„Iubește viața, muzica, familia, țara, oamenii și crede în Dumnezeu” – așa ne-a spus foarte pe scurt ILEN despre ea. Interpreta cântă alături de soțul ei, Vladimir Croitoru și acasă, dar și pe scene sau la evenimentele de pe ambele maluri de Prut. Cei doi au fondat și o trupă, iar în perioada de pandemie nu se opresc din creat melodii noi, texte și valorificat idei creative. Un scurt interviu cu artista ILEN, la început de an.

Ilen, tu ai o familie muzicală, putem spune așa, formând un band cu soțul tău și alți colegi: cine cântă în casă, „cocoșul” sau „găina”? În pandemie cine a cântat mai mult?

Eu și soțul meu Vladimir Croitoru suntem pe aceeași undă muzicală. Privim în aceeași direcție. Avem aceleași scopuri, vise, idealuri. De asta probabil am și fondat trupa ILEN & Power Orchestra Moldova care este o formație multilaterală, abordând multe genuri muzicale, dar având și piese proprii semnate de Vladimir Croitoru și de mine. Acasă, fiecare din noi are rolul său, perceput intuitiv cumva. Vladimir se ocupă cu organizarea și realizarea tuturor proiectelor. Eu mă ocup de prezentarea, caracterizare, îmbinarea lor estetică și gust. Deci fiecare cântă în sfera lui de activitate. Ne bucurăm de fiecare idee și ne susținem reciproc, poate anume de asta am reușit și în timpul pandemiei să realizăm lucruri, idei, piese și filmări noi.

Cum ați evoluat cu creațiile și albumul în perioada aceasta, de când sunt mai puține evenimente?

Chiar dacă este pandemie noi rămânem optimiști și continuăm repetițiile, bucurându-ne de mai mult timp pentru creație. Încercăm să alungăm gândurile rele cu idei noi, piese noi, duete, texte deosebite și emisiuni televizate la care participăm.

Cânți la evenimente foarte multe stiluri, ți se potrivește perfect și stilul popular, de ce totuși pop-rock pentru creațiile proprii?

Inițial ILEN & Power Orchestra era o trupă pop-rock, dar fiind solicitați la multe evenimente, concerte, spectacole, petreceri private, nunți, aniversări și Revelion am îndrăgit toate genurile de muzică. Mai ales cel popular. De aici a luat naștere și proiectul muzical Sărbătoare, fiind susținut de muzicieni consacrați de valoare ca Marin Bunea, Adam Stânga, Igor Vitliuc și alții. Pentru că a avut o reacție pozitivă la public ținem să dezvoltăm acest proiect și pe viitor. La evenimente abordez absolut orice stil și asta mă face să cresc mult, dar în creațiile proprii mă orientez totuși, mai mult pe pop-rock, fiindu-mi mai aproape de suflet.

Cum transmiți cunoștințele tale în muzică și ce planuri ai în acest sens pe mai departe?

Cunoștințele mele sunt transmise prin melodiile, textele și emoțiile pe care le cânt. Ce ține de realizarea și dezvoltarea planurilor de viitor nu depinde de noi în timpul actual, dar de condițiile și situațiile în care ne aflăm în timpul de față. Să vedem cum decurg restricțiile în legătură cu pandemia și cât o să dureze… Pentru că noi am vrea să organizăm concerte și multe altele, dar nu se permit. Rămânem însă optimiști.

E început de 2021 – cum vezi dezvoltarea și evoluția ta (a voastră) în anul ce vine?

Noi oricum începem anul cu repetiții, pentru că toate evenimentele culturale sau transferat pentru anul 2021. Sperăm să treacă aceste împrejurări regretabile cât mai repede, să putem să ne îmbrățișăm, să avem o bucurie deplină când cântăm, gânduri bune, liniște și siguranță.