Misterul și atmosfera magică dintre ani poate fi creată  nu doar cu ajutorul decorațiunilor, dar și prin felul în care alegi să aranjezi masa festivă. În cele ce urmează află despre influența tendințelor ECO asupra etichetei la masă și care sunt tradițiile familiilor regale legate de acest subiect.

În acest an îți recomandăm să rezervi mai mult spațiu între scaune. Suntem deja obișnuiți să păstrăm distanța, așa că toată lumea se va simți mai confortabil așa. Mai mult ca atât, această variantă de plasare a oaspeților la masă va fi avantajoasă chiar și din punct de vedere estetic.

Îți sugerăm ca atunci când planifici planul de decorare a mesei festive  să atragi atenția la tendințele ECO. Din ce în ce mai mulți oameni sunt preocupați de conservarea resurselor naturale, iar acest lucru stabilește tendința de utilizare a accesoriilor ecologice în perioada sărbătorilor.

Particularități privind eticheta cinei din seara dintre ani, inspirate din tradițiile europene

În fiecare an încercăm să facem cina de Revelion specială, compunem cu grijă meniul, decoram casa și ne alegem o ținută deosebită. Dar oare cum stau lucrurile în cazul europenilor, se pregătesc la fel de intens pentru seara dintre ani? În ce stil sărbătoresc Revelionul, îți spunem în ceea ce urmează.

Cina se petrece în sufragerie sau bucătărie?

În mod tradițional, Crăciunul este sărbătorit în  sufragerie, nu în bucătărie. Stăpânii caselor rareori se ocupă de responsabilitățile culinare și organizatorice, iar dacă aleg totuși să gătească cina în mod independent, fără a apela la anumite servicii, aceștia știu să separe strict zona de lucru a bucătăriei de locul unde va avea loc cina festivă. De asemenea, atunci când ajung invitații, aceștia nu se grăbesc să vină cu propuneri de genul „Cu ce să te ajut?”- atunci când oaspeții pășesc pragul casei, de cele mai dese ori, masa este deja aranjată.

Masa se decorează cu flori sau lumânări?

Florile și lumânările sunt ambele în centrul atenției atunci când este vorba de astfel de mese festive. Masa este decorată cu flori în timpul prânzului, cu lumânări – doar în timpul cinei. Regula principală: compozițiile nu trebuie să fie prea înalte sau luxuriante: exact astfel încât toți oaspeții să se poată vedea liber.

Care este felul de mâncare „vedetă”?

Curcanul ocupă locul de cinste pe masa familiei regale britanice de la an la an. Și în familia regală suedeză, nu există Crăciun fără pește în jeleu, cunoscut sub numele de lutefisk. În Danemarca, delicatesa tradițională este budinca de orez cu o migdală ascunsă la fundul castronului, potrivit legendei, cel în a cărui porție vine și nuca va avea parte de multă fericire până la Crăciunul viitor. În același timp, nu se poate spune că experimentele gastronomice sunt străine familiilor regale: de exemplu, în 1989, borșul a apărut în meniul de Crăciun al Reginei Elisabeta a II-a – da, da – borșul!

Să iai doar o înghițitură sau să golești paharul?

Potrivit regulilor de etichetă, conținutul din pahar nu se va consuma niciodată până la ultima picătură. Tendința de a consuma până la urmă conținutul din pahar nu este privită cu ochi buni de cunoscătorii regulilor de comportament la masă. Mai ales, dacă lași urme de ruj pe pahar. Modul de a ține paharul nu este mai puțin important. Dacă paharul are un picior lung, atunci este ținut de acesta; dacă tulpina paharului este scurtă, de baza vasului. Și niciodată ─ de baza paharului, care este în contact cu masa.

Despre ce sunt discuțiile?

Aristocrații nu vorbesc despre mâncare, modul în care este servită aceasta, bijuterii sau alte elemente luxuriante care au devenit o normalitate a  cotidianului pentru ei. În schimb, temele lor de conversație sunt despre evenimente, oameni și idei.

Cum se consumă ceaiul sau cafeaua?

În Familia Regală a Marii Britanii, ceaiul după masa de sărbătoare este o parte la fel de obligatorie a Crăciunului ca un bal mascat cu artificii în Regatul Danemarcei. Ceaiul se bea in salon, la mesele joase, așezați confortabil pe mobilier tapițat.

Cel mai important pentru invitații la o cină regală este să ții evidența comportamentului Reginei și a ritmului mesei pe tot parcursul timpului aflări la masă. Dacă Regina încetează să mănânce, toți ceilalți ar trebui să pună jos și cuțitul și furculița.

Sperăm că ți-au fost interesante aceste curiozități. Și că tot se apropie Revelionul, cine știe, poate chiar ai ales vreo una pe care să o implementez și tu acasă.

 

Distribuie articolul: