Iarna încălțămintea se strică mai ușor, pentru că este expusă mai mult decât în alt anotimp la factori extremi, precum frigul, umezeala și produsele chimice din soluțiile antiderapante cu care sunt stropite străzile și trotuarele. 

De aceea, dacă vrei ca încălțămintea ta să arate bine și sezonul viitor, este nevoie să-i acorzi o îngrijire specială. Iată câteva sfaturi utile ca să-ți întreții mai ușor încălțămintea de iarnă.

ALEGE ÎNCĂLȚĂMINTE ADECVATĂ CONDIȚIILOR

Deși poate părea banal, acest sfat este extrem de important ca să-ți menții încălțămintea în stare bună cât mai multă vreme. Ai grijă să alegi mereu încălțările adecvate condițiilor de afară. De exemplu, dacă este o zi cu ninsoare abundentă, optează pentru cizme impermeabile sau bocanci de munte. La fel și dacă zăpada începe să se topească și pe străzi se formează băltoace. Cizmele din piele se vor strica mai ușor dacă le expui la foarte multă umezeală. Dacă afară străzile sunt înghețate și s-a format polei, mergi pe varianta unor cizme sau bocanci cu talpa foarte aderentă. Astfel te protejezi de eventuale căzături. În aceste condiții nu sunt recomandate deloc încălțările cu talpă subțire sau cu toc, pentru că se pot rupe ușor.

NU USCA ÎNCĂLȚĂMINTEA PE CALORIFER

După o zi în care te-a prins ploaia sau chiar ninsoarea și încălțările s-au udat, poate fi tentant să le usuci pe calorifer, atunci când te întorci acasă. Acest lucru nu este însă recomandat, pentru că aerul foarte cald strică încălțămintea.

Ca să-ți usuci încălțările, șterge-le mai întâi cu o cârpă curată și moale, scoate-le șireturile și branțurile și umple-le apoi cu ziare. Acestea vor absorbi umezeala mai repede. Lasă încălțămintea cu talpa în sus, pune-le într-un loc bine ventilat, ca să permiți aerului să circule. Este recomandat să lași încălțările la uscat cel puțin 48 de ore, ca să se usuce complet.

NU SPĂLA ÎNCĂLȚĂRILE CU APĂ PENTRU A ÎNDEPĂRTA URMELE ALBE

Cizmele și bocancii din piele pot rămâne cu urme albe, neplăcute, de la sarea și soluțiile antiaderente cu care sunt stropite trotuarele și străzile. Odată ajuns acasă, nu încerca să speli aceste urme albe cu apă. Poți șterge ghetele cu o soluție specială de curățare a încălțămintei. După ce s-au uscat, aplică pe încălțări cremă sau un ulei natural, ca să-și recapete luciul și să fie protejate în continuare.

ATENȚIE LA ÎNCĂLȚĂMINTEA DIN PIELE ÎNTOARSĂ

Chiar dacă este foarte frumoasă, pielea întoarsă nu este tocmai recomandată iarna, mai ales atunci când sunt precipitații. Dacă totuși ai purtat încălțări din piele întoarsă, reține că ele se curăță diferit față de cele din piele naturală sau sintetică. Dacă s-au pătat, este nevoie de o perie cu perii tari cu care să îndepărtezi noroiul sau sarea. Apoi folosește o gumă de șters în zonele care au rămas cu urme albe sau bucăți de noroi. La final, înmoaie o cârpă moale în puțin oțet și șterge încălțămintea cu grijă, ca să n-o zgârii.

CURĂȚĂ ÎNCĂLȚĂMINTEA DUPĂ FIECARE PURTARE

În sezonul rece este recomandat să alternezi încălțările. Cu toate acestea, este nevoie să cureți încălțămintea după fiecare purtare și s-o lași la uscat curată, chiar dacă nu intenționezi să o porți a doua zi. În acest fel îi prelungești durata de viață.

MIROSURILE NEPLĂCUTE SE NEUTRALIZEAZĂ CU BICARBONAT DE SODIU

Iarna, picioarele se încing în ghete sau bocanci și, din cauza bacteriilor care se acumulează, este posibil să apară mirosuri neplăcute în încălțări. Acestea se pot neutraliza ușor dacă ai grijă să cureți și să aerisești încălțămintea după fiecare purtare. Utilizează un spray antibacterian sau un strat fin de bicarbonat de sodiu.

Reține că poți să-ți menții încălțămintea de iarnă pentru mai multă vreme dacă o îngrijești adecvat. Respectă sfaturile de întreținere recomandate și te vei bucura de cizmele tale de iarnă mai mult timp.

Sursa

Distribuie articolul: