Copilul este cel mai sfânt pentru orice părinte. Totuși, mulți dintre părinți dovedesc, adesea, lipsă de disponibilitate ceea ce atrage după sine nesatisfacerea nevoilor de bază ale copiilor.

Tu te-ai întrebat vreodată dacă petreci suficient timp cu copilul tău? Când îi ești alături, reușești să fii întotdeauna prezent?

Să recunoaștem – viața ne ocupă foarte mult timp! Între responsabilități de muncă și de viață, zilele trec pe lângă noi cât ai clipi. Mulți părinți își fac griji că nu petrec suficient timp cu copiii lor, întrebându-se dacă acest lucru va duce la întârzieri în dezvoltare. Dacă ești și tu în această situație atunci să știi că acest material este pentru tine. 

Potrivit naeyc.org, în calitate de părinte poți face alegeri pentru a te asigura că timpul petrecut cu copiii tăi este de înaltă calitate. De aceea, astăzi primești x sfaturi dacă faci parte dintr-o familie ocupată.

Ține minte, timpul de calitate petrecut împreună îi ajută pe copii să crească frumos, să experimenteze, dar și să descopere lumea. Iată ce ar trebui să faci: 

Minunați-vă împreună

 Aceasta este cea mai mare bogăție a copiilor! Sunt capabili să se mire de tot ce observă în jur. Ei reamintesc oamenilor mari cât de frumos este tot ceea ce ne înconjoară – viața, natura, semenii. Acordă o clipă în care să observi prin ochii copilului tău o floare – ce bucurie!

Creează un ritual 

Creează un ritual special pentru tine și copilul tău – ceva ce poate fi făcut în fiecare zi. De exemplu, lasă-ți copilul să aleagă și să citească o carte cu tine la culcare.

Ziua fotografiilor 

 Îi poți arăta copilului tău fotografii de când erai tu însuți copil; îți poți aminti și-i poți povesti despre propria copilărie. De asemenea, poți profita de ocazie pentru a-i povesti năzdrăvăniile făcute – se va amuza copios. 

Oprește tehnologia

Oprește tehnologia când petreci timp cu copilul tău. Încearcă să nu trimiți mesaje text, să nu răspunzi la apeluri, să nu parcurgi rețelele sociale sau să te uiți la televizor.

Cuvinte de dragoste

Poți lăsa copilului tău un bilețel sau un desen sau orice altă formă de manifestare a iubirii în bolul pentru micul dejun, pe oglinda băii, în buzunarul hainei etc.

Seara de complimentelor

Membrii familiei mărturisesc pe rând trei lucruri pe care le apreciază la fiecare dintre ceilalți membri (aceasta ar putea fi o calitate generală, o acțiune apreciată în timpul zilei, un ritual etc…).

Rutina de dimineață 

Poți adăuga doar 10 minute la rutina ta de dimineață care este dedicată copilului tău? Poate faceți întinderi împreună pentru a începe ziua. Poate vă asigurați că îl includeți în procesul de pregătire a micului dejun. Vorbiți despre ziua care urmează sau planificați-vă gustările și mesele împreună. Setează un cronometru dacă te ajută să te asiguri că aveți împreună acele momente speciale.

Jocul privirii

 

Priviți-vă ochi în ochi cât mai mult timp posibil, fără să spuneți vreun cuvânt (este mult mai greu decât pare!). Sau, rând pe rând, un membru al familiei este liderul jocului și ceilalți trebuie să-i imite acțiunile.

Selfie de familie

Faceți selfie-uri cu fețe amuzante și ipostaze prostești.

Gătiți cina sau coaceți împreună 

 

Gătitul pentru o familie poate să pară o provocare pentru tine, dar pentru copilul tău este o perioadă specială împreună. Uneori poate părea mai ușor să o faci singur, știu. Dar dacă lucrați împreună, copiii voștri vor învăța o mulțime de abilități utile de viață, pe lângă faptul că vor petrece timp cu tine. 

Conform lemonlimeadventures.com, pentru a petrece timp de calitate cu copilul tău nu este nevoie să faci activități sau ieșiri extraordinare, ci mai degrabă să fii pe deplin disponibil pentru el, fără tabletă, fără telefon și fără să te gândești la cină sau la lista de cumpărături.

Astfel, un moment de calitate împărtășit cu copilul tău poate deveni cu ușurință parte din viața de zi cu zi.

Tu cum petreci timpul cu copilul tău?

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

 

Distribuie articolul: