Și tu faci parte din categoria oamenilor, care nu poate să nu atragă atenția la ceea ce spun alții? Îți pasă de părerea oamenilor din jur chiar dacă nu îți dorești acest lucru? Dacă răspunsul este da, atunci noi veni cu câteva soluții. 

În primul rând, se spune că dacă îți pasă de ce cred alții vei ajunge să depinzi mereu de ei și chiar să îți trăiești viața după cum îți dictează ei. Ceea ce este total greșit. 

Trăim în capul altor oameni. Și tot ceea ce facem este să ne judecăm foarte aspru. Ne simțim inconfortabil în propriul nostru corp. Ne cerem scuze pentru că suntem noi înșine. Simțim că nu suntem suficient de buni. Nici destul de inteligenți. Nici foarte frumoși. Suntem critici cu propria persoană fără să ne gândim că părerile altor oameni despre noi nu contează. De fapt, nici nu ar trebui să ne intereseze. Opiniile altora nu au nimic de-a face cu cine suntem, ci din contră – acestea au de-a face cu ei, cu trecutul lor, cu problemele lor, cu istoria lor, cu judecățile lor, cu așteptările lor și cu plăcerile lor.

Cei de la nataliadabija.ro, ne spun ce se întâmplă cu noi atunci când căutăm întotdeauna acceptarea celorlalți?

 • Tot ce fac „trebuie” să fie pe placul celorlalți.
 • Îmi alimentez perfecționismul și nu progresez în ceea ce fac (ca să fiu pe placul celorlalți „trebuie să fiu perfectă”).
 • Progresez în direcția dictată de alții, ca apoi să îmi dau seama că acel ceva nu e ce îmi trebuie mie.
 • Nu îmi asum riscuri și nu fac lucruri noi, ca să nu greșesc și să fiu de râsul lumii.
 • Îmi ascund uneori părerile (de frică să nu ajung într-un dezacord)
 • Nu mă arăt cum sunt, ci cum ar vrea ceilalți să fiu.
 • Nu sunt creativă, pentru că creativitatea vine cu o tonă de greșeli, iar greșelile nu sunt acceptate de lume.
 • Îmi creez o rețea de oameni care cred eu că merită atenția și încerc să fiu ca ei.
 • Cumpăr și fac lucruri care să mă ajute să fiu ca acei oameni țintă.
 • Merg doar pe drumuri bătute ca să nu fiu criticată.
 • Îmi consum energia pe lucruri neimportante și le amân pe cele care contează pentru mine.
 • Părerile celorlalți pot deveni părerile mele (despre mine, despre viață etc) și cel mai trist și cel mai important:
 • Când caut în continuu acceptarea celorlalți, uit de mine.

Așadar, ce ar trebui să faci ca să nu mai ai parte de acest sentiment: „îmi pasă ce zic alții” 

Cunoaște-ți valorile

Dă-ți seama cât de mult contezi. Ai încredere în tine, în deciziile tale și nu mai pune la îndoială tot ce spui sau faci. Dacă prețuiești curajul și perseverența, nu îți va mai păsa de ce spun alți oameni despre tine. Dacă prețuiești autenticitatea și îți împărtășești opinia într-un grup de oameni, poți să o faci cu încredere știind că ești tu însuți și îți trăiești valorile.Deci, cunoaște-ți valorile de bază și prețuiește-le cel mai mult.

Dă-ți seama ce depinde și ce nu depinde de tine

Conform kudika.ro, un alt mod de a nu îți mai păsa de ce cred alții despre tine este să-ți dai seama ce depinde și ce nu depinde de tine. În viață lucrurile depind de trei surse:

 • prima sursă este Universul. Vremea depinde de Univers. Nașterea depinde de Univers. Moartea depinde de Univers. Nu ai loc în treburile Universului pentru că nu poți controla nimic de aici.
 • a doua sursă este reprezentată de alți oameni. Ceea ce fac ei este treaba lor. Ceea ce crede vecinul despre tine este treaba lui. La ce oră vine colegul de muncă la birou este treaba lui. Dacă o doamnă de la supermarket nu vrea să aștepte la coadă și se bagă în fața altor persoane este treaba ei.
 • a treia sursă este reprezentată de către tine. Dacă te enervezi pentru că doamna de la supermarket a tăiat coada, aceasta este problema ta. Dacă te enervezi pentru că acel coleg leneș întârzie din nou la muncă, aceasta este treaba ta. Dacă ești îngrijorată de ce crede vecinul despre tine, aceasta este treaba ta.

Este momentul să îți dai seama ce depinde și ce nu depinde de tine. Tu trebuie să te concentrezi doar asupra lucrurilor care țin de tine și atât. Nu te mai stresa pentru toate acele lucruri pe care nu le poți controla în viață.

Zi de zi alege să fii conștientă de faptul că ești stăpână pe sentimentele tale

Când îți bazezi sentimentele pe opiniile altor oameni, poți spune că le permiți să-ți controleze viața. Le permiți să facă ce vor cu tine, să-ți spună cine ești, cum ești, ce stări să ai și încotro să mergi.

Construiește-ți o viață care îți place cu adevărat

Ai putea să începi cu hobby-urile, cu timpul tău liber (apoi să treci la job, relații) și atunci când viața ta va fi în acord cu tine și cu nevoile tale (nu nevoile și dorințele altora), îți va fi mai ușor să nu îți pese de ce spun ceilalți.

Să știi că este imposibil să placi tuturor

E imposibil și nici nu îți face bine să vrei să fii pe placul tuturor.Când vrei să fii plăcut de toți ajungi să nu te mai placă nimeni, pentru că nu reușești să ai relații profunde. Și asta e ceea ce căutăm la o relație: conectare și profunzime.

Ceilalți sunt preocupați de ce crezi tu despre ei

Nu ești singurul/singura care caută acceptarea celorlalți. Și în timp ce tu te gândești ce cred alții despre tine, acei alții caută acceptarea ta (sau a altora). Toți suntem mânați de ce cred ceilalți și asta înseamnă că puțini oameni își îndreaptă atenția doar pe ce faci tu.

Învață să te accepți așa cum ești

E un proces de lungă durată și fiecare îl parcurge în ritmul său. Ca să te cunoști pe tine te vor ajuta cărțile de dezvoltare personală, terapia, evenimentele și cursurile de dezvoltare personală, prietenii ș.a. Pentru un început mai ușor, poți să începi un jurnal de autoacceptare, în care să îți notezi toate lucrurile pentru care te apreciezi.

 

Ție îți pasă ce spun alții despre tine?

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Sursa Foto: unsplash.com

Distribuie articolul: