Dacă ați ieșit învingătoare din lupta cu o acnee severă, cel mai probabil ați rămas cu cicatrici post acneice și urmează o altă luptă. Există mai multe metode de a scăpa de ele, dar nu vă așteptați ca procedurile să facă minuni și să vă treziți fără ele a doua zi. Nu vă indispuneți și înarmați-vă cu puțină răbdare și apelați la un specialist. 

Pentru a obține rezultate satisfăcătoare veți avea nevoie de mai multe ședințe, în mediu 4-5 ședințe pentru fiecare tehnică. În funcție de complexitate, este posibil ca medicul să vă recomande combinarea câtorva tehnici. Tehnicile mai agresive dau rezultate mai bune, iar în funcție de durerea care poate interveni în timpul procedurii, se utilizează o anestezie locală.

Cele mai populare tehnici folosite în prezent pentru diminuarea aspectului cicatricilor post-acnee, potrivit doc.ro, sunt:

Netezirea tegumentului prin exfolieri repetate

Se efectuează prin proceduri de peeling chimic, în cursul cărora se aplică pe zonele cu cicatrice substanţe care declanșează descumări (exfolieri) ale straturilor superficiale ale pielii. Profunzimile la care se acţionează sunt diferite, în funcţie de substanţele de peeling folosite.

Producerea unei inflamaţii în piele, la nivelul cicatricii, care să stimuleze remodelarea tisulară, formarea de colagen şi alte substanţe din derm, ce vor umple dinăuntru în afară cicatricea.

Aici intră următoarele proceduri:

Dermabraziunea și/sau microdermabraziunea – se folosesc diferite instrumente pentru a îndepărta straturile superficiale ale pielii la diverse niveluri. Microdermabraziunea este o procedură mai superficială decât dermabraziunea şi totodată mai puţin dureroasă; se poate repeta la intervale scurte (chiar 10-14 zile).

Microneedling/dermapen – se folosesc dispozitive cu microace, care, prin înţepături repetate și controlate, stimulează producția de colagen și, astfel, „umplerea” cicatricilor cu ţesut sănătos.

Tratamentele cu laser

Tipurile de laser ce pot fi utilizate cu succes în tratarea cicatricilor se împart în două categorii:

a.    Lasere ablative – care distrug o parte din straturile superioare ale pielii, vindecarea făcându-se cu remodelare şi umplerea cicatricii. Printre cele mai des utilizate tipuri de lasere ablative se numără laserele cu dioxid de carbon și laserele ce utililzează plasmă. Sunt proceduri dureroase, care se efectuează, în mod frecvent, sub anestezie locală si au o rată mai mare de producere a unor efecte secundare de tipul: înroşire, umflături, cruste, pigmentări, infecţii. Aceste efecte secundare pot fi evitate printr-o îngrijire riguroasă ulterioară procedurii, prin aplicarea unei creme cu efect reparator și calmant, preferabil pe bază de niacinamide.

b.    Lasere nonablative – care stimulează producerea de colagen din derm, fără să distrugă stratul superior al pielii. Acestea au o rată mai mică de producere a reacţiilor adverse si necesită mai puţini paşi de îngrijire post-terapie.

Dispozitive cu radiofrecvenţă

Efectele se obţin prin încălzirea profundă, la nivelul dermului.

Injectarea unor substanţe de umplere la nivelul cicatricilor

Substanţa care se injectează cel mai frecvent este acidul hialuronic. Efectul este temporar, întrucât produsul se resoarbe în timp şi este nevoie de reinjectări.

Intervenții chirurgicale 

•    Excizia cicatricilor – se pretează doar pentru anumite tipuri de cicatrici şi nu poate fi efectuată pe suprafeţe mari de piele
•    Subcizia cicatricilor – se realizează prin introducerea unui ac la baza cicatricii, în mai multe direcţii, și se obţine o tăiere a benzilor fibroase ce produc cicatricile retractile.

Terapie cu celule stem

Este o tehnică extrem de nouă, prin care se injectează, la nivelul cicatricilor recente, celule stem recoltate din sângele periferic sau din ţesutul adipos al pacientului. Celulele stem sunt celule nediferenţiate şi care, odată ajunse la nivelul unui anumit ţesut, se diferenţiază (se transformă) în celule ce aparţin respectivului ţesut.

Înainte de a apela la una sau mai multe tehnici de netezire a cicatricilor, este important să ai în vedere următoarele aspecte:

Menține aşteptări realiste – nicio metodă nu poate garanta o netezire completă a pielii şi o ştergere în proporţie de 100 % a cicatricilor. Discută cu medicul curant înainte de a începe tratamentul, pentru a fi cât mai bine lămurită cu privire la rezultatele la care te poți aștepta.

Urmează cu conștiinciozitate terapia sau produsele recomandate de medic după intervenţiile efectuate (de exemplu, aplicarea unor creme hidratante şi reparatorii, cu niacinamide, aplicarea unei creme cu protecție solară, zilnic, etc.), pentru a evita apariția unor efecte adverse nedorite.

Păstrează o legătură strânsă cu medicul curant şi comunică-i imediat dacă apare orice semn sau simptom care nu ar trebui să se manifeste pe zonele tratate.

Sursa: Doc.ro

Foto: Pexels.com

Distribuie articolul: