Lucrezi de ceva timp în cadrul companiei, te dedici trup și suflet activității pe care chiar o faci din plăcere, ești mereu activ/ă și inițiezi propuneri care sunt întâmpinate pozitiv de către conducerea companiei. Rezultatele tale sunt într-o dinamică pozitivă, performanțele tale sunt în creștere – lucru ce, cu siguranță, îl observă și managerul tău. Te bucuri mult de aprecieri, dar oare pot ele să-ți plătească vacanța la care visezi?

Of, știm că este o discuție nu tocmai reconfortantă și chiar stânjenitoare, știm că o tot amâni de la o săptămână la alta, dar mai știm și că fiece angajat are un grad de auto-promovare și dacă nu ceri, nu ți se va da.

Așadar, ți-am pregătit câteva sfaturi și idei despre cum ai putea aborda acest subiect cu șeful/a sau managerul în subordinea căror te afli.

  •   În primul rând, stabilește o discuție cu superiorul tău, fie ea telefonică, online sau cu prezență fizică. Dar ai grijă să mergi pregătit/ă, așa că adună-ți toate datele, documentele și argumentele care să influențeze în mod pozitiv cererea ta. Ideal ar fi să vii cu date numerice, dar și cu o descriere a acțiunilor concrete pe care le-ai întreprins spre creșterea venitului sau prestigiului companiei.
  •   Fii sigur/ă pe tine. Amintește-ți de câte ori ai fost apreciat/ă și lăudat/ă, cât ai muncit ca să reușești. Chiar dacă îți bâzâie la ureche critica cuiva, de exemplu a profesoarei din facultate ce îți spunea că nu o să ajungi niciodată nicăieri, știi prea bine că e nefondată și că TU MERȚI mult mai mult.
  •   Comunică-ți clar cererea. Nu este nimic mai neplăcut decât să nu îți fie satisfăcute așteptările, de aceea este necesar să vociferezi suma salariului pe care consideri că o meriți sau funcția spre care îți dorești să avansezi. Totodată, să nu îți fie frică să negociezi, căci ai agrumentele la tine!
  •   Nu uita să expui ce planuri de viitor ai pentru a-ți continua creșterea. Faptul că ești dispus/ă în continuare să înveți, să preiei inițiativa în proiecte noi, să te implici la un nivel mai înalt în bunul mers al lucrurilor companiei este o modalitate de a-ți convinge managerul că stimularea financiară va contribui la creșterea beneficiilor echipei din care faci parte și, implicit, ale companiei.
  •   Fii pozitiv/ă. Este mult mai plăcut și atractiv să ai o discuție cu o persoană cu atitudine amiabilă, decât cu una care emană anxietate și nesiguranță. Ar fi chiar indicat să-ți folosești și simțul umorului pentru a începe dialogul pe o notă pozitivă.
  •   Evită atitudinea lingușitoare. Este un gest neplăcut atât pentru tine, cât și pentru interlocutor. Acest lucru va duce imediat discuția într-o direcție greșită, deorece fiece persoană simte îndată măgulirea și o poate cataloga drept manipulare. La fel, nu este de dorit să îți afișezi problemele personale sau de sănătate, căci aceasta adesea este catalogat de către lideri drept argument slab și încercare de a pune presiune pe persoana sa.
  •   Fii concis/ă și nu întinde prea mult discuția. De cele mai multe ori, directorul tău este conștient de faptul că meriți o promovare, cu siguranță îți urmărește activitatea îndeaproape, așa că nici nu ar fi nevoie să începi vorba „de departe”, cu lungi introduceri. Mai mult ca atât, pierderea timpului va juca împotriva ta, căci oricând managerul tău poate fi întrerupt de un sunet sau o vizită importantă. Și… time is money, nu uita.
  •   Ai răbdare. Ai avut discuția importantă cu managerul tău, dar au trecut 2 zile și el nu întreprinde nimic? Fii răbdător/oare și vei vedea că va reveni el la subiectul dat, sau chiar va emite ordinul mult așteptat. Totuși, dacă vezi că a trecut o săptămână și nu ai nici un feedback la cererea ta, îi poți reaminti printr-un email.

  Sperăm că recomandările noastre ți-au fost de folos și că te vei bucura de scopul atins foarte curând. Și, orice ar fi, să știi a acționa cu curaj pentru a-ți realiza scopurile, iar principul „Cere și ți se va da” este actual în toate timpurile.

Autoare: Ana Chiriac

Distribuie articolul: