Cele mai multe dintre noi avem obiceiul de a începe diferite cosmetice și de a nu le termina, pentru că sunt atât de multe opțiuni pe piață încât este imposibil să reziști tentației de a cumpără ceva nou.

Dacă și tu ai o mulțime de creme, serumuri sau loțiuni începute pe care nu știi dacă este cazul  le mai folosești, trebuie  afli care este perioada reală de valabilitate și când este cazul  le arunci. Iată ce trebuie  știi:

Dată de expirare este orientativă

Dacă examinezi recipientele în căutarea datei de expirare, probabil ai observat unele simboluri. De obicei este folosit un simbol care arată precum o cutiuță cu capac desfăcutîn interiorul căreia este notată o cifra urmată de litera M. De exemplu, vei vedea 6M, 12M sau 24M. M reprezintă lunile (months), iar cifra reprezintă câte luni este valabil produsul tău după deschiderea ambalajului.

Aceste perioade sunt orientative, cu toate acestea este recomandat să le respecți.

Ingredientele active conținute se pot degrada după această perioada de timp, ceea ce va face că produsul să nu mai fie eficient sau chiar să devină nociv.

„Nu recomand folosirea produselor cu retinoizi după dată de expirare pentru  pot avea efect nociv asupra pielii. Cu toate acestea, alte produse hidratante nu fac rău dacă sunt folosite după perioada de expirare, însă nu mai oferă niciun beneficiu”, declara medicul dermatolog Benji Dhillon pentru whowhatwear.co.uk.

Verifică întotdeauna mirosul și textura

Vestea prostâ este  unele produse cosmetice se pot altera înainte de data de expirare. Deși se întâmplă rar, este important  cunoști semnalele de alarmă. De asemenea, dacă ai uitat când anume ai desfăcut un produs, recunoașterea semnelor de alterare este esențială.

„De obicei mirosul este cel care indică expirarea”, spune Dr. Dhillon. Dacă observi  lotiunea ta hidratantă nu mai are un parfum plăcut și începe  miroasă ciudat, este cazul  o arunci. „Un miros ciudat, separarea ingredientelor, decolorarea și întărirea produsului de-a lungul marginilor recipientului sunt toate semne care arată  acesta nu mai este bun”, spune Marshall.

Verifică cu atenție produsele cu SPF

Unele produse cosmetice și ingrediente trebuie monitorizate cu atenție. Printre acestea se numără și cele cu factor de protecție (SPF). Riscurile sunt evidentedacă produsul tău cu SPF a expirat și nu mai este eficient, nu te va mai proteja de razele UV nocive, rezultatul fiind arsuri solare și degradare celulară ireversibilă.

De aceea, când vine vorba de produsele cu SPF, verifică întotdeauna informațiile de pe ambalaj, respectă perioada de valabilitate și fii atentă la semnele care pot indică faptul  produsul s-a degdradat.

Produsele naturale au o perioada de valabilitate mai scurtă

Produsele cosmetice naturale, care nu conțin stabilizatori sintetici și conservanți, au o perioada de valabilitate mai mică. De exemplu, o crema hidratanta naturală poate avea o perioada de valabilitate de șase luni de la dată deschiderii, spre deosebire de una convențională, care poate dura până la 18 luni.

„Produsele naturale de îngrijire au o valabilitate mai mică, deci trebuie  acorzi o atenție deosebită datei de expirare. În afară de această dată, fii atentă

Vitamina C se degradează rapid

Vitamina C este unul dintre cele mai importante ingrediente pentru protejarea pielii de factorii de mediu  și de îmbătrânirea prematură. În același timp este foarte instabilă, ceea ce înseamnă că produsele care conțin vitamina C expiră mult mai repede.

„Serumurile de foarte bună calitate cu vitamina C au cea mai scurtă perioada de valabilitate. Se vând în recipiente care previn degradarea produsului în urmă expunerii la soare sau a oxidarii”, spune Dr.Dhillon.

Vitamina C se degradează când este expusă la soare și aer. Acest lucru nu prezintă riscuri pentru piele, dar produsul nu va mai fi eficient.

Retinolul și acizii necesită o atenție deosebită

„Retinolul trebuie păstrat într-un loc întunecos, răcoros și uscat”, recomandă Marshall. De ce? Pentru că spre deosebire de vitamina C, produsele cu acizi sau retinol devin nocive pentru piele atunci când expiră sau se degradează. Semnalele de alarmă sunt schimbarea culorii produsului (de obicei ingalbenirea) și apariția unui miros neplăcut.

Sursa: andreearaicu.ro

 

Distribuie articolul: