Te salut, cititorule EA.md. Haide cu noi într-o nouă călătorie prin țară. În acest weekend am pornit, și nu știam unde. Ziceam s-o luăm iarăși spre Orhei, apoi, vedem unde ne-or duce ochii. În drum ne-am amintim că nu fusesem niciodată la Molovata. Așa că, am mers într-acolo. 

Molovata este un sat din raionul Dubăsari, Republica Moldova, situat la 75 km de Chișinău, pe malul drept al râului Nistru. Se învecinează cu satele Molovata Nouă, Oxentea, Mărcăuți, Roghi și Goian. Ajunși în Molovata, „cursa pe apă” de pe malul drept al Nistrului spre cel stâng urma să pornească în 10 minute, așa că am zis să încercăm și noi.

Ora 18:00: pornirea spre Molovata Nouă. Călătoria este gratuită și durează aproximativ 10-15 minute.

Satul Molovata Nouă a fost atestat în anul 1761. Legenda satului spune că pe când râul Nistru era cât un pârău, doi bărbați pescuiau unul pe o parte a Nistrului și altul pe cealaltă parte. Atunci când cel din dreapta Nistrului l-a întrebat pe celălalt cum decurge pescuitul, cel din stînga râului a răspuns în limba rusă: „molovata”. De atunci și a fost numită localitatea „Molovata”.

Satul Molovata a fost unul printre primele localități din partea stângă a Nistrului în care au fost construite primile biserici din lemn.

Distribuie articolul: