De ce nu ai voință să mergi la o sală de fitness sau să te apuci de slăbit? De ce nu poți să îți schimbi viciile sau obiceiurile negative? De ce te complaci în anumite practici și obiceiuri care știi sigur că nu aduc decât rău în viața ta?

Răspunsul este mai simplu decât pare la prima vedere. Voința este o funcție care ține de partea conștientă a minții tale, în timp ce obișnuințele negative create prin repetiție reprezintă de multe ori metode de protecție subconștiente, venite ca răspuns la situații stresante din viața noastră (ne-a fost rușine sau ne-am simțit abandonați, judecați, respinși).

Odată ce s-a întâmplat o situație stresantă sau cu emoții negative puternice, sistemul nostru nervos a intrat într-o stare specială, de alarmă, a închis pentru câteva momente accesul la partea conștientă și a trecut la reacții de supraviețuire. O dată cu acest mecanism de supraviețuire, o parte din experiențele traumatizante au rămas blocate la nivel subconștient. Subconștientul, așadar, încearcă în continuu să ne protejeze de ceea ce a rămas neprocesat, pentru că avem nevoie să fim în siguranță 24/24.

Așadar, de ce nu ai voință? Pentru că nu poți acționa la nivel subconștient folosind voința, care este o funcție a planului conștient.

Soluția este, de fapt, să aducem la nivel conștient credințele limitative, create cândva din nevoia de a ne proteja sau integra. Trebuie să începem să vedem ce să ascunde în noi și să conștientizăm că aceste mecanisme au apărut pentru ca să ne apere, și nu în detrimentul nostru. Nu să luptăm cu ele, ci să le înțelegem, să le acceptăm și în sfârșit să le recunoaștem meritele în protecția sinelui nostru.

Cum îți reconstruiești voința și încrederea de nestăvilit în sine?

  • Acceptă-te așa cum ești – deschide ochii la realitate și afirmă fără frică: Ok, da, am greșit. Eu am greșit, nu partenerul/a, nu părinții, nu copii mei. Eu am acționat în stare de inconștiență, am acționat necumpătat din frică, din necunoaștere sau pentru că așa s-a protejat subconștientul meu la acel moment.
  • Asumă-ți responsabilitatea pentru viitorul tău – după ce ai conștientizat situația ta reală și ai făcut pace cu trecutul, e timpul asumării. La această etapă ai destulă forță în tine și ești ancorat în adevăr, astfel încât poți deja să-ți asumi repercusiunile comportamentului tău. Înțelegi acum foarte clar că lucrurile se pot schimba numai prin și cu tine. Ia decizii fără să te doară trecutul, ia decizii frumoase, minunate și înălțătoare pentru sine, pentru viitorul tău, pentru pacea și împlinirea ta.
  • Cultivă-ți încrederea în sine. Da știu, încrederea nu e ceva ce se schimbă în doi timpi și trei mișcări, dacă o viață întreagă te-ai judecat în mintea ta, te-ai mustrat pentru anumite comportamente și ți-ai repetat la nesfârșit că tu nu ești bun/ă la unele lucruri, că tu nu poți, că tu nu vei reuși, atunci schimbarea este grea. Dar nu imposibilă. Începe să apreciezi lucrurile mici pe care le faci zilnic pentru tine și pentru alții. Ești atent/ă cu ceilalți, ai făcut un raport excelent la muncă, ai ajutat un om al străzii, ai reușit să îți îndeplinești cu brio toate sarcinile zilei? Ce-ar fi să-ți iei câteva clipe pentru conștientizarea lucrurilor bune îndeplinite? Acesta este un obicei minunat, care în timp îți va reclădi încrederea în sine!
  • Practică recunoștința. Și iarăși este vorba de optica prin care vedem lucrurile, întotdeauna putem alege cum reacționăm la evenimente, la fenomene și la vorbele celor din jur. Iar tu alege să fii recunoscător/oare pentru binele primit, și nu e necesar să fii recunoscător/oare doar când primești daruri mari de la viață, ci dimpotrivă, să te bucure fiecare zâmbet sincer, fiecare gest frumos primit în dar de la un prieten, fiecare vorbă de încurajare.
  • Ancorează-te în aici și acum. O altă metodă de a aduce schimbarea este să-ți repeți că ea se petrece acum și aici, nu avem decât momentul prezent și trebuie să ne agățăm de oportunitățile pe care ni le deschide prezentul, or, trecutul e deja trecut, iar viitorul incert. Încearcă să stăpânești bine de tot prezentului, să înțelegi ce simți acum și aici, și să poți faci lucrurile mai bine, exact acum și exact aici.
  • Dedică-ți ție în fiecare zi, timp. Ca orice comportament bun să se înrădăcineze în viața ta, trebuie să-i dedici timp. Amintește-ți cum ai ajuns să înveți fiecare lucru pe această planetă? Prin dedicare de timp, prin repetiție și prin deschidere. Ce se întâmpla dacă nu practicai zilnic la școală, or dacă nu încercat de un infinit de ori să mergi când abia te târai în copilărie? Așadar, unde îți concentrezi atenția, unde investești timp, în direcția aceea vei crește.

Fii încăpăținat/ă, puternic/ă și de neclintit, iar binele va veni mai rapid decât crezi. Îți urez multă baftă, ca să-ți poți construi cu propriile forțe viața la care visezi!

Distribuie articolul: