Dacă vă confruntați cu acnee este posibil să vă luptați și cu acele pete închise la culoare, post acneice, care rămân pe piele pentru o perioadă îndelungată  și se intensifică odată cu expunerea la soare.

Atunci când apare un coș, are loc o inflamație a pielii, iar pe măsură ce aceasta se vindecă și formează noi celule ale pielii, este posibil ca aceste celule, ce ajută la refacerea pielii afectate, să conțină prea multă melanină. Acest lucru se numește hiperpigmentare postinflamatorie și se caracterizează prin pete închise la culoare care apar odată ce coșurile s-au vindecat.

Persoanele cele mai predispuse la această problemă sunt cele cu tonul pielii mai închis sau care petrec mult timp expuse la soare.

Vestea bună este că există câteva metode prin care puteți scăpa de petele post acnee inestetice chiar de acasă, potrivit Healthline.

Vitamina C

Când vine vorba de îndepărtarea petelor post acneice, vitamina C este un aliat de nădejde. Nu doar că ajută la refacerea zonei pigmentate, dar previne și apariția acestor zone în viitor, stimulează producția naturală de colagen și conferă strălucire pielii.

Ulei din semințe de struguri

Uleiul din semințe de struguri conține un puternic ingredient antioxidant, numit proantocianidină. Acest antioxidant poate uniformiza tonul pielii atunci când este utilizat în mod constant. Îl puteți folosi ca pe un produs de hidratare după spălarea feței cu un gel de curățare.

Protecție solară

Cum menționam și mai sus, petele post acnee sunt înrăutățite de expunerea la soare, întrucât razele UV ale soarelui declanșează o producție suplimentară de melanină, așa cunoscutul „bronz”, ceea ce înseamnă că și petele post acneice vor deveni mai închise ca restul pielii.

Este indicat să folosiți o cremă solară cu factor de protecție 30-50 în fiecare zi, nu doar vara, ci și în celelalte luni ale anului.

Retinol

Retinolul poate fi eficient în reducerea petelor întunecate. O face prin exfolierea pielii, lucru ce îmbunătățește rata de rotație a celulelor și împiedică activitatea enzimei tirosinază, care încurajează producția de melanină, adică apariția petelor pigmentare. Retinolul stimulează, de asemenea, producția de colagen, fapt ce ajută la diminuarea petele închise de pe piele.

Retinolul poate fi găsit sub formă de ser sau cremă.

Acid azelaic și glicolic

Acidul azelaic și glicolic ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii prin exfoliere, fapt ce rezultă într-o piele mai luminoasă și îndepărtarea petelor post acnee.

Aloe Vera

Aloe vera conține aloină, un compus natural care reduce din inflamația pielii și ajută la îndepărtarea petelor hiperpigmentare. Puteți folosi gelul direct din planta de aloe vera sau un gel de curățare din comerț ce conține aloe vera. Aplicați în zonele afectate sau ca o mască și lăsați să acționeze timp de 15-30 minute, după care clătiți cu apă călduță.

Sursa: healthline.com

Foto: weheartit