Studiile arată că oboseala, confuzia și chiar depresia cresc în intensitate atunci când ne expunem la temperaturi ridicate. Vara e pe loc, așa că merită să arunci un ochi peste aceste informații interesante.

Mulți oameni susțin că gândirea lor încetinește pe măsură ce temperatura de afară crește. Să fie oare adevărat? Potrivit unui studiu recent, răspunsul este DA. S-a demonstrat că expunerea la căldură modifică atât percepția, cât și funcționarea executivă cognitivă.

Memoria, atenția, reacția și precizia

Memoria a fost măsurată folosind testul Corsi Blocks, unde participanților le-au fost calculate timpul de reacție și precizia. Persoanele au raportat, de asemenea, starea lor de spirit, precum și sentimentele lor subiective legate de caldura și sarcinile pe care li s-a cerut să le îndeplineasă. A fost înregistrată măsurarea mai multor răspunsuri fiziologice (temperatura corpului, ritmul cardiac, temperatura pielii etc.)

Când participanții au raportat pentru acest studiu, ei au fost repartizați fie la temperatură ridicată, fie la condiții de caldură moderată. Măsurătorile au fost luate înainte de expunerea la starea lor atribuită (linia de bază). Apoi participanții expuși la temperatură ridicată au petrecut o oră stând într-o cameră liniștită, cu temperatura setată la 39,6 grade Celsius (103,28 grade Fahrenheit) sau la 21,2 grade Celsius (70,16 grade Fahrenheit) pentru cei cu condiția de caldură moderată.

Rezultate: cum ne afectează caldura activitatea cerebrală

Atât funcția executivă, cât și perceptia au fost afectate de expunerea la caldură. Timpii de răspuns au fost mai lenți după expunerea la temperatură ridicată pentru mai multe teste. Interesant, precizia atât pentru porțiunile simple, cât și pentru cele complexe ale VST s-a îmbunătățit după expunerea la căldură, chiar dacă timpii de reacție au fost mai lenți.

Cercetătorii au speculat că acesta ar putea fi un exemplu de ceea ce este cunoscut sub numele de compromisul viteza/precizie. Este posibil ca participanții să fi sacrificat viteza pentru precizie la această sarcină după ce au stat în camera cu temperatura foarte ridicată. Îmbunătățirea preciziei nu a fost observată după expunerea la temperaturi medii.

De fapt, în versiunea complexă a acestei sarcini, precizia a scăzut după expunerea moderată la caldură. Nu au fost observate diferențe de performanță la cele două sarcini de memorie după expunerea la caldură. Măsurile de dispoziție au arătat că oboseala, confuzia și depresia au fost toate mai mari după expunerea la caldură mare, comparativ cu condiția de caldură moderată.

Deci, se pare că temperaturile ridicate ale verii ar putea avea un efect asupra funcției noastre cognitive conduse de lobii frontali și a abilităților noastre perceptive.

Sursa: andreearaicu.ro

Distribuie articolul: