Facebook „Clubul mămicile din Portugalia”. Demult aveam dorința să continui să fac aici în Portugalia lucruri frumoase pentru mămici, deoarece acasă, tot evenimente organizam și mi-a rămas acea nostalgie de activitate socială, să dau continuitate la dorința de a crea frumosul și a reda multă fericire celor din jur. Primul eveniment din anul acesta a fost Ziua Internațională a copiilor, am organizat ieșirea la iarbă verde cu mămicile și ne-am amintiti despre „Jocurile copilăriei noastre”. A fost o provocare să mai organizez ceva pentru mămici și cu ocazia Săptămânii Internaționale a Alăptării ne-am programat, dar din cauza temperaturilor înalte în Portugalia am amânat evenimentul pentru data de 19 august, și într-un final ne-a reușit să redăm dragostea pură dintre mamă-copil în procesul alăptării”, povestește Natalia.

Cât despre experiența personală de alăptare, Natalia recunoaște că sunt unele dintre cele mai frumoase clipe pe care le poate trăi o mamă alături de copilul ei. În același timp aceasta accentuiază că este o experiență individuală, și la sigur irepetabilă.

„Experiența alăptării e foarte personală, fiecare mamă o traiește în felul ei. Pentru mine a fost ceva frumos, unic și irepetabil, cu fiecare copil e diferit.
Nimic nu poate fi mai frumos, mai special decât acele momente unice dintre mamă-copil în procesul alăptării, eu nu aveam idee cum va fi cu alăptatul, dar instinctul matern știe mai bine ce avem de făcut. Chiar din primele clipe după nașterea mi l-a pus în brațe și am petrecut cu el “ora de aur” –  frumos, unic și de nedescris, nu ajung cuvinte să descrii fericirea și bucuria din ochișorii unui nou-născut, care vine pe lume cu „lecția învățată” de a începe a mânca ca omul cel mare.

Experiența cu ambii băieței a fost la fel în maternitate, doar că un pic diferită din cauza că nu știam cum voi face față cu „primele zile când se instalează lactația și cu furia laptelui”.
Deoarece mai sănătos, gustos și călduț, pentru a satisface necesitățile unui nou născut, decât laptele matern nu există, nici pentru un minut nu mi-a trecut prin cap sa nu alăptez. În 2015 la prima mea experiență cu primul băiețel mi-a fost mai greu de la început deoarce eram fără experiență, nu știam bine ce înseamnă alăptatul, știam doar din informare generală că, copilul trebuie hrănit din 2-3 ore, pe urmă mi-am ascultatul copilul și instintctul matern respectiv am adoptat „alăptarea la cerere” astfel fost un 1 an și 9 luni de dragoste necondiționată și pură.

Evident că au mai fost și peripeții din cauza necunoașterii și dezinformării, nu recomand la mămici să facă greșeala pe care am făcut-o eu. Nu recomand să stoarceți pieptul dacă copilul este atașat bine la sân, dacă mănâncă bine și simțiți ca se golește pieptul atunci e ok. Cineva mă sfătuise să mai storc cu o pompă “ca să am lapte îndeajuns”, cred că a fost cel mai nepotrivit sfat pentru mine. Lactația se regulează între timp, după cererea pe care o face copilul și ofertă, după patru luni de alăpatre și stoarcerea pieptului cu o pompă electrică m-am trezit cu exces de lapte. Aș vrea să vă spun ca după acele 3-4 zile când se instalează lactiatia a urmat o perioada grea.

Nu am renunțat, deși au fost momente în care se înfiripa parcă un gând… Au urmat comprese calde înainte de alăptare și reci după, comprese cu varză, masaje ale sânilor sub apă călduță ajutau în primele zile pâna când se regulează lactația, secretul este Răbdarea și să nu Renunțați!!!
Totul are o soluție. Apoi, pe la 4-5 luni primul baiețel a refuzat să mănânce, a fost o săptămână complicată, dar am mers mai departe, cunoscând că începe sa iasă la iveală o noua încercare in dezvoltare, se mai numește pusee de creștere, dar cum am mai spus cu răbdare și multă dorință totul se realizează, așa și a fost. Alăptatul pentru mine este o comoditate, sunt pentru co-sleeping și cred că e cea mai sigură metodă de a simți copilul alături de tine.
Din cauza că nu am avut prea multe provocări și probleme cu alăptatul la a doua experiență, nu am avut momente de pusee de creștere scoase în evidență, totul decurgea bine. De aceeaa apărut dorința de a crea ceva frumos pentru mămici, așa a luat naștere proiectul fotografic pe care l-am realizat împreună cu fotograful Denis Radu, care la fel e tătic a unei fetițe și care are deja exepriența de a surprinde frumos procesul alăptării”, ne-a mai povestit Natalia Botnari.

Îi dorim mult succes și proiecte frumoase și în continuare.