Iată că ne apropiem de un nou an școlar, iar copiii care s-au obișnuit să facă lecțiile de acasă, să se trezească cu 5 minute înainte de lecție și să apară în pijamale, trebuie să revină la regimul școlar. Să vedem cum îi putem ajuta să se readapteze, după aproape 6 luni de stat acasă, cu lecțiile clasice. 

Foto: mel.fm

Pentru început, faceți un orar, cu câteva săptămâni înainte de a începe școala. Deci, acum e timpul potrivit de a da start unor mici provocări copilului. În fiecare dimineață lăsați-l să doarmă mai puțin, iar seara încercați să-l trimiteți la culcare mai devreme. Ați putea începe cu 15 minute, în fiecare dimineață „furați” acele 15 minute de somn, iar seara – 15 minute de distracții. Apropo, cu cât mai devreme se va trezi copilul și cu cât mai activ va petrece ziua, cu atât mai rapid el se va cere la somn. Un alt sfat bun este să faceți acest orar împreună, toată familia, atunci copilul nu se va simți discriminat.

Lăsați copilul să viseze, trebuie să-i amintiți despre scopurile pentru noul an școlar, nu neapărat ca aceste scopuri să fie legate de școală. Important ca ele să se bazeze pe obținerea cunoștințelor, atunci copilul va fi mult mai motivat și singur va dori să revină la regim.

Inventați un ritual care să semnifice finalizarea vacanței. Aici ar putea fi orice, important să petreceți timpul împreună cu familia. De exemplu ați putea organiza o călătorie de weekend sau ați putea organiza o petrecere cu prietenii.

Pregătiți-vă din timp. Faceți un calendar cu numărătoarea inversă. Copilul va număra zilele până la revenirea în clasă, iar ca să treacă timpul mai interactiv, pregătiți în fiecare zi câte o misiune care va trebui îndeplinită.

Susțineți copilul. Amintiți-vă de copilărie și de ultimile zile înainte de școală. Pur și simplu încercați să împărtășiți acele emoții cu copilul. Trebuie să îl înțelegeți și să-l susțineți. Iar dacă copilul nu așteaptă perioada când va începe școala, nu trebuie să reacționați agresiv, dar din contra. Comunicați cu el mai mult, aflați în ce constă problema și gândiți-vă cum să o soluționați.

Sursă: mel.fm