Cântăreața americană Billie Eilish a dezvăluit cum o afectează sindromul Tourette, boală cu care a fost diagnosticată la 11 ani. Sindromul Tourette este o tulburare a creierului ce presupune mișcări și sunete involuntare.

Billie Eilish, în vârstă de 20 de ani, a vorbit recent, într-un interviu cu David Letterman despre ticurile „foarte epuizante” pentru ea.

Reacția cea mai întâlnită este că oamenii râd pentru că se gândesc că încerc să fiu amuzantă. Mă simt incredibil de jignită când se întâmplă asta”, a spus Billie Eilish, scrie Insider.

Alte dăți, cum s-a întâmplat și în interviul cu Letterman, oamenii presupun că artista se uită în altă direcție intenționat pentru că nu este interesată să-i asculte.

Deși nu prea vorbește despre această afecțiune, cântăreața spune că îi face plăcere să discute despre ea.

Chiar îmi place să răspund la întrebări legate de ea (afecțiunea mea n.r.) pentru că este foarte interesant și sunt foarte confuză în ceea ce o privește”, a spus Billie Eilish.

Billie Eilish vorbește despre ticurile constante pe care le experimentează

Eilish spune că deseori închide ochi strâns sau deschide gura larg, ca parte din ticurile constante care o afectează. „Dacă mă filmezi o perioadă lungă de timp, o să vezi ticurile”, spunea ea.

Alte ticuri pe care le experimentează sunt: ridicarea sprâncenelor, strângerea maxilarului și mișcarea brațelor.

Acestea sunt lucruri pe care nu le observi dacă vorbești cu mine, însă pentru mine sunt epuizante”, menționează cântăreața.

Ce este sindromul Tourette

Sindromul Tourette este o afec­țiune neurologică rară, caracterizată prin existența unor ticuri, însoțite sau nu de coprolalie (emisia de cuvinte obscene) și de ecolalie (repetarea unor fragmente de cuvinte sau de fraze).

Ticurile sunt mișcări involuntare, rapide, repetitive și stereotipe ale unor grupe musculare individuale. Severitatea maximă a ticurilor este tipică în jurul vârstei de 8-12 ani, ea diminuându-se spre adolescenţă. Băieţii sunt de 3-4 ori mai afectaţi decât fetele.

Studiile genetice indică faptul că sindromul Tourette este o boală ereditară, chiar dacă modul exact de transmitere nu este cunoscut pe deplin. Unele studii au arătat că existenţa unui dezechilibru între neurotransmiţători la nivel cerebral (dopamina și serotonina) ar putea juca un rol în determinismul sindromului Tourette.

În prezent nu există un tratament curativ al sindromului Tourette, dar majoritatea cazurilor sunt ușoare și nu necesită medicație.

Sursa: csid.ro

Distribuie articolul: