Dacă ești un părinte a unui pici care urmează să meargă la grădiniță  prima data, probabil deja ai făcut vizite și ai ales instituția pe care urmează să o frecventați. Indiferent dacă alegi o grădiniță publică sau privată, după ce ai soluționat întrebarea cu înregistrarea, actele, hăinuțele de schimb și cu toate cele, e foarte important să-ți pregătești puiul de grădiniță. Câteva sfaturi despre acest subiect au fost pregătite pentru voi de la medicul pediatru, Tatiana Alsaliem.

La ce vârstă începem?

Vârsta potrivită de a încadra copilul în colectivitate la grădiniță este 2-3 ani.

Psihologii consideră nu e bine daţi copilul la grădiniţă înainte de 3 ani (relaţia strânsă cu familia e mai importantă decât comunicarea cu semenii).

–  Educatorii şi pedagogii afirmă contrariulcopilul se adaptează mai uşor la 2 ani. La această vârstă este uşor vă înţelegeţi cu picii, pe când un copil de 3 ani foarte bine percepe acasă cu mama este mai bine, este mai dulce şi face tot posibilul pentru a-şi păstra statutul de “împărat al familiei“.

Care sunt etapele acestei pregătiri?

    Deosebim 3 etape importante:  

examenul medical
dezvoltarea abilităților intelectuale
pregătirea psihologică

Fişa medicală cuprinde rezultatele analizelor medicale obligatorii, copia fişei de vaccinări şi un certificat eliberat de medicul de familie.

Analizele obligatorii: AGS, AGU, mase fecale la ouă de helminți.

Specialiștii: pediatru, neurolog, oftalmolog, orl, ortoped.

Dezvoltarea abilităților intelectuale

Limbajul: – se dezvoltă vorbind cu copilul, nu-l forțați să vorbească, nu-l amenințați că nu vorbește, până la 3 ani ar trebui să vorbească măcar propoziții simple.

Luarea mesei la 3 ani copilul ar trebui știe țină lingura în mână.

Îmbrăcareacopilul trebuie să se poată îmbrăca și dezbrăca singur.

Mersul la toaletăcopilul ar trebui știe se ceară la toaletăși nu mai aibă scutec.

Etapa psihologică

Introducerea ideei de a merge la grădiniță trebuie să fie făcută în termeni pozitivi, copilul trebuie familiarizat cu conceptul de grădiniță, apoi părinții îi pot povesti amintiri amuzante despre perioada lor de grădiniță, îi pot arăta chiar poze cu ei la grădi.
Familiarizarea cu mediul de la gradiniță și cu educatoarea, i se arată locurile atractive și terenul de joacă de la grădiniță.
Pregătirea îmbrăcămintei pentru gradinițălăsăm copilul săparticiple la alegerea unor hăinuțe, obiecte sau încălțămintepentru grădiniță, anume cele care îi plac.
Identificarea angoasei de separare. La despărțirea copilului de părinți, după o perioadă în care au stat mult timp împreu au de suferit atât copiii, cât și părinții, astfel apare o anxietate de separare. Pentru a atenua această anxietate, putem face poze cu membrii familiei, îi dăm copilului, o jucărie sau un obiect cu valoare sentimentală, acest gest îi va oferi copilului un confort psihologic. Atunci când copilului i se va face dor de părinți, acesta poate privi poza sau îmbrațișa jucăria preferată, astfel diminuând din emoțiile negative.
Ziua precedentă primei zile de gradiniță trebuie să fie specială, copilul trebuie să facă ceva deosebit, puteți face o ieșire în oraș, un joc interesant sau o sărbătorire. Spre seară împreună cu copilul alegeți hainele pe care le va îmbrăca, pregătițpachetul și ghiozdanul. Dimineața îl trezim mai devreme pentru a face totul în liniște, iar in drum spre grădiniță vorbiți pozitiv despre programul zilei.

 Cât timp durează?

Pregătirea și acomodarea copilului la grădiniță durează diferit, unii copii se acomodează timp de 2-3 săptămâni, alții însă au nevoie de 2-3 luni.

Este diferență între băieții și fetițe?

 Din practica mea de pediatru am observat fetițele se acomodează mai ușor la grădiniță, sunt mai sociabile și sunt mai independente.

Numeroase studii arată există o diferență în modul în care se dezvoltă creierul la cele două sexe. Fetele par dezvolte un limbaj mai bogat, în timp ce băieții sunt mai practici și mai activi, însă, dincolo de aceste tendințe generale, educația și atitudinea părinților au o influență semnificativă asupra modului în care se dezvoltă și se acomodează copilul la grădiniță.