Despre ea se poate spune că este femeia vulcan care își propune scopuri mărețe, cere mult, poate prea mult pentru o femeie firavă, și nu-și prea lasă mult timp ca să mediteze – ea muncește și creează. Vorbim despre producătoarea de emisiuni TV, jurnalist și moderator Margarita Răducanu. E femeia fără zile de odihnă, se consideră o „realizată” și are multe scopuri și vise în față. „Am înțeles că acum trebuie să trăiesc fiecare secundă liniștit savurând din tot ce mi-a dat Dumnezeu”, spune Margarita de ziua ei.

Realizările… multe și frumoase

„În plan personal cea mai importantă realizare este că am devenit mama și am învățat să cresc un copil. Am construit o casă, am sădit un pom, ba chiar mai mulți. În plan profesional sunt mai multe realizări. Am fost lector 13 ani la UPS „Ion Creangă”, apoi am fost coautor la Caietul de scriere pentru cl. I și foarte mult îmi doresc să continui activitatea în acest domeniu. Am contribuit la reunificarea a peste 2000 de familii în proiectul „Jdi Menia Moldova”. Am muncit 5 ani fără zi de odihnă la EURO TV Chișinău și nu știu dacă voi mai putea activa cu așa dedicație vreodată. Am hoinărit prin arhiva de stat și mi-am realizat Arborele genealogic al neamului de nobili Serbov-Sârb, din care sunt descendentă”, spune jurnalista.

Începuturile… la pupitrul de știri

„Tinerețe floare… era, rebelă și dornică de a răsturna munții. Munceam în 3 locuri concomitent atunci: TV-ul, primăria din orașul Sângera unde eram consilier și UPS „Ion Creangă”. Le reușeam pe toate și nu oboseam niciodată. Ba mai mult pentru 6 luni am acceptat să mai lucrez la Radio Sângera. Acum nu-mi imaginez de unde atât de multă energie aveam. Eram un colectiv frumos, de oameni devotați care își făceau treaba cu dedicație. Atunci am simțit gustul faimei și a sentimentului când ești recunoscută pe drum și în orice mediu. Nu știu dacă cineva își poate imagina cum e să prezinți în direct de 3 ori pe zi buletinele de știri. Toată adrenalina pe care o primeam mă copleșea și nu mai doream nimic.  Mergeam acasă cu autobuzul nr. 33 pe la ora 22.00 și a doua zi scenariul se repeta”, își amintește Margarita.

 

Descendenta unei familii de nobili

„Este un capitol din viața mea de care vorbesc cu plăcere și desigur este o realizare. Așa voi învăța și copiii mei ca să țină la rădăcini și să nu uite de unde ne tragem. Noi ne tragem din familia de nobili de neam Serbov –Sârb. Prin venele mele curge sânge de bulgari, polonezi, ruși și moldoveni. După zile nenumărate de căutări în Arhiva de Stat am reușit să găsesc până la a 6-a generație buneii și străstrastrăbuneii mei. Totul se datorează unei întâmplări și dorinței nebune de a cunoaște cine au fost cei din vița cărora ne tragem. Mai ales că în casă la noi se păstrează fotografiile foarte vechi și obiecte de anticariat transmise din generație în generație. În orașul Chișinău s-au păstrat scările de fontă confecționate la uzină fondată de un străbunel. Suntem incluși într-un stand al muzeului Chișinăului și tot această familie de nobili a contribuit considerabil la dezvoltarea urbei prin anii 1828-1940. În colaborare cu Asociația „Memoria” am reușit să contribuim la păstrarea memoriei deportărilor în Republica Moldova și am plasat pe casa de unde a fost deportata strabunica o plăcuță comemorativă”, ne povestește Margarita.

 

Femeile din familie gândesc la fel, indiferent de generație

„Eu am fost crescută până la 7 ani de bunica mea, Valentina Sârbu, care, ulterior, la fel a contribuit mult în educarea și creșterea mea. A reușit să insufle în mine dragostea de frumos și de select. Ea, fiind aristocrată, a format valorile necesare unui copil care în maturitate să poată deveni un om corect și onest. Da, poate tot ceea ce mi-a implantat ea acum nu mai e la modă, însă eu îi mulțumesc enorm pentru modul în care am perceput lumea și viața. Spun toate astea pentru că sfaturile mele către fetița mea sunt identice cu cele pe care mi le dădea bunica: să crezi în tine, să nu faci rău, să muncești, să respecți oamenii din jur, să înveți! Desigur suntem de-abia la început și avem multe de trecut”, ne mai spune producătoarea TV.

La muncă – perfecționistă, acasă – perseverentă

„Femeia Margo, așa eu o numesc, este în căutare de dragoste. Mai vrea să zboare în al nouălea cer. EA a fost trădată, uitată, iubită, adorată, căutată, alintată, venerată. Acum este liniștită. Femeia Margo percepe bărbații altfel, ea nu crede în a două jumătate ci crede în omul cu care alături te simți bine și care gândește la fel. Mama Margarita este fericită și împlinită, în continuă dezvoltare. Se autoperfectionează cu fiece clipă și a devenit mai înțeleaptă. Am deprins de la mama să muncesc cu devotament și dăruire. Dacă mă apuc de ceva atunci trebuie să mă aprofundez totalmente în activitatea dată. În așa mod uităm uneori de viață personală. Sunt bucuroasă că mereu am făcut ceea ce mi-a plăcut și atunci desigur altfel îți reușește. Când am realizat proiectul „Creștem mari și sănătoși” nu aveam zile de odihnă practic, însă e prea obositor și nu recomand să vă irosiți atât de mult sănătatea.

Menirea lor, menirea ei

„Mai cred în teoria că nimeni și nimic nu este întâmplător în viață noastră. Probabil menirea noastră a tuturor este să transmitem, să răspândim binele. Unora le reușește iar altora nu prea. Avem multă răutate în oameni și eu lupt cu această din răsputeri. Din păcate poporul nostru are o calitate nu prea bună de a fi invidioși a nu se ajuta reciproc. Eu cred în oameni chiar dacă am primit multe cuțite în spate, chiar dacă sunt invidiată mereu pentru ceva. Dacă nu mai pot să schimb ceva într-o situație, eu mai bine mă îndepărtez de acel om decât să întru în conflict”, recunoaște jurnalista.

Cine citește lista de dorințe?

„Înțeleg că viața abia începe în culorile sale intense. Mai vreau să construiesc o casă, să elaborez un set metodic de scriere pentru ciclul primar, să deschid o școală de jurnalism și să continui proiectele începute. Foarte mult mi doresc să călătoresc mai mult. Și… mai vreau să iubesc!”, ne-a mai dezvăluit Margarita Răducanu.

Foto: Arhivă personală/ Victor Pictor

Distribuie articolul: