Alergiile la copii sunt o adevărată bătaie de cap pentru părinți, deoarece le creează celor mici nu doar disconfort fizic, dar și dificultăți în integrarea socială. Există situații în care copiii, care suferă de alergii alimentare, de exemplu, nu au cum să meargă la grădinițe, unde meniul nu e adaptat pentru persoanele cu astfel de probleme. 

Din cauza schimbărilor climatice și a poluării masive, numărul copiilor cu diferite alergii crește într-un ritm alert, fapt confirmat și de rapoartele Organizației Mondiale a Sănătății. Ce analize la alergii pentru copii există? Care sunt pașii pe care trebuie să îi facă un părinte pentru a-l trata eficient pe cel mic? Află răspunsul la aceste întrebări, dar și altele în rândurile ce urmează.

  1. Cum se manifestă alergiile la copii?

Este probabil cea mai acută întrebare pe care o adresează părinții medicul alergolog pentru a putea face față situației. Iată câteva dintre manifestările alergice pe care le au copii:

  • Nasul curge și ochii lăcrimează;
  • Prezența mucusului abundent în scaunul copilului, până la unele firișoare sangvinolente;
  • Eczemă sau dermatită atopică, inclusiv din primele zile după naștere;
  • Dureri de burtică.

Acestea sunt cele mai comune manifestări ale unor tipuri de alergii la copii. Numeric, cea mai mare categorie de alergii la cei mici sunt cele de ordin alimentar, precum e intoleranța la gluten sau la lactate. Dar, în egală măsură, copilul poate fi afectat de:

  • Alergie la polen;
  • Alergie la praf (de aceea, e important să aerisești minim de două ori pe zi locuința și să aspiri minim o dată în zi);
  • Alergie la mușcături de insecte.
  1. Ce analize sunt importante pentru depistarea alergiilor la copii?

Există câteva tipuri de analize la alergii pentru copii, și anume:

  • Testul de sânge clasic, pentru a determina cantitatea unor celule care determină dacă în organism există deja un proces alergic;
  • Testul la paraziți intestinali – acesta determină dacă există astfel de organisme, deoarece acestea pot provoca reacții pseudo – alergice;
  • Paneluri de alergeni grupați în alimentari, respiratori sau micști. În această categorie intră testul Alex, unul dintre cele mai exacte și mai performante tipuri de test destinat identificării alergiilor la copii, dar și adulți.
  1. Cum se tratează copiii cu alergii?

Cel mai important tratament pe care orice părinte îl poate realiza e să evite alergenul din mediul copilului. Dacă e vorba de alergia la diferite animale domestice, atunci ar trebui să le îndepărtați de copii.

Dacă vorbim de alergii alimentare, atunci de comun cu medicul alergolog sau pediatru se determină un regim alimentar corespunzător, fără alergenii care dau reacții.

În cazurile grave, tratamentul se realizează cu antihistaminice, sorbente și diferite unguente pentru epidermă.

Totuși, recomandarea e să apelați la un medic calificat și să realizați analizele necesare pentru a determina cauzele care provoacă aceste alergii. În rețeaua națională de centre Medicale Clinica Sante găsiți medici profesioniști și laboratoare ultramoderne care permit determinarea și diagnosticarea diferitor tipuri de alergii. Detalii puțeți obține apelând linia verde Clinica Sante: 022667266/078667266

CLINICA SANTE – de 10 ani  pentru sănătate!

Distribuie articolul: