Te regăsești printre miile de moldoveni care au depus cerere de redobândire a cetățeniei române și nu știi ce se întâmplă cu dosarul tău? Află că sunt câteva modalități de a verifica stadiu dosar – online și offline. În acest articol vom descrie pașii cum să soliciți informații de la Autoritatea Națională pentru Cetățenie și cum să verifici de sine stătător dacă a fost sau nu emis un ordin ANC.

Cum verifici online dacă ți-a fost emis ordin ANC?

Poți verifica ușor dacă dosarul ți-a fost aprobat și a fost emis un ordin ANC privind soluționarea cererii tale de redobândire a cetățeniei romane.

Pentru aceasta trebuie doar să accesezi pe site-ul cetatenieromana.md rubrica Verifică stadiu dosar. Pe site vor apărea două opțiuni – Am număr dosar și Nu am număr dosar.

Dacă ai depus dosarul în România la Autoritatea Națională pentru Cetățenie, funcționarul care a preluat actele ți-a eliberat un număr de dosar unic. În baza acestui număr poți verifica și monitoriza apariția ordinului ANC.

În cazul în care ai verificat prin aplicație „Verifică stadiu dosar”, iar la moment dosarul încă nu a fost soluționat, nu este neapărat să revii zilnic.

Pe cetatenieromana.md există opțiunea de a completa un formular, indicând datele de contact, la care vei fi anunțat automat, prin mesaj pe e-mail, în momentul apariției ordinului ANC. Astfel, nu mai trebuie să verifici în continuu stadiu dosar și nu riști să pierzi momentul când îți este soluționată cererea de acordare a cetățeniei române.

Cum verifici ordin ANC dacă nu ai număr de dosar?

Dacă ai depus dosarul de cetățenie la unul dintre Consulatele României și nu cunoști număr dosar cetățenie română va fi necesar să soliciți procedura „Stadiu dosar” prin expedierea unei scrisori recomandate către Autoritatea Națională pentru Cetățenie.

Expedierea scrisorii este și unica modalitate prin care poți afla dacă cererea ta este în examinare și dacă nu există acte lipsă.

Răspunsul, de obicei, vine în decurs de 2-3 luni.  Din răspunsul ANC vei afla numărul unic atribuit dosarului tău, soluția de aprobare a dosarului de cetățenie română sau existența unor acte lipsă.

În cazul în care în răspunsul ANC ți se va comunica că sunt acte lipse în dosar, ai posibilitatea să completezi rapid dosarul de cetățenie română cu actele lipsă, iar astfel eviți amânarea examinării acestuia.

Dacă informațiile oferite online nu sunt suficiente sau ai depus dosarul la unul dintre Consulatele României din străinătate și din această cauza nu deții numărul dosarului, poți solicita informații de la Autoritatea Națională pentru Cetățenie prin procedura stadiu dosar.

În cât timp, de obicei, este soluționat dosarul de cetățenie română?  

În Legea cetățeniei române nr. 21/1991 unicul termen legal prevăzut este de 5 luni pentru examinarea dosarului după depunere. În realitate, din motive obiective, acest termen este depășit de 5-6 ori și ajunge până la 3 – 4 ani.

Respectiv, dacă trec 5 luni de la depunerea dosarului pentru redobândirea cetățeniei române, poți verifica stadiul dosarului tău.

Site-ul cetatenieromana.md este o platformă de informare gratuită, care oferă ghidare amplă pentru persoanele care doresc să obțină cetățenia română sau să perfecteze acte românești dacă deja sunt cetățeni români.

Dacă nu ai găsit răspuns la întrebarea ta, poți obține o consultație profesionistă gratuită. Completează formularul de pe cetatenieromana.md, iar un expert vom reveni cu un apel. În caz de urgență, poți suna la numărul de telefon 022 20 33 03.

 

Distribuie articolul: