În ultimii ani, viteza cu care se desfășoară lucrurile pare amețitoare. Spre exemplu, anul acesta a avut loc un eveniment olimpic și s-a lansat și „Black Panther”, dar mulți oameni au uitat deja.

Unul din motive este rapiditatea cu care circulă știrile. Imediat ce un lucru se întâmplă, știrile – de multe ori chiar neverificate – ajung să facă înconjurul planetei în câteva minute, scrie Agora.md. Martorii la evenimente au devenit și ei un fel de producători de știri, prin prisma faptului că ei pot filma ceea ce văd și să distribuie clipurile pe social media.

De multe ori, pe Twitter apar prima oară noutățile – într-o formă foarte scurtă, ce-i drept. Facebook vine însă rapid din urmă – deși transmisiunile live de pe Facebook o pot lua adeseori în fața tweet-urilor.

Un studiu realizat de Pew arată că majoritatea americanilor dau de știri prin intermediul social media. Doar că social media este și locul unde își petrec oamenii timp virtual cu familia, prietenii și necunoscuții. Rezultatul este un flux continuu de informații. Lanțul acesta de evenimente continue ne face să trăim într-un timp prezent continuu, în care istoria este numărată în minute și zile, nu în luni și ani, după cum arată The Verge.

Când ești pe Facebook, postările pe care le vezi nu au neapărat legătură unele cu altele. Când creierul uman primește informații fără context, apare senzația că lumea este compusă din informații fără legătură și evenimente care nu sunt cu adevărat inter-conectate. Dincolo de asta, motorul de căutare Google creează senzația de urgență în oameni, conform Thrive Global. Oamenii așteaptă să primească informațiile pe care le caută în timp real și fără prea mult efort.
Înainte de toată această revoluție tehnologică, percepția noastră asupra timpului se baza pe viteza umană – a metabolismului, reflexelor și emoțiilor noastre. Progresul tehnologic ne forțează să funcționăm la aceeași viteză cu tehnologia – iar asta ne contrazice ritmul nostru natural.

Sursa: Agora.md

Distribuie articolul: