Una dintre cele mai întâlnite afecțiuni ale femeii în cazul organelor reproductive este chistul ovarian. Medicina încă nu cunoaște toate cauzele acestora. Cert este că diagnosticarea precoce a acestei afecțiuni și determinarea concretă a tipologiei chistului va salva multe alte probleme ulterioare. Despre aceste ne-a spus într-un interviu, pe larg, Dr. Maxim Calaraș, Obstetrician-ginecolog în cadrul Spitalului Internațional Medpark.

Domnule doctor, ce-i spuneți unei paciente care vine la dvs cu suspecția de chist ovarian?

Facem neapărat un examen ecografic in dinamnica, de preferinta cu abord vaginal. Atrag atenția la dimensiuni, la forma capsulei, la conținutul formatiunii chistice – tot ce ne poate sugera ecografia. Observăm dacă e unilateral sau bilateral. O întreb de când știe despre existența acestei formațiuni. Cel mai frecvent îi recomand să revină peste o lună ca să vedem evoluția în dinamică. Desigur vom atrage atenția la vârsta acestei doamne, la anamneza ei și la incidența cancerului în rândul rudelor ei.

De la ce apare un chist ovarian?

Medicina nu are încă un răspuns. Sunt multe tipuri de formațiuni chistice, definit ca o structură cavitară care are un conținut și o capsulă.

Chisturile ovariene sunt funcționale și tumorale, cele tumorale se vor împărți în maligne și benigne. Odată stabilit tipul chistului, vom decide și tratamentul, care va fi radical diferit.

Chisturile funcționale sunt cele mai des întâlnite. Sunt legate de procesul de foliculo-geneză si ovulație. Apar și dispar singure. Dacă nu a dispărut la ciclul menstrual, va dispărea la următoarea menstruație. Ele nu se operează, ele nu se tratează, cum au apărut așa și vor dispărea. Ele doar trebuie ținute bine sub control. Prevenim doar pacienta să fie vigilentă, să nu-l strivească cumva în timpul unui act sexual agresiv.

Chisturile benigne, odată apărute ele nu dispar, ci au o creștere continuă, constantă, progresantă. În cazul tumorii benigne de ovar este necesară intervenția chirurgicală, deoarece odată existentă acolo, ea va regenera permanent.

Cu totul altceva când vorbim despre malignitate în cazul tumorilor, chisturile ovariene maligne trezesc suspiciuni din start, având un aspect multicameral, de regula cu vegetații în capsula internă și cu afectarea, ca regula, a ambelor ovare. Prezenta unui lichid liber in cavitatea peritoneala, la fel trezește suspiciuni.

Problema majoră a tumorilor ovariene benigne si maligne este caracterul asimptomatic al acestora. Iată de ce este important să știm când pacienta a aflat pentru prima dată despre acest chist, acum, două luni, sau acum, doi ani. În primul caz este un chist funcțional de cele mai multe ori, iar când este vorba despre ani, la sigur vorbim de o tumoare, care va necesita intervenție.

Chiar nu există simptome?

În chisturile funcționale, maximum ce simte o genicopata este o durere, care însă poate avem mai multe explicații. Fie ca doare ovarul din cauza extensiei sale rapide de catre chist, fie ca se produce o hemoragie intracapsulara.

Tumorile benigne nu deranjează, despre ele afli accidental, însă vei auzi constant și același lucru de la mai toți ecografiștii.

Tumorile maligne sunt cele mai „scârboase” – ele practic nu dau niciun simptom, probabil doar biopsia ar da un diagnostic exact, însă rar cine apelează la această procedură de diagnostic, dacă se simte bine, echivalentă practic cu o intervenție.

Tot ce pot face pacientele este să vină la medicul ginecolog o dată pe an, o dată pe an să facă o ecografie și o dată la doi ani să dea Pap Testul. Dacă ați observat ceva, dacă imagistul sau ginecologul are o mică suspecție, mergeți și faceți analize mai aprofundate. Mai bine un diagnostic de chist funcțional, care va pleca cu următorul ciclu, decât o ignoranță și o tumoare peste ani în stadiul 3 sau 4.

Aceste chisturi sunt deseori asociate cu infertilitatea. Care dintre acestea afectează totuși fertilitatea femeii și în ce măsură?

Tumorile benigne pot afecta fertilitatea. Bineînțeles tumorile maligne nu doar fertilitatea femeii o afectează, dar și viața pacientei. Chisturile funcționale nu se încadrează printre riscurile infertilității. De regulă chisturile funcționale sunt caracteristice adolescenței și debutului vieții reproductive, când avem menstruații încă neregulate. Tumorile sunt mai mult suspectate la femeile mai în vârstă. În acest caz le spun pacientelor să aibă calm și răbdare.

Și tratamentul?

Ziceam și mai sus, în cazul chisturilor funcționale doar timpul tratează și răbdarea și calmul pacientei, aflate în comunicare directă cu medicul ginecolog. În cazul tumorilor benigne doar bisturiul va salva – niciun medicament și niciun anticoncepțional hormonal nu-l va ajuta. Chiar dacă este punctat prin vagin cu un ac și conținutul lui este absorbit, iar el dispare, odată ce capsula rămâne, peste 1-2 luni, acesta va recidiva.

Cum le putem preveni atunci?

Anticoncepționalele hormonale vor fi soluția în cazul unei paciente care face des chisturi funcționale. Ele chiar vor regla și preveni ulterior apariția acestor formațiuni.

Cum încurajați o pacientă care e sigură deja că merge pe masa de operație?

În medicina modernă, mai ales pe structurile tumorale ovariene se fac doar laparoscopic. E vorba despre 3 incizii mici și 12 ore de recuperare postoperatorie. La Medpark, externăm pacienta după 24 de ore de la intervenție, nu pentru că nu avem ce face cu ea, ci pentru că ea este bine, se simte ok și tot ce are de făcut e să îngrijează local cele 3 mici incizii de 5 mm. Nu e nevoie de spitalizare și nici de antibiotice, e o intervenție minim invazivă după care vom lua maxim analgezice în caz de necesitate. Dacă este făcută la timp, reușești să păstrezi și ovarul, iar dacă va degenera sau este mult mai veche, pacienta va pierde ovarul sau anexa, pentru că nici nu mai este ovar.

Cu totul aparte în toată povestea asta stau chisturile endometriale, endometrioza ca boală. Aici, nu voi intra în detalii medicale, însă tactica chirurgicală se alege în primul rând reieșind din planurile reproductive ale pacientei, foarte mult contează vârsta și care sunt planurile ei pentru o sarcină. Mereu însă trebuie operat.

Care ar fi concluzia?

Îndemn toate femeile, de la vârsta de 24-25 de ani, să viziteze o dată pe an medicul ginecolog. Chiar dacă vă simțiți bine, de asta și trebuie să o faceți – Tumorile benigne nu au simptome, iar cancerul întinerește. Ecografia sânului (până la 40 de ani), după se indică mamografia, colul uterin verificat prin Pap Test, o dată la 2 ani, iar uterul și ovarele o dată pe an să facă o ultrasonografie intravaginală. Nu investiți bani în tot felul de „frotiuri”. Oferiți astfel medicului șansa de a diagnostica precoce și preveniți o agravare a situației. Cum s-a scăpat acest moment, nu te mai gândești la organ, ci deja doar la viața ta. Nu vă temeți de medici, noi suntem prietenii dvs.!

Pentru programări apelați 022 40 00 40.

P