„Când reușești să ierți din toata inima, te umpli de pace”, explică dr. în psihologie Aurelia Balan. Specialista ne propune un exercițiu eficient în procesul de auto-vindecare, în special în urma trădării de către persoana la care ai ținut foarte mult. Aceasta ne explică ce înseamnă, de fapt, iertarea și cum să transformi sentimentul profund de jignire pe care îl simți, în compasiune.

Scrie și vindecă!

Doar când te eliberezi de o jignire poți ierta în mod real ființa care a cauzat-o. Iar când reușești să ierți din toata inima, te umpli de pace: o imensă pace interioară. Durerea dispare, suferința dispare, rămâne doar pacea și, iubire.

Pentru a te putea elibera, poți face următoarele:

Scrie pe o foaie de hârtie tot ce simți adânc în inima ta; scrie-ți emoțiile, sentimentele de durere, de suferință, de furie, de ură, etc… tot!, tot ce simți.

Daca vezi că scriind doar o zi nu te eliberezi de negativitate, continuă să scrii și următoarea zi, și următoarea, și următoarea… până când îți simți inima golită complet de negativitate, de ofensă, de durere.

Scrie! Eliberează-te! Lasă să plece toată acea negativitate, toata acea ceață densă, care îți face inima grea și îți tulbură mintea. Și ca să fie și mai eficient, după ce scrii, poți arde toate acele foi pe care ai scris toate acele cuvinte…

Fă-le să dispară!

Poți acompania acest „exercițiu” cu o scurtă meditație, de zece minute, în fiecare zi.

Nu trebuie să faci nimic, doar să te relaxezi, să respiri profund și…să nu te gândești la nimic. Te va ajuta să te eliberezi de durerea produsă de acea jignire și să te vindeci mai rapid.

Vei vedea că după câteva zile te vei simți reînnoit și plin de energie. Și, vei ști că ai reușit să te vindeci atunci când, văzând din nou persoana care te-a jignit, tot ce vei simți față de ea va fi compasiune. Iar compasiunea nu e altceva decât iubire.

În realitate, nu cealaltă persoană te jignește.

Ce se întâmplă e că ceea ce are la bază acea ofensă sunt chiar percepțiile tale mintale eronate. Deci, tu însuți. În acord cu nivelul tău de conștiință, ce fac și ce zic ceilalți, te poate afecta foarte mult sau deloc. Dacă dispui de un nivel înalt de înțelegere, abia dacă te ating ofensele pe care ți le adresează ceilalți. Dar dacă nivelul tău de înțelegere este unul foarte jos, te vei simți mereu rănit și mereu vei suferi.

Cele mai multe și cele mai dese aspecte de jigniri, care produc multă durere și suferință, se produc în relațiile de cuplu, relații construite exclusiv pe atașamente (îndrăgostire) și lipsite total de iubire.

Dacă ești într-o relație, „profund” îndrăgostit(a), iar celălalt la un moment dat te înșală, sau alege să plece, iar aceasta face ca tu să te umpli de cele mai puternice sentimente negative („iubirea” se transformă în ură), ei bine, ceea ce tu numeai iubire, nu era iubire, era atașament: celălalt îți umplea golul pe care nu puteai să ți-l umpli singur(ă).

Și bineînțeles, că nici din partea celeilalte persoane nu putem vorbi despre iubire. Cineva care simte iubire pentru perechea sa, nu ar face niciodată așa ceva. Conștiința celui care trădează și înșală e una foarte densă: acest tip de oameni niciodată nu vor putea iubi.

Să revenim însă la tine, cel înșelat, trădat, umilit, cel căruia, chiar când te așteptai mai puțin, inima ți-a fost ruptă în mii de bucăți. Tu, cel care te simțeai fericit când partenerul tău fredona un minunat cântec de iubire, care credeai că ție îți era adresat, dar îți dai seama că acea melodie nu era pentru tine, ci pentru altcineva… Tu, cel care simți mușcătura dinților puternici ai fiarei trădări ieșite din infern, în fiecare celulă a ta, tu cel care sângerezi abundent prin mulțimea de răni, toate deschise deodată.

Respiră profund!, Calmează-te!, Relaxează-te! Și încearcă exercițiul de mai sus…

Încet, încet, durerea pierde din forță și în final dispare, făcându-i loc compasiunii.

COMPASIUNE, da!, e sentimentul profund pe care îl vei simți pentru celălalt. Nivelul tău de conștiință e nivelul tău de iubire. Dacă iubire, este cea pe care i-ai oferit-o partenerului tău, iubirea ta va continua.

Nivelul tău de înțelegere te va ajuta să conștientizezi că indiferent de cum acționează celălalt, indiferent de ce alege celălalt, responsabil pentru iubirea ta ești doar tu.

Realizezi că nu ai nevoie de prezența celuilalt în viața ta, pentru a-l iubi pe celălalt, dacă celălalt alege să nu facă parte din viața ta. Dacă iubire e ceea ce simți, nu o vei putea condiționa în niciun fel. Vei continua să-l iubești. Și mai mult de-atât: vei fi o binecuvântare continuă pentru el.

Gândurile tale de iubire, vibrațiile mângâierilor tale, îl vor însoți permanent și îl vor face să se simtă în siguranță, fără măcar să-și dea seama de unde-i vin acele stări de bine. Iar când în mintea celuilalt vei apărea tot mai des (aceasta se va întâmpla când va obosi de-atâtea aventuri), e posibil să vrea să se întoarcă.

Aceasta însă…niciodată, mă auzi? NICIODATĂ! să nu permiți să se întâmple. Nivelul din care „iubește” (se îndrăgostește) el, e altul decât cel din care IUBEȘTI tu. Fii Fericit(ă), singur(ă)! Nu alege să fii nefericit(ă), în doi.

Sursa: Instagram / Aurelia Balan