Temperaturile ridicate pot influența puternic sistemul nervos, emoțional și fizic al oamenilor, conform psihologilor. Atunci când căldura depășește indicele de confort, mulți dintre noi își pierd concentrarea, devin stresați și irascibili atât la serviciu, cât și acasă.

 

Căldura excesivă din această perioadă ne afectează atât starea fizică, cât și cea emoțională și psihică. Psihologii susțin că temperaturile extreme pun un mare stres pe organism, provocând disconfort, irascibilitate și agitație. Oamenii întâlniți astăzi pe stradă au confirmat că vremea caniculară le creează mari probleme, nu doar ziua, ci și noaptea. Din cauza temperaturilor ridicate pe timpul nopții, mulți nu pot dormi bine, iar somnul de calitate este dificil de obținut. Evitarea expunerii la soare și hidratarea adecvată rămân soluții eficiente pentru a face față căldurii intense.

Afectează pentru că orice stimul din exterior poate să fie un stres pentru noi, dacă el depășește resursele noastre și noi nu putem face față acelui stimul pentru noi este un stres. Duce la diferite cauze și probleme, cu ar fi înrăutățirea proceselor cognitive, memorizarea, atenția, gândirea, luarea de decizii și apoi asta ne duce și în zona de catastrofizare, dacă nu fac performanță la lucru înseamnă că pot fi concediat și atunci într-adevăr devin furios, irascibil, iar acestă furie o pot vărsa și pe partener, colegi și pe angajator sau dacă eu sunt angajatorul, pe angajați”.

În mare parte, canicula poate afecta și somnul. Asta ne-au recunoscut și oamenii pe care i-am întâlnit în stradă, scrie tv8.md

„ – De obicei în iulie o săptămână, în august, dar acum am o senzație că așa va fi până la sfârșitul verii, este foarte greu când sunt peste 40 de grade.
 – Cum vă afectează, vă puteți odihni sau sunteți mai obosită?
 – Dormim mai rău, asta e sigur, într-adevăr suntem un pic mai stresați, din cauza căldurii, obosim mai repede, dacă lucrăm doar în prima jumătate a zilei este bine, după masă e foarte greu”.

Oamenii afirmă că odată cu instaurarea codului roșu de caniculă pe finalul zilei se simt epuizați, dar și agitați.

Cred că pe toți îi afectează și pe cei mici și pe cei vârstnici pentru că sunt temperaturi foarte ridicate, pentru mine este complicat, dar cumva facem față. Mă hidratez, beau mai multă apă, stau la răcoare, cam asta”.

Mai norocoși sunt cei care au parte de aer condiționat peste tot – acasă, la serviciu, dar și în mașină.

Acasă condiționerul, la serviciu la fel, asta ne este scăparea, evident așteptăm ploaia, răcirea timpului.
 – Totuși este complicat în această perioadă?
 – Sigur că da, 41 de grade la umbră, la soare vreo 50”.

Deși este dificil, specialiștii susțin că efectele caniculei asupra psihicului pot fi evitate.

„În primul rând trebuie să ne asigurăm partea biologică și anume că suntem la umbră, consumăm suficiente lichide. cât de straniu nu ar fi, dacă corpul nostru este bine, va fi bună și starea noastră emoțională, pentru că nici o altă tehnică cognitivă nu va funcționa, dacă corpul nostru nu este ok, apoi dacă ne asigurăm că totul este bine la nivel biologic, atunci ne putem duce și în zona de cogniție, să nu catastrofizăm, poate fi neplăcut, dar nu însemană că lucrurile pot fi altfel”.

Potrivit Serviciului Hidrometeo, codul roșu de caniculă mai rămâne valabil mâine. Joi, 18 iulie, sunt prognozate ploi, dar temperaturile oricum vor depăși 30 de grade Celsius.

Distribuie articolul: