Certurile de cuplu nu ar trebui să se prelungească mai mult de câteva minute, conform specialiștilor. Aceștia ne oferă îndrumări cu privire la modul în care să gestionăm discuțiile pentru a evita escaladarea conflictelor și pentru a rezolva problemele concrete din relația noastră.

Esther Perel, psihoterapeută, autoare și vorbitoare publică cunoscută pentru contribuțiile sale în domeniul relațiilor și terapiei de cuplu, explică participanților la cursurile sale că nu este neapărat rău să ai conflicte într-o relație.

Conform psihologului, motivele pentru care cuplurile se ceartă nu sunt legate direct de bani, angajament sau treburi casnice. Adevărata cauză a conflictelor este adesea legată de sentimentele de lipsă de afecțiune, de respect sau de putere, sau o combinație a acestora.

Un factor care poate intensifica certurile este folosirea termenilor categorici precum „întotdeauna” și „niciodată”. Astfel de afirmații nu lasă partenerului nicio opțiune decât să respingă ceea ce a fost spus, să se blocheze sau să răspundă defensiv. Astfel de acuze categorice pot duce la escaladarea conflictelor și pot afecta negativ relația.

Un mod de a încheia o ceartă într-un interval de 20 de minute, conform explicațiilor psihologilor, implică recunoașterea sentimentelor de vulnerabilitate, identificarea rădăcinilor acestora, tolerarea valurilor emoțiilor și găsirea modalităților de a aborda durerea subiacentă.

Atunci când un partener nu acordă atenție într-un moment în care se dorește petrecerea timpului împreună, certurile pot avea cauze profunde, cum ar fi sentimentul de neglijare sau insecuritate. În aceste situații, identificarea factorilor ascunși care duc la escaladarea conflictelor poate ajuta la înțelegerea mai profundă a relației.

Este important să înțelegem nevoile fiecărui partener, dar și nevoile relației în sine. Atunci când situația necesită o schimbare rapidă a comportamentului, exprimarea nevoilor în mod clar poate contribui la o rezolvare mai eficientă a conflictului.

Negocierea este o abordare utilă pentru a scurta durata certurilor. Focuzarea pe găsirea unei soluții comune, în loc de insistarea asupra ultimului cuvânt, poate ajuta la apropierea părților implicate în doar câteva minute. Identificarea modurilor alternative de îndeplinire a responsabilităților poate fi de asemenea o modalitate eficientă de a găsi soluții într-un timp scurt.

Aplicând aceste metode în relația ta, vei observa că nu vei mai pierde timp prețios în certuri prelungite. În schimb, veți reveni la natura voastră inițială: o echipă. Dacă apare o neînțelegere, găsiți împreună soluții și utilizați timpul economisit pentru activități cu adevărat constructive și plăcute.

Distribuie articolul: