O organizație din Marea Britanie a elaborat un set de reguli cu genericul „PANTS”. Aceste reguli ne ajută să protejăm copilul de violență. Fiecare părinte alege momentul, vârsta potrivită a micuțului pentru a-i explica ce înseamnă și cum funcționează. Părintele va simți cât de pregătit este copilul să primească informația și cât de detaliată trebuie sau poate fi. Discuția nu trebuie să aibă loc o singură dată, ci mai des, tocmai pentru a întări cunoștințele. Fiecare literă din cuvântul „PANTS”, care din engleză înseamnă chiloți, desemnează o anumită regulă. Formula a fost inventată ca să ajute părinții și copiii să le rețină. E ca un cod, un cuvânt-cheie, care odată pomenit, îi va crea asocieri utile micuțului, îi va aminti despre discuțiile voastre, respectiv despre regulile de siguranță.

Așadar, litera P se referă la regula „Private parts are private”, în traducere, părțile intime sunt private, sunt proprietatea copilului. I se spune că ceea ce se află sub chiloțeii copilului îi aparține doar lui și niciun străin nu are voie să îi ceară să-i arate sau să le atingă. În unele situații, anumite persoane cum e sora medicală sau doctorul, vor avea nevoie să îi atingă părțile intime, de aceea copilului trebuie să i se explice că asta este normal, însă lucrătorii medicali trebuie să îi explice ce vor să facă și să îi ceară voie copilului să îl atingă.

Litera A din cuvântul PANTS se referă la regula „Always remember your body belongs to you”, în traducere, ține minte mereu că îți aparține doar ție corpul tău. Îi explicați copilului că nimeni nu are dreptul să îi ceară acțiuni care îl fac să se simtă incomod. Dacă asta se întâmplă, copilul trebuie să îi povestească unui adult în care are încredere.

Litera N se referă la regula „No means no”, care se traduce ca „Nu înseamnă nu”. Copilul are dreptul să spună „nu” chiar și unui membru de familie. Asta demonstrează că este stăpânul propriului corp și că dorințele lui trebuie luate în seamă. Uneori este necesar să nu dai curs dorințelor lui, de exemplu, atunci când vrea să treacă la roșu strada. Imediat însă i se explică motivul. Însă este important să poată spune nu, căci așa cresc esențial șansele ca el să îi poată spune „nu” unui străin.

Litera T se referă la regula „Talk about secrets that upset you”, adică „Povestește-mi secretele tale care te supără”. Ajutați-vă copilul să capete încrederea că secretul care îl deranjează nu va atrage neplăceri. Altfel zis, trebuie să înțeleagă că există secrete „bune” și secrete „rele”. Secrete bune pot fi considerate petrecerile-surpriză. Dar, în general, secretele trebuie evitate. Expresia „acesta va fi micul nostru secret”  duc la aceea că un copil devine mult prea îngrijorat sau speriat ca să îl povestească unui adult. Nu trebuie să îi cereți copilului să păstreze un secret în schimbul unui obiect sau să ascundă o informație care îl face să se simtă incomod.

Litera S se referă la regula „Speak up, someone can help”, deci „vorbește, cineva ar putea ajuta”. Dacă se simte copilul dvs. deranjat, îngrijorat sau speriat de ceva, poate vorbi cu adultul în care are încredere. Adultul va asculta și va pune punct problemei. Amintiți-i copilului că indiferent de cauza problemei, el nu are nicio vină și nu va fi pedepsit pentru asta. Adultul poate fi și altcineva decât un membru de familie. Poate fi un educator sau profesor, spre exemplu.

Mai multe despre asemenea discuții, despre cum pot avea ele loc, citiți în ghidul elaborat de NSPCC: nspcc.org.uk. NSPCC este o organizație din Marea Britanie, care se ocupă cu prevenirea abuzurilor în rândul copiilor și elaborarea instrumentelor care ajută la atingerea acestui scop. Această organizație se mai ocupă cu reabilitarea copiilor abuzați.