Felul în care te comporți în societate vorbește mult despre gradul educației pe care îl deții. Iar vizita la restaurant este, poate, una dintre acele ieșiri în public care merită o (preventivă) bună documentare a regulilor de etichetă. Vezi mai jos câteva aspecte de care să ții cont data viitoare când mergi la un restaurant. 

Pe lângă dezavantajul timpului pierdut, TikTok-ul ne poate bucura cu identificarea unor conturi utile, din care putem extrage multe informații. La fel este și contul de TikTok al expertei în etichetă, Carmen Hajjar. Astăzi, ne-am inspirat din conținutul publicat de Carmen și te invităm să faci cunoștință cu câteva reguli de etichetă pe care trebuie să le cunoști atunci când mergi la restaurant.

Ce faci cu geanta

Dacă te întrebi unde se recomandă să-ți plasezi geanta atunci când ești la restaurant, răspunsul corect nu este pe masă și nici pe speteaza scaunului. În schimb, a plasa geanta pe scaunul de alături este una dintre cele mai ușoare și corecte opțiuni.

Unde poziționezi telefonul, cheile și portmoneul

Locul telefonului, cheilor și al portmoneului sigur nu este pe masă, dar în geantă.

Cum chemi corect un chelner

Nu strigi, nu șuieri și nici nu gesticulezi în mod continuu. Eticheta recomandă să aștepți până faci un contact vizual cu chelnerul și atunci este momentul în care îi poți da de înțeles să se apropie de masa ta.

Cum torni (corect) apa în pahare

Corect e să torni apă, mai întâi, în paharul persoanei cu care te afli la restaurant, ulterior în paharul tău.

Mâncarea spre gură, nu gura spre mâncare

Da, s-ar putea să sune ciudat, dar de fiecare dată când mănânci este recomandat să nu te apleci spre mâncare. În schimb, ai grijă ca, de fiecare dată, să direcționezi furculița/lingura cu mâncare spre gură. E o greșeală pe care o comit multe persoane din lipsă de atenție sau… cunoaștere.

Cum mănânci supa

Fără gălăgie, fără a strecura  supa până ajunge la temperatura optimă. Cum să mănânci supa corect, vezi în video de mai jos.

Cum mănânci orezul

Deși, s-ar putea să-ți pară mult mai ușor să mănânci orezul cu ajutorul unei linguri, adevărul este că această metodă nu se înscrie în normele etichetei. Orezul, la fel ca și multe alte bucate, se selectează din farfurie cu ajutorul furculiței, poziționate în mâna stângă și al cuțitului, poziționat în mâna dreaptă.

Cum mănânci gamba prăjită de pui

Contrar unor credințe greșite, este permis să  te ajuți cu mâinile atunci când mănânci gamba prăjită de pui. La fel, este permis să o faci și cu ajutorul furculiței și cuțitului. Cum o faci, vezi în video de mai jos.

Cum mănânci stridii

Potrivit regulilor de etichetă, stridiile nu trebuie luate din carapace cu ajutorul furculiței sau lingurii. După ce te-ai asigurat că ai dezlipit stridia (cu ajutorul furculiței) de pe pereții carapacei, o poți sorbi atent direct din carapace. Vezi mai jos cum se face.

Cum mănânci creveții, chipsurile, cașcavalul cu sos

Unele feluri de mâncare, de obicei – gustările, sunt acompaniate de un vas cu sos. Atenție, în acest caz, ai dreptul să înmoi în sos,  de exemplu, crevetele, doar înainte să fi mușcat din aceasta. După mușcătură aceasta nu mai poate fi înmuiată în sos.

Cum bei ceaiul

Atunci când bei ceai, nu este nevoie să ridici de pe masă și farfuria de care a fost însoțită cana.

Cum mănânci eclerul și alte prăjituri

Află că pentru a mânca un ecler sau tartaletă, nu este recomandabil să te ajuți cu furculița și cuțitul, dar cu furculița și… lingura! Cum se face, vezi mai jos.

Cum te autodeservești la un restaurant tip bouffet

Atunci când te afli la un restaurant tip boufet nu este recomandat să-ți suprasoliciți farfuria cu diverse bucate, la fel cum atunci când dorești să-ți mai iei mâncare în plus, trebuie să ai grijă că te duci cu o farfurie nouă, nu cu cea din care ai mâncat deja.

Ce faci cu șervețulul de hârtie (deja folosit)

Șervețelul/ șervețelele care au fost folosite deja nu trebuie plasate haotic pe masă, acestea nu trebuie plasate nici în farfuria din care nu mai mănânci deja. Ai grijă să le poziționezi, atent, sub farfurie.

Ce faci cu șervetul (deja folosit)

După ce ai folosit șervetul nu este recomandat să îl așezi împăturit pe masă, și nici să-l pui  în farfuria din care ai mâncat deja. În schimb îl poți pune, lejer, neîmpăturit, pe masă.

Dacă ți-a fost util acest articol și ai vrea să afli mai multe despre comportamentul corect poți urmări mai multe filmulețe de acest fel aici.

Sursa: TikTok Carmen Hajjar

Distribuie articolul: