mare nu are un moment fix pentru toți copiii. Unii micuți pot face această tranziție la vârsta de 18 luni fără probleme, în timp ce alții pot ezita să doarmă singuri în pat chiar și la vârsta de cinci ani. Fiecare copil are propriul său ritm, iar ca părinte, este important să îi oferi sprijinul și confortul necesar pentru a face această tranziție cât mai ușoară. Iată cum poți ajuta copilul să doarmă singur.

Nu este însă nimic în neregulă cu copilul tău, nici cu tine ca părinte, dacă vei prefera să faci acest pas când copilul se va simți pregătit, fără a forța lucrurile.

Cum îți ajuți copilul să doarmă singur

Alegerea patului. Patul în care doarme copilul nu trebuie să fie foarte înalt pentru ca acesta să nu cadă din el, dacă are un somn agitat. În timpul procesului de acomodare unii părinți așează salteaua din pătuțul de bebe pe jos. Alte opțiuni la care ai putea apela sunt paturile convertibile. Acestea nu sunt numai economice, dar conferă celui mic un sentiment de familiaritate. Tot ceea ce trebuie tu să faci este să detașezi panoul frontal al pătuțului de bebe.

Încurajează-l pe bebe să își facă somnul de după amiaza în noul pat. Acest fapt îl va face ușor-ușor să se obișnuiască cu noul culcuș.

Menține consecvența rutinei. Dacă cel mic adorme mereu la o anumit oră, orice schimbare îl poate da peste cap. Încearcă să menții ritualurile cu care este obișnuit pentru a accepta mai ușor schimbarea.

Conferă tranziției un aer interesant. Povestește-i cât de distractiv este să aibă un pat al său, exact ca cel al părinților. Implică-l în alegerea patului, a așternuturilor și pregătiți împreună patul. Simțind că părerea sa este importantă, copilul va dori să se implice.

Fii răbdătoare. Nu trebuie să te lași surprinsă în cazul în care ora de culcare devine un „moment delicat”. Procesul de tranziție ar trebui să dureze în jur de două, sau chiar trei săptămâni, anunță Healthline.com. Însă în unele cazuri poate dura și mai mult.

Semne care te avertizează că cel mic poate părăsi pătuțul de bebeluș

Cel mic poate escalada pătuțul și iese singur din el. Acest lucru îți semnalează că bebele tău a crescut mare acum. Academia Americană de Pediatrie recomandă mutarea bebelușului într-un pat mai mare atunci când a atins înălțimea de 89 de centimetri.

Copilul învață să folosească olița. În acest caz cel mic va vrea să ajungă mai repede la baie și să nu mai aștepte ca tu să te ridici ca să-l ajuți să coboare din pătuțul de bebe. Va fi mai deschis să doarmă în noul pat atunci când va vedea că își poate atinge scopul mai rapid.

Mai este un bebeluș pe drum. Cel mic încă doarme în pătuțul de bebe și tu tocmai ai aflat că urmează să aibă un frățior sau o surioasă. El este deja mare și tu chiar nu vrei să mai achiziționezi un alt pătuț pentru viitorul frățior. Aceasta este scuza perfectă ca piticul să treacă la nivelul următor. Începe tranziția din timp pentru ca cel mci să aibă timp să se acomodeze, sugerează purewow.com.

Cum îți ajuți copilul să doarmă singur: Metode

Imaginează-ți cât de ușoară ar fi munca unui părinte dacă ar exista metode universale care să funcționeze la fiecare copil în parte. Însă știi foarte bine că lucrurile nu stau chiar așa, și va fi necesar să experimentezi diferite metode până când vei descoperi una care să funcționeze pentru copilul tău. Înarmează-te cu răbdare!

Metoda „pas cu pas”

Dacă ai un copil care este obișnuit să fie ținut în brațe sau legănat până când adoarme, trecerea la dormitul singur va fi o schimbare majoră. Așa că elimină treptat această obișnuință. Acordă-i îmbrățișările după care tânjește, și rămâi lângă el până când adoarme, însă explică-i că a crescut și va fi nevoie să se adapteze.

Pune copilul în pat în timp ce este somnoros și apoi lasă-l să te vadă că ieși din cameră. În cazul în care copilul tău se agită, nu reintra imediat înapoi în cameră. Așteaptă aproximativ cinci minute și intră la el în dormitor numai dacă plânsul continuă. Calmează-l pe copil mângâindu-l ușor pe spate până se calmează – și apoi părăsește din nou camera.

Dacă copilul tău plânge din nou, repetă procesul. Continuă aplicâd această metodă până când copilul adoarme. Acest ciclu s-ar putea să continue câteva nopți, dar nu renunța. Metoda „pas cu pas” îl învață pe cel mic cum să se liniștească și, în cele din urmă, să adoarmă singur.

Metoda „Lasă-l să plângă”

Aceasta este alternativa metodei treptate, care ar putea să nu funcționeze în cazul unui copil determinat. La unii copii, dacă vei continua să intri în camera sa să îl liniștești, nu se va opri niciodată din plând, pentru că știe că tu vei ceda de fecare dată.

Metoda „Lasă-l să plângă” îți sugerează să nu intri în camera copilului indiferent de cât de mult plânge. Poți verifica din când în când ce face și îl poți întreba, de după ușă: „Ești bine? Te iubesc”. Ca să ai rezultate mai bune, învață cum să-i vorbești celui mic, ca să te asculte.

Metoda va da rezultate mai rapide decând metoda „pas cu pas”, însă va trebui să te ții tare. Adevărul este că cei mai rezistenți la somn dintre copii pot să plângă sau să țipe ore întregi. Pentru ca această abordare să funcționeze, nu trebuie să cedezi, te sfătuiește Healthline.com.

Metoda „Împreună, dar separat”

O abordare ar fi ca cel mic să doarmă în propriul pat, în vreme ce tu dormi în aceeași cameră cu el, dar separat, într-un alt pat, sau pe o saltea. Odată ce copilul tău se simte confortabil în pat, poți părăsi camera după ce au adormit. După câteva zile în care vei proceda astfel, îl vei anunța pe ce mic că îi vei ura noapte bună și va trebuie să adoarmă singur.

Distribuie articolul: